Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Eğitimde başarılar devam ediyor: Mengen İmam Hatip Bocce’de Bolu 3. Oldu

Eğitimde başarılar devam ediyor: Mengen İmam Hatip Bocce’de Bolu 3. Oldu
22.03.2023
390
A+
A-

Okul sporlarında Mengen’deki okullar yeni başarılar elde etmeye devam ediyor. Mengen İmam Hatip Ortaokulu Yıldız Erkekler Bocce’de Bolu üçüncüsü oldu.



Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın “Okul Sporları” kapsamında düzenlediği, Bolu geneli ortaokullar arası düzenlenen turnuvada, “Bocce” Petank Yıldız Erkekler kategorisinde ilçemizi temsilen yarışmaya katılan Mengen İmam Hatip Ortaokulu, turnuvayı üçüncü olarak tamamladı.

Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü kapalı spor sahasında gerçekleşen turnuvada Beden Eğitimi öğretmeni Eray Sefer’in çalıştırdığı Mengen İmam Hatip Ortaokulu’nu Ömer Faruk Ege, Esat Efe Kocakaya, Yusuf Tosun, Ahmed Şihsin, Oktay Bostancı temsil etti.

 



Bocce Nedir ve Nasıl Oynanır?

Dünyanın en eski spor dallarından biri olan Bocce, pek kimsenin bilmediği ve bowlinge benzeyen,demir bilyelerle oynanan bir oyun ve spor branşıdır. Dünyanın birçok bölgesinde oynanan bu sporun ve oyunun  kökeni hakkında kesin bilgiler olmamasına rağmen kökenin milattan öncesi Anadolu topraklarında olduğu tahmin ediliyor. Bu yüzden de en eski spor dallarından biri olarak kabul edilmiştir.  Günümüzde oynanan  halini ise ilk Romalılar oynamış ve Bocce olarak adlandırmışlardır.

Oyundaki amaç, attığınız/yuvarladığınız toplarınızın hedef topa (pallinoya) yakın olmasını sağlamaktır. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor ve 15 puan alan oyuncu oyunu (maçı) kazanıyor. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız olanaksızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilmektedir.

Bocce sahası uzunluğu 26mt 50cm, genişliği 4mt 50cm bir dikdörtgen sahada oynanır. Tek kişilik bocce müsabakalarında oyuncular 4’er topla, 2’li veya 3’lü müsabakalarda 2’şer topla oynanır.

Bocce sporu dört farklı oyun sisteminden oluşmaktadır. Bunlar;

  • Raffa,
  • Volo,
  • Petank
  • Çim Topu

Ülkemizde ilk kez 1990’lı yılların başında Raffa sistemi oynanmaya başlanmış, 1995 yılında bu spor Herkes İçin Spor Federasyonu çatısı altına girmiştir. Daha sonra Beyzbol ve Softbol Federasyonuna bağlanan Bocce sporu, 14 Ekim 2004 tarihinde Merkez Danışma Kurulu kararıyla Bowling ve Dart ile birlikte ayrı bir federasyon çatısı altında toplanmıştır.

11-14 yaşlar için gençler kategorisi vardır. 17 yaşından büyükler için büyükler kategorisidir.  Oyun topları yuvarlak ve sentetik olmalı. Bocce için ideal topların boyutları ise şöyledir;

  • Büyük top 107 -113 mm çapta olmalı ve 920 -1.00 gram ağırlığında olmak zorundadır.
  • Bayanlarda ve küçük gruplarda ise ağırlık 900 gram,çap 106 mm olmalı.
  • Küçük top yani misket olanı 4 cm çağında ve 50 gr olmalıdır.

Bu sporun çocuklarımıza en büyük faydası el, göz ve beyin üçlü koordinasyonun gelişimine faydasıdır, Özel gereksinimli çocuklarımızında oynayabileceği ve onların gelişimine büyük katkılar sunan bir spordur.Açık havada oynanması, arkadaşlarla beraber sohbet ortamı oluşturması,sosyal bir oyun olması çocuklarımızın sporu mutlulukla yapmasına neden olmaktadır. Spor çocuklarımızın kendine güven, yaratıcılık yeteneklerinin gelişmesi kısaca hayatımızın her alanında fayda sağlamaktadır.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.