Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

DERNEK TARTIŞMASINDA ÇÖZÜME ODAKLANMAK

11.08.2014
987
A+
A-

 

Yurdaer beyin hazırladığı Mengenin sesi.com internet sitesinde yapılan haber ile başlayan “dernek tartışmasını”  Mengen.gen.tr ve  Mengenin sesi.com’dan takip ettik.

Dernekler amaçları ve de belirtilen yapısı gereği, toplumsal ortak iyiye hizmet etmek için oluşturulurlar. Net bir ihtiyaçtan doğar. Bu ortak iyiye hizmet ettikleri sürece de başarılı katkılar sunarlar.  Devamlılıklarını sağlamaları için de, her sosyal yapı gibi kapsayıcı olmak, zamanın ihtiyaç ve de olası hedeflerine cevap verebilmek, yenilikler ortaya koyarken başka illerde, başka ülkelerdeki gelişmeleri takip ederek kendi icra alanına bunları taşıyıp, daha da zenginleştirmeleri gerekir.

Dernekler, sivil toplum örgütleri olarak icranın yanında demokratik söylem ve de uygulamalara katkı sağlamak, insanların katılımcılığını artırabilmek gibi toplumsal sorumluluklarını da yerine getirmek durumundadır. Bunun yapılabilmesi, o toplumlara yaşanmış sex hikayeleri rahat bir nefes alma olanağı verir, ifade edebilme kanalları açar ki, zamanımızda bunların eksikliği nedeniyle civar ülkelerde yaşananlar, sivil toplumun, demokrasinin, söz hakkının, insanların birbirini hukuksuz karalamamasının, sosyal dinamizmin önünü açmanın ve  de hukukun ne derece önemli olduğunu gösteriyor.  Bu konu çok önemli.

Gelelim biz Mengen’deki tartışmaya. Haberlerden öğrendiğimiz şekliyle Mengen için bir araya gelen aşçılarımız, yeni dernek ve dernekler oluşturmak istiyor. Bunun ortaya bir dinamizm ve de mümkünse düşünsel zemin oluşturması kaçınılmaz ama neden sert bir tartışma başlıyor,kötü bir durummuş gibi sunuluyor? Ya da bu duruma üzülmek ya da çok büyük bir coşku duymak zorunda mıyız?

Öncelikle yasal olarak her vatandaşımızın gerekli şartları sağlayarak meşru amaçlarla dernek kurma hakkı en saygı duyulması gereken haktır. Bu konuda harekete geçmek isteyenler dinamizmlerine güvenmiş, hayallerine inanmış, boşlukları görmüş, rekabet etmek istemiş, dünyadaki fırsatları tanımış, hizmet etmek istemiş olabilir. İnsani yaklaşımlardır.  Bunun yasal olarak engellenmesi mümkün değilken,  faaliyetin bu kısmında bile temelsizce yargılanması doğru değildir. Şunu belirteyim, faaliyetler, amaçlar, yapılanlar, yapılmayanlar eleştirilebilir ama daha başlamadan iyi bir amaç için bir araya gelmiş insanlara karşı böyle bir yaklaşım ortaya koymanın  faydası değil büyük zararı olur,  herkes için…İfade ettiğim gibi derneklerimizin kapsayıcı olması, icraatların hepbirlikte yapılıyor olduğu gerçeğinin vurgulanması, yeni nesillerin etkinliklerde faal olmasının sağlaması önemli. Bunlar gerçekleşiyor mu diye kendi kendine sormak, başkalarını eleştirmeden önce yapılması gerekendir.

Diğer taraftan, yeni dernek oluşturanlar da  eleştirilerin karşısında cevap hakkını kullanırken, son noktada,  yakın söylemsel hatalara düştüler.  Yargılayıcı ifadelere onlar da iltifat etti. Ayrıca başlanması düşünülen bu süreçte kesinlikle mevcut derneklerimizin bugün ve de öncesinde ortaya koydukları iyi çalışmaların  kabul edilerek anılması,  ilçemizde tüm çabaların bir kümülasyon olduğu gerçeğinin kabulü açısından   gereklidir. Söylemlerin itidal içinde olması gelecekte gerçekleşecek işbirliği  olanaklarını sağlar.

Ben daha fazla  insanın sosyal dinamizm içerisinde faydalı hedeflerle bir araya gelmesinin desteklenmesi gerektiğine inanırım. Bu tek dernek içerisinde ama  çoğulculuğu ve katılımcılığı her gün güçlendirerek de  olabilir,  saygı ve de rekabet temeline dayalı farklı derneklerin ortak hedefler dahillinde çalışması şeklinde de olabilir.  Bunun ne şekilde olacağını da sosyal gerçeklikler belirler.  Kesin olarak da şunu bilirim ki Mengen bir çok şehirde dinamik hemşehri nüfusuna sahip olduğundan elbette farklı oluşumlar, yaklaşımlar gerçekleşebilir. İşte en önemli nokta her alanda sosyal gelişmeleri, dinamikleri takip ederek katılımcılığı güçlendirmektir.

BİRLİK BERABERLİK

Birlik beraberlik kavramı önemli bir kavram ve  bu tartışmada çokça başvuruluyor. Birlik beraberlik tarihin hiçbir zamanında tekil bir yapının etrafında herkesin kendi dinamizminden vazgeçerek  toplanması ile sağlanmadı. Birlik beraberlik, tüm farklılıkların önce herkes tarafından kabulü, bununla beraber de kurumların, oluşumların, sorumluluk sahibi olanların ve de nihayetinde toplumun ortak hedefler oluşturabilmesi ile gerçekleşir. Farklı yolların bir ortak noktaya varması hedeflenerek ve de oluşacak dinamizmden toplumun tümünün yararlanması sağlanarak…  Yoksa herkes aynı  renkte,görünüşte olacak, aynı kişinin peşinde koşacak, aynı takımları tutacak şeklinde olamaz.  Bu uzun vadede yenilikçiliği, gelişmeyi yer bitirir.  Farklılıklar  yaratılışın  gereği, doğanın yapısıdır. Bu gerçekler üzerinden birlik beraberlik önce kapsayıcı bir söylem gerektirir. Yoksa birlik beraberlik söylemi  sadece içi boş bir retorik olarak kalır.

ORTAK HEDEFLER

O halde ortak hedeflerin herkesin katılımı ile sürekli güncellenerek ortaya konulması faydalı olacaktır. Unesco somut olmayan kültürel miras listesine girmek , festivalin önce ülkemizde önemli bir yer edinmesi, sonra da uluslar arası tanınan festivaller arasına erişebilmesi, aşçılık lisemize kayıt için hak elde edemeyen öğrencilerimize, yerel yönetimler ve  halk eğitim merkezi kanalıyla özel kurslar açılmasını sağlamak, bu doğrultuda baskı ve talep oluşturmak, (örneğin bizatihi dernekler bu kursları açmak için çabalayabilir), ilçemizin turizm potansiyelini yükseltebilecek gastonomi alanında bir çok proje oluşturulması, fakültemizin Türkiye’de gastronomi eğitimi veren birçok  okul arasındaki yerinin hep daha da güçlendirilmesi, Mengen’in doğal çekim gücünü artırmak gibi sayılabilecek projeler, ortak iyi çabaları arasında ele alınabilir.

Vurgulamak istediğim bir nokta da bugüne kadar yapılanlar, kurulan dernekler , düzenlenen festivaller, yapılan her güzel iş, en başından bu güne iyi niyetle katkı sunan herkesin izini zaten taşır. En başta da kurucu olarak başlatanların… İster bireysel, ister farklı dernekler adı altında olsun, tüm iyi çabalar onların izini de taşır. Bu yaklaşım onlara verilen değerin de azalması değil artmasıdır.

Ramazan Bayramı Mengen’de yaşam ile ilgili her şeyi barındırarak geçti. Her özelliğiyle beraber, şükür ki, huzur ve  barış içinde. Bir sonraki bayrama yol almaktayız. İkicisinin hemen önünde de Fesival kutlayacağız. Bu bayram ruhunun Festivalimize yansıması herkesin beklentisidir. Tüm farklılıkların kabulü,   derneklerin, kurumların ortak hedeflerde kırıcı değil bütünleyici bir yaklaşımla birleşmesi, paylaşması, dinamizmin artması. Beklenti de bu şekilde, kısır kavgaların devamı değil.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.