Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mandolin, Mandalin, Mandarin – İbrahim Servet

Mandolin, Mandalin, Mandarin – İbrahim Servet
16.12.2020
600
A+
A-

Mandolin, Mandalin, Mandarin

 Doğanında fotoğrafını çeken Mehmet ALTUNAY;

Mandolin ve mandalin yabancı olmadığımız kelimeler. Mandolin müzik aleti mandalin kış meyvesi, C vitamini deposu.
Türkiye’de evrensel düzeyde bir eğitim mucizesi dediğimiz köy enstitüleri 1952 yılında kapatıldı. Köy enstitüleri öğretmen okullarına döndürüldü. Bir eğitim mucizesi dedik köy enstitüleri için köy enstitülerinin eş taşı 40’lı yılların İskandinav eğitim sistemiydi. Köy enstitüleri ülkemizin toplumsal yapısını Hasan Ali YÜCEL’in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde örtüştürülerek 17 Nisan 1940’da kuruldu. O köy enstitülerinde yamalı ceket, yamalı pantolonlu ayağı çarıklı köy çocukları, boz urbalar, cızlavet (gislaved) lastiklerle tanıştı köyde yedikleri elmanın aşını oralarda öğrendiler, harç karmayı, duvar örmeyi, inşaatı orada öğrendiler.
İnşaa; bina inşası, yürek inşası, insan inşası, toplum inşası, doğduktan bu yana duydukları sesin müzik olduğunu orda öğrendiler. İşte mandolin çalmayı da orda öğrendiler. Ülkemizin en özgür müzik değerleri, usta öğreticilik yaptı bu okullarda; Sivas’ın Şark Kışlasının Sivr Alan ( Sivrialan) köyünden gelen ve gönül gözüyle gören Veysel Usta’da orda usta öğreticilik yaptı. Veysel babayı Sivas Aşıkları Bayramın’ da Ahmet Kutsi TECER bu değerin bu ülke için ne kadar ışık olabileceğini keşfetmişti. Mandolin dedik sözü uzatıverdik ya affola.
Yaşadığımız şu kovidli dönemlerde vücut direncinin artması adına mandalini (mandalina) unutmuyoruz. Bu güzel ülkemizin Akdeniz meyvesi turunçgiller C vitamini deposu. C vitamini kovidden korunma adına tıpça önerilir.
Mandarin;
Çoğumuzun ilk kez duyacağı bir kelime mandarin. Mandarin Çin ve Tayvan bölgesinin ana dili Dünya nüfusunun %20’sinin kullandığı bir dildir. Makro anlamda Çince, Tayvanca diye ayrılsalar da özü Mandarince.
İlginç bir bölge bu Uzak Doğu Vincent Van Gogh’un büyük ressam olmasının özünde Japon kaligrafisinin ne kadar katkısı varsa Çincenin konuşurken ses uyumunda Mandarince’nin varlığı hissedilir. Eski Çin’de devlet memurluğu için başvuran vatandaşlara şiir yazdırılır, yazdıkları şiirin estetik gücü değerlendirilir ve memur yapılırdı. Yazdığı şiirin estetik gücü değerlendirmeyi yapınca mutlu etmiyorsa tali işlerde çalıştırıldı sınava girenler.  Çincenin estetik keyfi orda anlamıyoruz belki ama naif bir dil Çince, akışkan kafa göz parçalanmıyor dinlenirken. Konuşabilmekte ayrı bir keyif verse gerek.

Hep şunu düşünmüşümdür Ülkemin hukuk fakültelerinde zorunlu bir Türk Dili Edebiyatı dersi olmalı. Hukuk dili evrensel dile kavuşmak için Osmanlıcadan arındırılmalı hepimizi mutlu kılmaz m, bu arzu?
Bütün bunlardan sonra bir arkadaşımdan söz edeceğim size doktor kendisi, bu satırların yazarı dedesini ve babasını tanıma şerefine erişti kaval, zurna çalardı dedesi, geç dönemde keman, babası klarnet çalardı atalardan gelen bu sanatsal ruh sevgili arkadaşımın güzel fotoğraflar çekmesine itici güç oluyor.
Doğa fotoğrafçısı arkadaşım daha paylaşmıştık bu sayfalarda söz ederken Sayın Sami GÜNER, Sayın Şemsi GÜNER, Sayın Gültekin ÇİZGİN’ in altını çizmiştik. Gönlüm bu güzel dostumun oralarda anılmasını arzular. Tanrının bütün güzellikleri bahşettiği bu mükemmel coğrafyamızda fotoğraflanan güzellikler yansıtılmalı dünyamızın her bir yanına.
Fotoğraf bir sanat mıdır? Aklı erenler ne der bilmem ama eğer ben sanat diyeceksem;” Fotoğraf zamanı durdurma sanatıdır, mutluluğu yakalama işidir.”
Sevgili arkadaşım Mehmet; Keşke estetik dersleri olsaydı tıp fakültelerinde. İnsan organizması bir sanat harikasıdır. Hiç bir şey esirgememiştir yaratıcı.
Güzel insan Doktor Mehmet ALTUNAY epey zamandır senin fotoğraf tutkunu yazmak istemiştim kısmet bugüneymiş. Hobi olarak çektiğini söylediğin fotoğrafların bayrağının daha yükseklere çıkması adına seni sevgiyle kucaklıyor güzel fotoğraflar yakalamanı diliyorum.

İbrahim Servet

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.