Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Dikkat Düşebilir!! Kış Koşulları İçin Önemli Uyarılar

Dikkat Düşebilir!! Kış Koşulları İçin Önemli Uyarılar
20.01.2022
223
A+
A-

Mengen’de kar ve ardından gelen soğuktan dolayı çatılarda oluşan buz sarkıtlarına ve kar kütlelerine dikkat edelim.



Bölgemizde son günlerde yağan karın ardından hava sıcaklığında ciddi düzeyde düşme meydana geldi.  Güneşli bir hava olmasına rağmen hava sıcaklığının -10’lara kadar düşmesiyle birlikte çatılarda kar birikti ve buz sarkıtları ortaya çıkmaya başladı. Öte yandan çatılarda biriken kar kütleleri de tehlike oluşturmaya devam ediyor.

Çatılarda biriken kar ve buz sarkıtları cadde ve sokakları kullanan vatandaşlar için büyük risk oluşturuyor. Saçakların altından geçen vatandaşlar ne zaman düşeceği belli olmayan buz sarkıtlarına ve kar kütlelerine karşı dikkatli olması uyarıları yapıldı. Vatandaşlar yürürken buzun etkisi ile yerlere dikkatle bakarken çatılardaki kar ve buz sarkıtları dikkatlerinden kaçtığı gözleniyor.

Uzmanlar kış aylarında çatılardan sarkan buz sarkıtlarından dolayı üzücü kazalar ve maddi kayıplar yaşanmaması için doğru malzeme kullanılması gerektiğine dikkat çekerek, çatıların kar temizliğinin planlı olması, çok kar yağışı alan bölgelerde çatı eğiminin artırılması gerektiğine de vurgu yaptılar.

Makas, kiriş, aşık gibi çatı elemanları, şiddetli kar yağışı, çatı üzerindeki karın birikmesi, çatıdaki karın rüzgarla sürüklenerek belirli bir bölgede yığılması gibi nedenlerle tasarımlarında kullanılan çatıların fazla yüklere maruz kaldığını ifade eden uzmanlar, mevcut bina sahiplerinin ve kurumların çatılarda biriken kar kütlelerinin ve buz sarkıtlarını kontrol altında tutulmasının büyük önem arz ettiğini söylediler.



Soğuk hava tehlikelerine karşı alınabilecek önlemler nelerdir?

Ayakkabı ve Kıyafet Seçimine Dikkat

Soğuk havaların neden olabileceği riskler, belirli önlemlerin alınması sonucu azaltılabilir. Ayakkabı seçimine dikkat edilmelidir. Özellikle kaymayan tabanlı su ve soğuğa karşı ayaklarımızı koruyan ayakkabılar giyilmelidir. Doğru yürüme tekniği kullanılmalıdır. Özellikle ellerinizde bir şey olmamasına dikkat edin. Elleriniz cebinizdeyken yürümeyin. Karlı ve buzlu havalarda kesinlikle yürümeyin ve koşmayın. Şakalardan uzak durulmalıdır. Düşüncesizce yapılacak hareketler sevdiklerimizi bir ömür boyu sıkıntıya sokabilir. Çok soğuk havalarda dış ortamda uzun süreli çalışılmamalı: Özellikle -10 derecenin altında soğuk ortamda çalışmak donma tehlikesi oluşturabilir.
Hava sıcaklığına uygun koruyucu kıyafetler giyilmelidir. Soğuk ortamlarda terletmeyen, rüzgâr almayan kıyafetler giyilmelidir. Pamuklu kıyafetler terlemeye sebebiyet verir, bu sebeple polipropilen gibi sentetik malzemelerden yapılmış kıyafetler giyilmelidir.

Buz Sarkıtlarına Karşı Dikkat

Buz sarkıtları ve çatıdan düşebilecek kar yığınları insanlar için en büyük tehlikelerden birisidir. Kış aylarında karın tam olarak erimemesi nedeniyle buz sarkıtları ve rüzgârın etkisi ile kar yığınları oluşmaktadır. Bu tehlikelere karşı binaların uzağından geçilmelidir. Bu tehlikelere karşı kontrollü bir şekilde gerekli önlemler alınarak kar birikintileri ve buz sarkıtları temizlenmelidir.

 

 

 

Araçların Bakımları Önemli

Araçlarda kış için gerekli bakım ve kontroller yaptırılmalıdır. Araçlarda kış lastiği olmalı, karlı ve buzlu havalarda normal hız limitinin altında hız yapılmalı, suyu, yağı kontrol edilmelidir. Zincir, çekme halatı gibi ekipmanlar bulundurulmalıdır. Ani frenlemelerden kaçınılmalıdır. Araçlardan iniş ve biniş esnasında kaygan zemin oluşumlarına dikkat edilmeli, kontrollü davranılmalıdır.

Yaya ve Araç Yollarının Temizliği Önemli

Araç ve yürüme yollarının düzenli olarak kar ve buz temizliği yapılmalıdır. Karlı ve buzlu havalardan önce buzlanmayı engelleyen tuzlama veya solüsyon uygulanarak buzlanma önlenmelidir. Yürüme yollarının kar ve buzların temizlenmesi, tuzlanması kayma, düşme kazalarını engelleyecektir. Ayrıca yürüme yollarına kaydırmaz paspas konulması, açık alanlardaki merdiven basamak ve yüzeylere kaydırmaz bant uygulanması kaymaya bağlı düşme kazalarını engelleyecektir.

Yangın Risklerine Karşı Dikkat

Kış aylarında diğer aylara göre daha fazla elektrik kullanımı ve ısıtıcı cihaz kullanımından dolayı yangın riskleri artmaktadır. Özellikle radyant ısıtıcılar yangın tehlikesi oluşturmaktadır. Mümkün mertebe radyant ısıtıcıların yerine yağlı radyatör vb. güvenli ısınma yöntemleri tercih edilmelidir. Ayrıca soğuktan korunmak için açık ateş yakılması yangın risklerini de beraberinde getirebilir. Açık ateş yakılmamalı, kapalı alanlarda ısınma gerçekleştirilmelidir.

Soğukta Uzun Süre Kalmayın

Aşırı terlemekten kaçınılmalı, terli kıyafetler ile soğuk alanlara çıkılmamalıdır. Yeterli ölçüde sıcak içecekler içilmeli, sıvı takviyesi sağlanmalıdır. Soğuk ortamlarda uzun süre sabit kalmaktan kaçınılmalıdır. Kış aylarında artan solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığını azaltmak için mendil kullanımı ve el hijyeni konusunda hassas olunmalıdır.

Mümkün mertebe çok soğuk havalarda dış alanlarda çalışma yapılmamalı, gerekirse çalışma ertelenmelidir. Soğuk havalarda dış alanlarda yalnız çalışma yapılmamalıdır. Birkaç kişi birden çalışma yapılmalıdır. Çok sıkı ayakkabı kullanılmamalıdır, çünkü soğuk havalarda ayaklarda şişme meydana gelebilmekte ve dar ayakkabı kan akışını olumsuz etkilemektedir. Uzun süre kar, çamur üzerinde çalışmalarda su geçirmeyen tipte iş botu kullanılmalıdır. Soğuk hava şartlarında çalışanlar mümkün mertebe termal içlik ve çorap kullanmalıdır. Aç bir şekilde dış alanda çalışma yapılmamalı, Karbonhidrat düzeyi yüksek yiyecekler yenilmelidir.

Evsiz İnsan ve Hayvanlara Duyarlı Olalım

Son olarak, hayat şartları gereği evsiz olan insanlara ve hayvanları özellikle kış aylarında korumalı, gözetmeli ve destek olmalıyız. Dışarıdan kalan kişiler için belediyenin ilgili birimlerine bildirebilir, onlara kıyafet ve yiyecek verebiliriz. Hayvanlar için mümkünse barınabilecekleri kulübe, su ve yemek ihtiyaçlarını giderebiliriz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.