Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Köyler boşalıyor: ‘kırsalda yaşayan nüfus oranı % 22’ye düştü’

Köyler boşalıyor: ‘kırsalda yaşayan nüfus oranı % 22’ye düştü’
12.12.2017
819
A+
A-

Köyler boşalıyor: ‘kırsalda yaşayan nüfus oranı % 22’ye düştü’

23 Eylül 2014 00:00 tsi
Köyden kente göç önlenemeyince kırsal alanlarda nüfus her geçen yıl azalıyor. Özellikle genç nüfus ciddi oranda düştü. Yaşlıların sayısı artsa da bu durum, tarımsal üretime katkı sağlamıyor.

Türkiye zengin topraklarına topraklarına rağmen tarımsal üretimde istenilen noktadan çok uzakta.

Maliyetlerin yüksek oluşu ve çiftçinin pazar sorunu ana etkenler.

Bir başka sebep ise tarımla ilgilinen nüfusun her geçen yıl azalması. Köyler boşalırken kentler daha da kalabalıklaşıp iyice yaşanmaz bir duruma geldi.

1935’te toplam nüfusun yüzde 76.5’i köylerde ve kırsal bölgelerde yaşarken bu oran

1960 yılında yüzde 68.1’e, 1980’de yüzde 56.1’e, 2012 yılında ise yüzde 22.7’ye düştü. Köyden kente göçü önlemek için tedbir alınmasını ve köye dönmek isteyenlere destek verilmesini öneren uzmanların bu çağrılarına kulak verilmedi.

Köylerde genç nüfus da her geçen yıl azalıyor.

2008-2012 yılları arasında köy ve beldelerde, 0-44 arası yaş gruplarının nüfusu büyük oranda azaldı. Buna karşın, 44 yaş üstü nüfusta artış görüldü.

KIRSALDA YAŞAYAN NÜFUS ORANI % 22’YE DÜŞTÜ

Tarımda yaşanan büyük gerileme köylerin boşalmasının doğal bir sonucu.

Türkiye 30 yıl önce tarım ürünlerinde kendi kendine yeten dünyanın 7 ülkesinden birisiydi. Bugün ise saman bile ithal eder konumda. 1980’lerde tarım ürünleri ihracatımız 2 milyar dolar, ithalatımız ise sadece 50 milyon dolardı.

Yani Türkiye tarımda dış ticaret fazlası veriyordu.  Bugün Türkiye’nin ihtal ettiği tarım ürünleri miktarı, ihraç edilen tarım ürünleri miktarından çok daha fazla.

Yunanistan’ın yüzölçümünün yaklaşık iki katı büyüklüğünde tarım alanına sahip olan Türkiye, Yunanistan ve ABD’den pamuk, Rusya’dan buğday, Fransa’dan arpa, Mısır’dan pirinç, Ukrayna’dan mısır, Sri Lanka’dan çay, İtalya’dan bakla, Çin’den sarımsak, Panama’dan muz, Meksika’dan nohut, Kanada’dan mercimek ithal ediyor.

Türkiye’nin 34 yılda tarım ürünleri ihracatı iki katına çıkarken ithalat yaklaşık 100 kat büyüdü.

Dünya nüfusunun 2.6 milyarı geçimini tarımdan sağlıyor.

Çin’de 828 milyon, Hindistan’da ise 587 milyon kişi tarımda bulunuyor. Tarımdaki 3 kişiden biri Çinli, 5 kişiden biri ise Hindistanlı.

DÜNYADA ARTIYOR TÜRKİYE’DE DÜŞÜYOR

Dünyada tarım nüfusu artarken Türkiye’de düşüyor.  1999 yılı ile 2001 yılı arasında dünyada tarım nüfusu yüzde 2 arttı.

Türkiye’de ise tarım nüfusu 2001 ile 2010 arasında 2.7 milyon kişi azalarak 15 milyonun altına indi.

MELTEM HABER 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.