Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Köylü kadınlar Osmanlı mutfağının eşsiz lezzetlerini üretiyor

Köylü kadınlar Osmanlı mutfağının eşsiz lezzetlerini üretiyor
10.08.2014
891
A+
A-

Göynük ilçesinde yaşayan köy sakini kadınlar, Osmanlı mutfağında hamur işlerinde kullanılan keş sosu üreterek aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Belediye Başkanı Kemal Kazan, ilçeyi son yıllarda her yönüyle tanıtmaya özen gösterdiklerini belirterek, Göynük’ün Osmanlı kültürünü yaşatan canlı tarih konumunda olduğunu söyledi.

“İlçenin her mahallesinde, sokağında ve caddesinde Osmanlı kültürüyle karşılaşmak mümkün” diyen Kazan, “Bu kültürün yaşatılması için elimizden geleni yapıyoruz. Tarihi değerlerimiz konakların birçoğunun restorasyonunu gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

İlçenin yemek kültürü ile de ön planda olduğuna dikkati çeken Kazan, “Bu bölgeye ait birçok yöresel yemeğimiz var. Bu yemeklerimiz ilçemize gelen misafirlerimize ve özel günlerde davetlilere servis ediliyor. Ayrıca köylerimizde özel keşler hazırlanıyor. Bu keşler hamur işlerinde sos olarak yoğun ilgi görüyor. Köylülerimiz tarafından hazırlanan keşler birçok bölgeye gönderiliyor. Keş konusunda talebin karşılanmasında zaman zaman zor anlar yaşanıyor. Köylerimizde Osmanlı kültüründen gelen ve üretilen keşler sayesinde ilçemizin yemek kültürü tanıtılıyor” ifadesini kullandı.

Örencik köyü Seki Mahallesi sakinlerinden Esma Sağıt da köyde yaşayan diğer kadınlar gibi yıllardır keş sosu yaparak aile ekonomisine katkı sağladığını kaydetti.

Sağıt, keş sosu için elde edilen sütün çok önemli olduğunu anlatarak, “Yaylalarda otlayan, kekik yiyerek süte lezzet katan otlardan beslenen hayvanların sağımıyla elde edilen süt, kaynatılarak yoğurt yapılıyor. Daha sonra yoğurt, yayığa atılıp su ilavesiyle çalkalanarak, tereyağı çıkması sağlanıyor. Ardından alttaki ayran torbaya koyularak, üzerine tuz ekleniyor ve ayran süzmeye başlıyor. Leğende yoğurt katılaşır, yoğurulup gramajına göre bölünür, ovalanır, daha sonra elle üçgen şekli verilir. 10 kilogram sütten bir kilogram tereyağ ve iki kilogram keş elde ediyoruz” bilgisini paylaştı.

 

Elde edilen ürünün kurutulduktan sonra ilçe merkezinde satıldığını aktaran Sağıt, “Yaptığımız keşleri 15 ila 20 liradan satıyoruz. Bu keşler tüm hamur işlerinde özel sos olarak kullanılmakta. Genel olarak mantı ve makarnalarda tercih ediliyor. Yaptığımız keşler sayesinde hem ev ekonomisine hem de ilçenin yemek kültürüne katkı sağlıyoruz” diye konuştu.
Bolu Express

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.