Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

III. ULUSAL AŞÇILIK KAMPI AŞÇILARIN GÖSTERİLERİYLE SONA ERDİ

III. ULUSAL AŞÇILIK KAMPI AŞÇILARIN GÖSTERİLERİYLE SONA ERDİ
07.05.2017
691
A+
A-

III. ULUSAL AŞÇILIK KAMPI AŞÇILARIN GÖSTERİLERİYLE SONA ERDİ

 

Türkiye’nin dört bir yanındaki 47 üniversitenin “Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü”,  “Aşçılık Programı” ve “Gemi Aşçılığı Programı”nda okuyan öğrenci ve öğretim üyelerinin katılımı ile gerçekleşen III. Ulusal Aşçılık Kampı sona erdi.  Üç senedir düzenlenen kamp yine geleneksel olarak aşçıların tencere ve tavalarla yaptığı perküsyon gösterileriyle tamamlandı.

 

Aşçılık Okulu Mezunları Derneğinin (AŞOMDER), üç senedir Mengen’de Türk aşçı adaylarının gerek Türk, gerekse dünya mutfağı konusunda vizyonlarını geliştirmeyi amaçlayan kamp yedi gün sürdü.

 

Katılımcılar kamp boyunca kırmızı et, tavuk, hindi, ördek gibi etlerin işleme ve pişirme yöntemlerinin yanı sıra, bulgurdan kinoa’ya, bakliyattan pirince, hamur işlerinden zeytinyağlılara, deniz ürünlerinden sushi’ye kadar geniş bir yelpazede eğitim aldı.  Destekçilerin katkılarıyla gerçekleşen kampta, aşçı adaylarına ayrıca sosyal medya kullanımı, insan kaynakları, hijyen ve porselen gibi konular hakkında da seminerler verildi.

 

Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Mengen Kaymakamlığı, Mengen Belediyesi ve Öztiryakiler A.Ş.’nin proje ortağı olarak destek verdiği kampta; katılımcıların konaklama ve yeme-içme giderleri AŞOMDER ve destekçiler tarafından karşılandı.

 

Yedi gün süren kamp boyunca verilen eğitimlerde toplam bir ton tavuk, bir ton kırmızı et ve şarküteri, 400 kg deniz mahsulleri, 200 kg bulgur, 200 kg.nin üzerinde bakliyat ve yaklaşık 500 kg yağ tüketildi. Eğitim boyunca 1,5 ton süt ürünü, 2.500 adet yumurta ile 3.000’in üzerinde ekmeğin yanı sıra bir kamyon dolusu içecek ve iki kamyonet dolusu taze sebze meyve kullanıldı. Ayrıca hijyeni sağlamak için yaklaşık bir kamyonet dolusu kağıt ve kimyasal temizlik malzemesi sarf edildi.

Etkinlik için Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurulan 300 metrekarelik çadırda destekçilerin ürün tanıtım ve tadımları gerçekleştirildi.

Kamp dâhilinde günümüzde yaşayan en önemli pasta şefi olarak kabul edilen Niyazi Çapraz ile söyleşi yapıldı. Kampın son gününde ise Vedat Başaran’ın moderatörlüğünde usta şeflerle panel yapılarak Türk mutfağı ve eğitimi tartışıldı.

 

Gala gününde aşçıların, öğrenci ve öğretim üyelerinin, ilgili derneklerin, destekçi firmaların ve protokolün katılımıyla bando eşliğiyle Mengen’de bir kortej yapıldı. Müzik eşliğinde ilerleyen kortej sokaklarda renkli gösterilere sahne oldu. Kamp,  katılım ve teşekkür belgelerinin takdiminin ardından akşam yapılan  eğlencelerle sona erdi.

 

Ulusal Aşçılık Kampı’nı bu sene daha organize bir şekilde gerçekleştirdiklerini söyleyen AŞOMDER Başkanı Levent Demirçakmak:

 

“Üç sene önce AŞOMDER üyeleri olarak dünyada başka örneği olmayan bir organizasyon hayal ettik. Bu hayale tüm dernek üyelerimiz inandı. Bu inançtan yola çıkarak ortak kurduğumuz hayalimizi gerçekleştirmek için tüm gücümüzle çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Organizasyonumuzda her sene üzerine bir taş daha koyarak ilerliyoruz. Her sene gösterdiğimiz bu başarı bir sonraki sene için bizi daha fazla motive ediyor ve içimizdeki ateşi büyütüyor. Bize bu yolda destek veren proje ortaklarımıza ve destekçilerimize minnet borçluyuz. Bu kampı dayanışmamız, inancımız ve çalışmamızla daha da büyüterek uluslararası platformlara da taşıyacağımız günlerin hayalini de şimdiden kurmaya başladık” dedi.

 

Kampa endüstriyel mutfak destekçisi olarak Öztiryakiler; ana gıda destekçisi olarak ise Ekol Gıda, Pınar Profesyonel, Üçelli Gıda ve Vizyon Gıda destek verdi.  Kampın diğer destekçileri arasında Porland, White Uniform,  Duru Bulgur, Gedik Piliç, Komili, Barilla, Sealed Air, Unilever, Hilton Bomonti İstanbul, Bekir Hoca, Berrak Gıda, Of Çay, Hazz Macaron, Wood in Food,  Çerez Pazarı ve  Coca Cola yer aldı. Ayrıca Food in Life dergisi  medya destekçisi olarak bulundu.

 

AŞOMDER ve III. Ulusal Aşçılık Kampı hakkında daha fazla bilgi için  http://ascilikkampi.com/ ve http://asomder.org/adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

 

***

 

AŞOMDER Hakkında

Türkiye’nin 1985’te eğitim vermeye başlayan ilk ve tek aşçılık okulu Mengen Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi 1992 yılında ilk mezunlarını vermiştir. Bu tarihten itibaren Türkiye’de Aşçılık sektörüne yön vermeye başlayan okulumuz ilerleyen yıllarda sektörün önde gelen kurumu haline gelmiştir. Yiyecek-içecek sektörü dünyada ve Türkiye’de hızla gelişip, ekonomik ve kültürel anlamda dünya üzerindeki önemini artırırken, hızla büyüyen yiyecek içecek sektörünün gelişimine ve güncel uygulamalara uyum sağlamayı başaran Mengen Aşçılık Okulu, sektörün dinamizmine ayak uydurarak hızla gelişmiştir.

 

Mengen Aşçılık Okulu, öğrencilerine sorumluluk alma ve girişimcilik konularında gereken öz güven temelini sağlamış, bunun sonucunda da dünya çapında aşçılık mesleğinin temsilcisi olan başarılı bireyler yetiştirmiştir. Türkiye’de yiyecek içecek sektöründe çok önemli bir konuma sahip olan Mengen Aşçılık Lisesi mezunları, gelişen sektörde daha güçlü, daha organize ve daha faydalı olabilmek adına 2007 yılında Mengen Aşçılık Okulu Mezunlar Derneği’ni kurmuş ve Mengen Aşçılık Lisesi mezunlarını tek bir çatı altında toplamıştır. Derneğin kısa adı AŞOMDER olup derneğin genel merkezi İstanbul’da yer almaktadır.

 

AŞOMDER 2000’den fazla mezun üyesi ile yürüttüğü ve gönüllü destek sağladığı sosyal sorumluluk projelerinde rol alarak aşçılık mesleği alanında sivil toplum faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. AŞOMDER’in gerçekleştirdiği en büyük ve en önemli organizasyon, ilkinin 2015 yılında düzenlendiği “Ulusal Aşçılık Kampı”dır. Derneğin bünyesinde geliştirilmiş olan ve derneğin yürütücü rolünü üstlendiği organizasyonun her sene etki alanını ve katılımcı sayısını genişleterek geleneksel hale getirilmesi hedeflenmektedir.

 

AŞOMDER; dâhil olduğu sorumluluk faaliyetleriyle toplum içindeki karşılıklı etkileşim sürecinde bireylerin edindikleri hoşgörü, ılımlılık, uzlaşma, kamusal tartışma pratiği, gönüllülük, muhalif düşüncelere saygı gibi demokratik tutumların ve kültürü geliştireceğine ve topluma yayılacağına inanmaktadır. Bu nedenden dolayı AŞOMDER, sürdürülebilir etkiler yaratmak için katkıda bulunduğu projelerin uzun soluklu olmalarına ve toplumsal anlamda fayda üretmelerine dikkat etmektedir. Ulusal Aşçılık Kampı, AŞOMDER’in değerlerini ve vizyonunu yansıttığı en güzel örnek olarak ortaya çıkmaktadır.

 

 https://www.facebook.com/Ulusal-A%C5%9F%C3%A7%C4%B1l%C4%B1k-Kamp%C4%B1-770101193057388/?ref=ts&fref=ts


https://twitter.com/hashtag/asomder

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.