Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

MENGEN 2. YÖRESEL GİYİM VE KÜLTÜR ŞENLİĞİNİN ARDINDAN-S.ERDEMİR-

MENGEN 2. YÖRESEL GİYİM VE KÜLTÜR ŞENLİĞİNİN ARDINDAN-S.ERDEMİR-
19.08.2019
2.901
A+
A-

  MENGEN 2. YÖRESEL GİYİM VE KÜLTÜR ŞENLİĞİNİN ARDINDAN

13.08.2019 salı günü Gökçesu’daki şenlik alanına geldiğimde, o müthiş kalabalığı gördüğümde aklıma ilk gelen şey Mengen tarihinde daha önce bu kadar çok kadın bir arada olmuşmudur oldu. Hiç tereddütsüz hayır, olmamıştır. Üstelik bu topluluğun tamamına yakını uzun yıllar önce terkedilen yöresel kıyafetler giymiş, gönlünce, özgürce yerel folklörünü yaşamış ve coşkuyla eğlenmiştir.
Mengen Yöresel Giyim ve Kültür Şenliğinin birincisi geçen yıl çok kıt imkanlarla, yerel yönetimlerden destek görmeden; Hüseyin Varlık, Bedriye Demirbaş, Leyla Aydoğan, ve İsmail Karataş’ın özverili çalışmaları ile Konak Köyü Köy Meydanında yapılmış büyük ilgi görmüştü.Amaç gurbette büyüyen genç nesillere ninelerinin, dedelerinin giyim kültürünü şenlik havasında, eğlendirerek aktarmak ve yaşatmaktı. Fikir Hüseyin Varlık’ın olsada esin kaynağı Bedriye Demirbaş’ın teşvik ve özendirilmeleri sonucu kendi çevresinde oluşturup fotoğrafladığı yöresel giyimli topluluklardı. Hüseyin Varlık’ın kendi sitesinde yayınladığı bu fotoğraflar özellikle kadınlar arasında düğünlerde, bayramlarda ve tatillerde yöresel kıyafet giymeyi yaygınlaştırdı. Bu ikiliye İsmail Karataş’ın desteği ile Leyla Aydoğan’ın tecrübe ve becerilerini katması sonucunda Mengen Yöresel Giyim ve Kültür Şenliği hayata geçti.
Şenliğin daha ikincisinde bu kadar başarılı olması ve Mengen halkınca benimsenmesinde şenlik tertip komitesinin :
– Siyaset yok
– Rant yok
– Kürsüden konuşma yok
– Şenlik, eğlence ve folklör var
diye özetlediği kriterler çok etkili olmuştur. Böylelikle siyasetin olmadığı, siyasilerin yönlendirmediği her yerde toplumun bütün kesimlerinin kaynaşmasının güzel bir örneği sergilenmiştir.
Mengen’lilere bu mutluluğu yaşatan Hüseyin Varlık, Bedriye Demirbaş, Leyla Aydoğan, Ali Yiğit, Onur Özcan ve Nurhan Seçkin Bayramoğlu’na sonsuz teşekkürler.

Sedat ERDEMİR

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.