Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

DUAYEN AŞÇILARDAN DURMUŞ ÇETİN’İN KEPÇE TÖRENİ KONUŞMASI

17.04.2013
436
A+
A-

DSC_0262
Hepinizi en içten saygı ve sevgi ile hoş geldiniz der iyi günler dilerim.Ben sizlere kısaca kendimi tanıtayım.
Değerli öğrenciler bugün burada sizlerin Kepçe Devir Teslim Törenine katılmaktan çok mutluluk duydum.Sizler çok değerli hocalarımızdan ve staja gittiğiniz şeflerinizden almış olduğunuz değerli bilgileri en iyi şekilde değerlendirmeden ve mezuniyet sonrası daha çok çalışarak Yüksek okullardanda başarı ile mezun olmanızı en içtenlikle temenni ediyorum.Aşçılık osmanlıdan günümüze ve mengenimize dede’den torun’a,babadan oğula süre gelen bizlerin ata mesleğidir.
Bizlerin mesleğe başladığımızda okullar yoktu.Biz bu aşçılık sanatını zor şartlar altında bir çıraklık devresi ile hastahane,okul,otel,restaurant gibi yerlerde kömür ocaklarını yakarak sabah 5’te kalkıp herşeyi nizam place (ön hazırlık)yapar ustalarımızı çağırırdık.40-50 kilo unda hamuru tutar böbrek yağını eritir telle çırparak yumurta beyazı şeklinde köpürtüp yağlı hamuru (milföy hamuru)’nu böyle yapardık.Tatlılar keza öyle 500-1000 kişiye yemek yapma imkanlarımız yoktu.Okuyamadık ve birer alaylı olarak devam ettik ama içimizde mesleğe karşı bir heves vardı.Herşeyi öğrenmeye çalışırdık ve bu şartlar altında çok büyük ustalar yetişti.Türk ve Dünya mutfak kültürünü benimsemiş mesleğinde lisan bilen yönetici bilincinde çok değerli ustalar halen mesleklerini yurt içinde ve yurt dışında başarı ile icra etmektedirler.Benim siz değerli öğrencilerimizden istediğim önemli birkaç şey var.Bunları şöyle sıralayabiliriz:
Ben okullardan mezun oldum alaylı ustalardan dağa çok bilirim diye asla yarışmaya kalkmayın.Öğrenmenin yaşı yoktur.Devamlı araştırmacı olun.Mutfağınızda temizlik,nizam,intizam,mönü dizaynı,kostlar ve hijyenik konularda ve yönetici yönlerinizi geliştiriniz.Mektepli alaylı kelimelerini asla kullanmayın.
Türk mutfağı dünyanın en zengin mutfağıdır.Türkiye 7 bölge, 7 bölgede 7000 çeşit lezzet var önce kendi öz mutfağımıza sonrada tabiki yabancı mutfaklara önem verelim.Bunlardan bir tanesi noksan olursa bunun sıkıntısını sizler yaşarsınız.Her yıl Türk Aşçılar ordusuna 15 bine yakın meslektaşımız katılmaktadır.Bugün istatisklere baktığımızda 500 bine yakın aşçılar ordusu ülkemizde ve yurt dışında çalışmakta.Bizlerin derneklerimiz,federasyonumuz var noksan olan Aşçılar odası ve aşçıları temsil edecek mecliste milletvekilimiz olsun çığ gibi büyüyen sorunlarımızı çözmemiz gerekmektedir.Yoksa aşçıların asgari ücretle çalıştıralacağından endişe duymaktayım.
Mesleğinizin zirvesine çıkın çok çalışın ve mesleğinize sahip çıkınız.Sizleri yetiştirip emek veren değerli hocalarımızı ve şeflerimizi ustalarınızı asla unutmayın onlardan saygınızı esirgemeyiniz.Ne güzel söylemiş ünlü sanatçı Ali Rıza Binboğa ’’Öğretmen kutsal bir ana gibi öğretmen kutsal bir baba gibi’’ diyerek hocalarımızın önemini anlatmış.Hepinize sonsuz sevgi ve saygılar,başarılarınızın daim olmasını dilerim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.