Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

EDEBİYATÇI GÖZÜYLE MATEMATİK -Selami ÖZKAN –

10.03.2017
652
A+
A-

EDEBİYATÇI GÖZÜYLE MATEMATİK
“Her şeyin bir matematiği var Helen/Bense bilmiyorum kalbimin çapını.” (A. Eraslan)
Kendimi bildim bileli bir hesabın içinde oldum. Yatılı okul günlerimden kalma şafak sayma âdetimiz ne zaman aklıma gelse gülmekten alamıyorum kendimi. Kâinatın nizamındaki ince hesabı kavradığım zaman matematiğin gerekliliğine ve önemine bir kez daha inandım. Düşünen bir insan için sayıların oluşturduğu ahenkten uzaklaşmak ne kadar da acı. Öğrencilerin “Matematik işimize yaramıyor, bu konuları niçin görüyoruz ki?” sorusu her an içimi kanatıyor. Hayatımızın kompozisyonuna bir türlü yerleştiremediğimiz matematik aslında her yerde karşımıza çıkıyor. Yaşam bir “Muhasebe” değil midir? Nefeslerimiz dahi sayılıyken bu nasıl bir aymazlık?
İhtiyaç olarak görülmeyen bir dersin ehemmiyetini öğrencilere anlatmaktan dilimizde tüy bitti. En sıkı şairlerin sürekli matematik ile hemhâl olduklarını, şiirin ahenginin matematikle sağlandığını durmadan ifade ediyoruz. Rubaileriyle tanınan Ömer Hayyam’ın hayatını anlatıyoruz bu ilime katkılarından dolayı. Napolyon “Her insan biraz matematik biraz da şiir bilmelidir.” diyor. Ünlü şair P. Valery ilk zamanlar yazdığı şiirleri beğenmez. Bunun nedenlerini araştırır ve sonuçta matematik bilgisinin eksik olduğunu anlar; daha sonra 20 yıl çalışır. Bunun ardından yazdığı şiirler gerçekten onu Valery yapar.
Son söz Fransız matematik tarihi yazarı Marcel Bol’dan: “Yeryüzünde bunca savaş ve elem varsa bunun nedeni matematiğe gerekli değeri veremeyişimizdendir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.