Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Kök Hücre Tedavisinde Çok Önemli Bir Adım Atıldı

09.11.2013
401
A+
A-

Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı kök hücre nakli tedavisi bekleyen hastalar için bir çalışma başlattı. Türkiye’de, Hematopoetik kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için kurulan TÜRKÖK bünyesindeki “Kemik İliği Bankasına”, gönüllü olarak kemik iliği veya periferik kök hücre bağışlamak isteyen bağışçı adayları bulmak amacıyla Kızılay tarafından “Gönüllü Verici Merkezleri” kurulacak. 3 yıl süreli projeye yönelik Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı arasındaki protokol Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar tarafından imzalandı.

Ülke kan ihtiyacının önemli ölçüde giderilmesine temel oluşturan Türk Kızılayı, şimdi de kök hücre bağışlamak isteyen vatandaşlarımızı bulmak için çalışma başlatıyor. Türk Kızılayının hedefi; önümüzdeki yıllarda Sağlık Bakanlığının kök hücre tedavi hizmetine kaynak oluşturacak önemli sayıda bağışçıyı sisteme kazandırmak.

Bu çalışmanın ilk adımı olarak Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında bir protokol imzalandı. İmza törenine Türk Kızılayı adına Genel Başkan Ahmet Lütfi Akar, Genel Sekreter Av. Ulviye Turgut, Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Akar, Yönetim Kurulu Üyeleri Tuncay Kopuz, Dr. Ahmet Özdemir, Gülay Aslan, Prof. Dr. Gülsüm Özet, Denetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Aslan, Genel Müdür Vekili Özkan Kalemci ve Kan Hizmetleri Genel Müdürü Nurettin Hafızoğlu katıldı.

Kan Bağışındaki Başarı Tekrarlanacak

Protokol belgesinin imzalanmasından önce Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan ve Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gülsüm Özet, gerçekleştirilecek çalışmayla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. Genel Başkan Akar, 4 ay gibi kısa bir sürede gerekli alt yapının hazır hale getirilerek kök hücre ve ilik bağışçı adaylarının belirlenebileceği ve ilk 5 yılda 250 bin donör hedeflendiğinin bilgisini verdi. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu da Türk Kızılayı’nın kan bağışı konusunda gerçekleştirdiği başarılı çalışmaları ilik bağışçısı bulma noktasında da tekrarlayacağına olan inancını dile getirdi.

Çalışma Kapsamında ülke genelinde hizmet vermek üzere Türk Kızılayı’nın 12 Bölge Kan Merkezinde Gönüllü Verici Merkezleri kurulacak. Bu merkezlerin her birinde kök hücre bağışçılarının bilgilendirilmesi ve kaydı için bir gönüllü verici kazanım uzmanı görev alacak. Bununla birlikte tüm hizmet birimlerinin koordine edileceği merkez koordinasyon yönetiminde, Kızılaya bağlı Gönüllü Verici Merkezlerinin çalışma süreçlerinin belirlendiği, yönetim, izleme, değerlendirme, kalite ve performans çalışmalarının yapıldığı Kızılay Kök Hücre Koordinasyon Merkezi kurulacak.

Gönüllüler Hayat Verecek

Türk Kızılayı, Gönüllü Verici Adaylarının kazanımı, sisteme veri girişlerinin yapılması ve serolojik testlerinin gerçekleştirilmesinden ve “doku tipleme” yapılacak ilk numunelerin toplanmasından sorumlu olacak. Sağlık Bakanlığı ise Gönüllü Verici Olmayı Kabul eden Adayların doku tipleme testlerinin yapılmasını, ihtiyaç sahibi hastalar ile eşleştirilmesini ve nihayetinde hastalara hizmetin götürülmesini sağlayacak.

Bu amaçla bu protokol sonrası bir hazırlık döneminin ardından gönüllü verici merkezlerindeki görevliler, vatandaşları proje ile ilgili bilgilendirecekler. Söz konusu kayıtların ve numune alma işlemlerinin hangi bölgelerde yapılacağı ileriki günlerde kamuoyuna duyurulacak.

Türk Kızılayı’na bağlı olarak çalışacak Gönüllü Verici Merkezleri, Gönüllü Verici Adaylarının kazanımında, Kan ve Kan Ürünleri Kanunu çerçevesinde mevcut yaklaşık 4.500.000 kişilik bağışçı veri tabanından da yararlanacak.

Türk Kızılayı’nın, kan bağışçısı kazanımında elde ettiğimiz başarının temelinde bağışçıların Kızılayı sahiplenmesi ve kuruma duydukları güven yatıyor. İnsani değerleri ve dayanışma duygusu yüksek olan halkımızın, en az kan bağışı kadar önemli kök hücre bağışlarında da aynı sorumluluk ve ciddiyetle davranacakları öngörülüyor. Kamuoyunun gündemini de sık sık meşgul eden bu önemli sağlık sorunu da bağışçıların duyarlılığı, Sağlık Bakanlığı’nın ve Türk Kızılayı’nın gayretleri ile son bulacak
Kızılay

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.