Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Fay hattı sorgulama ekranı! (Evimden fay hattı geçiyor mu?) – Deprem haritası ve MTA fay sorgulama nasıl yapılır?

Fay hattı sorgulama ekranı! (Evimden fay hattı geçiyor mu?) – Deprem haritası ve MTA fay sorgulama nasıl yapılır?
01.09.2020
1.810
A+
A-

Fay hattı sorgulama ekranı! (Evimden fay hattı geçiyor mu?) – Deprem haritası ve MTA fay sorgulama nasıl yapılır?

Ülkemizin ana gündem maddelerinden biri olan depremle ilgili vatandaşlar araştırma yapmaya devam ediyor. Türkiye’de son iki haftada meydana gelen depremlerin ardından uzmanlardan açıklamalar peş peşe gelmeye devam ediyor. İşte evimin altından fay hattı geçiyor mu sorusunun yanıtı…

Kaynak: Milliyet

Fay hattı sorgulama ekranı! (Evimden fay hattı geçiyor mu?) - Deprem haritası ve MTA fay sorgulama nasıl yapılır?

Son olarak Muğla’da 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Aydın, Muğla ve İzmir gibi merkez illerde de hissedildi. Meydana gelen depremden sonra, merak edilen soru; “Evimin altından fay hattı geçiyor mu?” oldu. Bu rehberdeki adımları takip ederek, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) internet sitesi üzerinden evinizin yakınlarından fay hattı geçip geçmediğini kontrol edebilirsiniz.

UZMANLAR UYARDI ‘EVLERİ BURALARA YAPMAKTAN VAZGEÇİN’

Fay hatlarının hangi ilçeden, mahalleden, sokaktan ve parselden geçtiğinin santim santim haritasının olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, “Devletin resmi olarak yayınladığı 2012 yılındaki aktif fay haritası var. Bu aktif fay haritasına herkes Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) sitesine girerek fay hattının hangi sokaktan hangi parselden geçtiğini net bir şekilde görebilir.

Tabi bu yüzde yüzlük doğruluk anlamında değil. Bir bölü bir ölçeğine getirebilmek için ne yapmamız lazım fay ölçme çalışmaları yapmamız lazım. Bunla beraber koordinatlarını belirleyip bunların uygulanabilir plana işlenir hale getirilmesi lazım. Bunların gizli saklı olmaması lazım. Net bir şekilde söylüyorum fay hattının üzerine bina yapmaktan vazgeçin. Fay hatlarını ciddiye alalım. Fay hatları enerjinin boşaldığı noktalardır. Fay hattına ne kadar yakınsa bina o kadar etkilenecek. Size bunun yakınlıkla ölçüsünü söylüyoruz. Yakınlıklarını boş verin Türkiye’de üzerine yapılan binalar var. Bir imar planlarından bahsediyoruz. Bunları yeniden revize etmemiz lazım. İnsanlar öylece fay hatlarının nerede olduklarını bilirler. Ona göre tedbir alabilirler. Ama bu insanların kendi başına yapacakları bir çalışma değil. Bu çalışma belediyelerin ve hükümetin bu işe müdahil olması lazım. Çevre Şehirciliğin böyle bir çalışması var. Fay hattı üzerine bina yaptırmıyor. Ama belediyeler bu işi maalesef dikkate almamaktadır” dedi.

FAY HATTI HARİTASI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Fay hattı sorgulama işlemi Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü resmi sitesi üzerinde yer alan diri fay hatları haritası üzerinden görüntülenebiliyor.

FAY HATTI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

Fay hattı sorgulama ekranı (Evimden fay hattı geçiyor mu) - Deprem haritası ve MTA fay sorgulama nasıl yapılır

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.