Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Kooperatifleşme Çalışmalarında Yeni Adım

Kooperatifleşme Çalışmalarında Yeni Adım
17.03.2021
1.177
A+
A-

Mengen’de Süt Üreticileri Birleşiyor

Mengen merkez ve köyleri üretim ve pazarlama kooperatifi bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Haber: Varol Varlık



İlçemiz Mengen’de üreticileri bir araya getirmek, üreticinin daha fazla kazanmasını sağlamak, üretimi standartlaştırmak gibi amaçlarla kurulması düşünülen kooperatif için bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Aşçılık okulu restoran salonunda yapılan toplantıya Mengen Kaymakamı Betül Büyükkılıç, İl Genel Meclisi Üyeleri Eyüp Beşli ve Hüseyin Şenkan Aykan, Mengen İlçe Tarım ve Orman Müdürü Semih Tatlı, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Toplantı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Semih Tatlı’nın sunumu ile başladı. İzmir Tire’de kurulan 2000 üreticiye ulaşan Tire Süt Kooperatifi örnek bir başarı öyküsü olarak sunuldu.

“Üretimin Daha Hijyenik Olmasını ve Artırılması Amacındayız”

Semih Tatlı, “Hayvancılık alanındaki çalışmalarımız ve üretimlerimiz çok önemli. Sizler kesim öncesi ve sonrasında yaptığımız muayeneler sayesinde sağlıklı bir şekilde sofralarda tüketebiliyorsunuz. Mevcut üretimi daha sağlıklı hale getirmek, üretilen ürünler için aracı olmadan üreticinin daha fazla kazanmasını sağlamak ve Üretimi
artırmak amacındayız.” dedi.

Tatlı, Mengen’deki süt üretimiyle ilgili, “İlçemizde, 2018yılında 440 ton, 2020 yılında 610 ton faturalı süt satıldı. Yanı sıra diğer süt ürünleri de üretiliyor. İyi bir potansiyelimiz var. 2020 yılı süt satış fiyatı ortalaması 1,75 TL idi, yakın zamanda 2,25 TL oldu. Bu fiyatlar elbette yetersiz. Öte yandan üretimi standartlaştırmamız gerekiyor. Türk Gıda Kodeksine göre olmaması gereken özellikler bulunuyor. Pandemi bu ürünlere olan ilgiyi artırdı. Bu talebi değerlendirmeliyiz. Sizler üretici olarak, süt toplayan kişilere veriyorsunuz. 38 tane tarımsal kooperatifimiz var ve bu kooperatiflere 2100 kişi kayıtlı. Orman işi yapıyorlar.” dedi.

Semih Tatlı, kurulması planlanan kooperatife ilişkin şunları ifade etti: “Üreticiler birlik olmalı. Ticaret Bakanlığı’na bağlı Mengen Üreticiler Kooperatifini kurmayı hedefliyoruz.Ortakları sizler olacaksınız. Hem üretici, hem patron siz olacaksınız. Ekonomik menfaatleri de korumuş olacağız.” dedi.

“Dişi Hayvan Kesimlerinin Yükselmesi Sorun Olabilir”

İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Şenkan Aykan,” Semih Tatlı ve Mengen İlçe Kaymakamına teşekkür ederek başladığı konuşmasına, hayvancılığın önemine dikkat çekti ve mera alanımızın az olmasının bir dezavantaj olduğunu belirtti. Aykan, hayvan kesiminin artarken dişi hayvanların kesim oranının yükselmesinin bir sorun oluşturacağını ve bunun kendisini üzdüğünü belirtti. Şenkan Aykan, “Desteklemeler konusunda da aydınlatılmaların yapılması gerektiğini düşünüyorum. Kooperatifimiz hayırlı olsun.” dedi.

“Türkiye’de Marketlerde %13 Oranında Kooperatif Ürünü Satma Zorunluluğu Getirildi. Bu Fırsattır”

Mengen Kaymakamı Betül Büyükkılıç’ın da “konunun fikir babası” olarak söz verdiği Eyüp Beşli, “Bu toplantımızın bir öncekini muhtarlarımızla yaptık. Bolu’dan yetkililer de gelmişti. Şimdi bir sonraki aşamadayız. Kurucu üyelerimizi belirliyoruz. Biz bu konuda İl Genel Meclisi arkadaşım Şenkan Aykan ile siyaseti bir kenara bıraktık ve bir araya geldik. Bu Mengen için önemli bir konu. Kooperatifimiz hayırlı olsun. Mengen peynirinin üretimini standartlara uygun bir şekilde üretip pazarlamalıyız. Üretici, hem sütü satarken kazanacak, hem de peynir satışından kâr payı alacak. Türkiye genelinde % 13 oranında kooperatif ürünü satma zorunluluğu getirildi. Bu üreticiler için önemli bir karar. Bunu fırsata dönüştürmeliyiz.” dedi.

“Üretim Artırılması Ve Standartlaştılması İle Yeni İstihdam Alanları Oluşturacak Proje Geliştiriyoruz”

Projeye öncülük yapan Mengen Kaymakamı Betül Büyükkılıç ise, “Mengen Merkez ve Köyleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifinin temellerini atmak için buradayız. İnşallah bunu hep birlikte başaracağız. Ortak bir çatı altında demokrasi ve dayanışma ile pek çok şeyin başarılacağına inanıyorum. Amacımız ilçemizde farklı istihdam alanları oluşturmak. Daha önce Mengen’de tadım şenliklerine katıldık. Muhtarlarımız bizi çok güzel şekilde ağırladılar, kendilerine buradan tekrar teşekkür ediyorum. Bu adımlar güzel ama yeterli değil. Biz ürünlerin standartlaştırılmasını, pazarlanmasını ve Aşçılar Diyarı Mengen’in daha iyi tanıtılmasını istiyor ve bunu önemsiyoruz. Üreticiler için ve Mengen için çok önemli. Aynı zamanda kooperatifler bir yerin sürdürülebilir kalkınması açısından ve daha genel baktığımızda ülke ekonomisi için önemli. Ben kurulacak olan kooperatiften dolayı çok mutluyum. Sizlerin de desteği ile hep birlikte başaracağız. Hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Temel Sorunlar: “Sürdürülebilirlik, Depolama, Ambalajlama, Mera Alanlarının Azlığı ve Üretimdeki Ekonomik Zorluklar”

Daha sonra üreticilerin soru cevap kısmına geçilen toplantıda üreticiler de kooperatif fikrini benimsediklerini belirttiler. Bu çalışmalarla ilgili olarak öncülükleri için teşekkür eden üreticiler, Mengen’de süt üretiminin dışında doğal ürünlerle ilgili de çalışmaların yapılmasını talep ettiler.

Üreticilerden Vehbi Türker, “69 yaşındayım. 3 oğlum var. Torunlarım var. Ben yıllardır üretiyorum ve kooperatifleşmeden ayakta durmanın çok zor olduğunu öğrendim. Kooperatifleşmeyi sonuna kadar destekliyorum. Duyar duymaz, çocuklarımızla beraber geldik. Bizi bir araya getirip aydınlatırsanız ve birlikte olabilirsek çok iyi olur.” dedi.

Üreticiler genel olarak; sürdürülebilirlik, depolama, ambalajlama, mera alanının azlığı sorunları ve üretimin ekonomik zorluklarına ilişkin endişelerini dile getirdiler.

Öte yandan süt hijyeni eğitimlerinin devam edeceği ve peynir üretiminin standartlaştırılıp zenginleştirilmesine yönelik çalışmaların devam edeceği de açıklandı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.