Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

MENGEN MESLEK YÜKSEK OKULUNUN TARİHÇESİ – Aydın ERÇELİK

MENGEN MESLEK YÜKSEK OKULUNUN TARİHÇESİ – Aydın ERÇELİK
17.06.2022
716
A+
A-

İLÇEMİZDE 1994– 1999 SENELERİNDE BELEDİYE BAŞKANI OLARAK GÖREV YAPAN

SADIK ERDOĞAN’IN ANILARI

1994 yılı yerel seçimlerinden sonra Belediye Başkanı olarak aldığım sorumluluğun gereği Mengen’e yeni bir şeyler kazandırmanın heyecanı içerisinde idim.

Belediyecilik ile ilgili yatırımlara ilave olarak Mengen’in nüfusuna, kültürüne ve ekonomisine etki edecek faaliyetlerin neler olabileceğini araştırmaya başladım.

1995 yılında Devrek Baston festivaline ilçemizi temsilen katıldım.

Festival alanında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü ile tanışma imkânı buldum.

Karaelmas üniversitesi rektörü festival alanında bana Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Kemal Bey Mengen’e Aşçılık dalında Meslek Yüksek Okulu açmayı düşünmüyorsa ben Mengen’e aşçılıkla ilgili bir meslek yüksekokulu açabilirim başkan ne dersin buna diye sordu.

Karaelmas üniversitesi rektörünün bu teklifi, çiçeği burnunda bir belediye başkanı olarak beni çok heyecanlandırdı.

Hemen Mengen’e döndüm.

Biran evvel Bolu’ya gidip üniversite rektörümüz Prof. Dr. Kemal GÜÇLÜOL ile görüşmek istiyordum.

Yine aynı yıl Yeniçağa’ da Şair Dertli anma gününe davet edildim.

Tören alanında Abant İzzet Baysal Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Kemal GÜÇLÜOL’U gördüm.

Hocamız tesiste çay içiyordu, bende yanına oturdum ve hocama kendimi tanıttım.

Aradığım ortamı yakalamıştım.

Sohbet sırasında sözü açılmasını arzu ettiğim Mengen Aşçılık Meslek Yüksek Okuluna getirdim.

Hocam sizden bir hemşeriniz olarak ilçemize Aşçılık Meslek Yüksek Okulu açmanızı talep etsek bu konuda bizlere destek verir misiniz veya bu talebimizi nasıl karşılarsınız dediğimde bir an duraklayıp, neden olmasın başkan sen bize alt yapıyı hazırla seninle Mengen’e kalıcı bir eser bırakalım dedi.

Siz alt yapı konusunda destek vereceğinizi bize yazılı olarak bildirin, ben bunu üniversite senatosundan geçiririm ve Yüksek Öğretim Kurumundan izin almak için her türlü gayreti gösteririm diye sözlerini sürdürdü.

Kendisine alt yapı için bizden neler isteneceğini sorduğumda önce okul binası ve okul müdürü ile öğretim görevlileri için lojman, öğrencilerin barınabilecekleri yurt ve lokal.

Ben de talebime olumlu cevap veren rektör beye olumlu cevap verme adına ve heyecanla, biz bu alt yapıyı hazırlarız şeklinde anında olumlu cevap verdim.

Fakat söz verdiğim alt yapının çok zor olduğunu biliyordum, bunu nasıl gerçekleştireceğimi o andan itibaren düşünmeye başladım.

Protokol oluştu ve şair dertliyi anma etkinlikleri başladı.

Üniversite rektörümüze kolay olmayan bir söz verdiğimin farkında idim.

Bu işin içinden nasıl çıkabileceğimi düşünmeye başladım.

Tören programının sonunda rektör beyle vedalaşıp Mengen’e döndüğümde konuyu İlçe Kaymakamı Ali YÜKSEL beyle paylaştım.

Kaymakam beye bu alt yapıyı nasıl hazırlayabileceğimizi ve bu konuda söz verdiğimi söylediğimde kaymakam bey bana daha önce görev yaptığı Erciş’te buna benzer Van 100.Yıl Üniversitesinin açtığı yüksekokul için belediye başkanının belediye binasını tahsis ettiği örneğini verdiğinde bende eski binaya taşınıp belediye binasını üniversiteye veririm diye düşünüp rahatladım.

Belediye binasını yüksekokula, itfaiye binası üzerindeki lojmanları öğretim üyelerine tahsis ederim dedim ve Rektörümüz Kemal GÜÇLÜOL beyi Mengen’e davet ettim.

Aşçılık Meslek Lisesinin, İmam Hatip Lisesinin ve Çok Programlı Lisenin bazı sınıflarını yeni açılacak Meslek Yüksek Okuluna tahsis edebilirdim, bu seçenekleri de alternatiflerim arasına koydum.

Bu arada mülkiyeti Kültür Bakanlığına ait halk kütüphanesi olarak inşaatı yarım kalan ve ödenek yetersizliğinden atıl durumda bulunan (Bugünkü okul) binaya ödenek çıkarttırıp inşaatını bitirme ve buranın tahsisini isteme düşüncelerim arasında idi.

Rektörümüz Kemal Bey davetimiz üzerine Mengen’e geldiğinde inşaat halindeki halk kütüphanesinin bitirilip buranın Üniversiteye tahsisini istedi.

Artık biz bu binanın bitirilmesi işine yoğunlaştık.

Gerek siyasi, gerekse idari yönde süren uzun uğraşlarımız sonucu söz konusu binayı kullanılır hale getirdik.

Belediye Meclisimizin ve Encümenimizin verdiği büyük destekle öğrencilerin barınacağı mekânı, kafeteryayı okulun giriş katına, sınıfları ve idari bölümü diğer katlara yerleştirecek hale geldik.

Sayın Rektörümüze verdiğim sözün rahatlığına eriştim.

Bu çalışmalarımızı yakından izleyen rektörümüz ve üniversite yönetimi bu arada Senato kararlarını almış (16.04.1997) ve Mengen’e Yüksek Okul açılması konusunu YÖK’e sunmuştu.

Ancak biz Mengenliler olarak okulun adının Mengen Aşçılık Meslek Yüksek Okulu olmasını istiyorduk.

Rektör bey sadece Mengen Meslek Yüksek Okulu olması konusunda ısrarlı idi.

Zira ilerleyen yıllarda burada Aşçılık bölümünün dışında diğer meslek dallarındaki bölümlerinde açılabileceğini aksi takdirde diğer bölümlerin açılamayacağını söyleyerek bizi ikna etti.

Doğrusu da bana göre buydu.

22.08.1997 tarihinde, 117 sayılı Yüksek Öğretim Kurulu kararı ile ilçemize yüksek okul açılması kararının çıktığını sevinçle öğrendik.

Aynı yıl Kasım ayında görkemli bir törenle ve 30 öğrenci ile değişen yeni rektörümüz Nihat BİLGEN ve okul müdürümüz Mürvet BİLEN ile okulumuzu açtık.

İkinci yıl 60 öğrencimiz ile eğitim veren okulumuzun geliştirilmesi öğrenci sayısının açılabilecek diğer bölümlerle beraber 500–600 gibi sayıya ulaşmasını arzu ediyorduk.

Bunun için Mengen’e yerleşke yapılması gerekiyordu.

Acilen arsa bulmamız gerekiyordu.

Araştırmalarımız sonunda Konak köyü hudutları içinde Köy Tüzel Kişiliğine ait arsanın buraya uygun olacağını düşünerek Konak köyünden burayı talep ettim.

Köy halkı ile toplantılar düzenledim.

Köy Tüzel kişiliği bu yeri Üniversite yapılması şartı ile duyarlı davranarak hibe yapabileceği yönünde karar aldı.

Ancak tapu siciline hibe işlemi için gittiğimizde köy tüzel kişiliğinin arsayı hibe edemeyeceğini, satış yapmasının mümkün olduğunu öğrendikten sonra orada ödediğim ve taraflarında kabul ettiği cüz-i bir fiyatla arsanın Üniversiteye satış işlemi yapıldı.

Köy meclisi kararı ile 28.473 metrekare arsa üniversiteye verildi. (28.05.1997)

İlerleyen zamanlarda üniversite idaresi arsanın zemin etüdünü yaptırıp, kampüsün plan ve projesini Devlet Planlama Teşkilatına gönderdi.

Ancak o zamanki koalisyon hükümetlerinin çok sık değişmesi neticesi siyasi takibimizi dolayısıyla devlet eliyle okulun inşaatının programa alınması konusunu neticelendiremedik.

Devlet eliyle yerleşke yapımı gündemden düşmüş oldu ve 2 yıllık iki sınıflı 60 öğrencili yüksekokulumuzla bugünlere gelindi.

Temennim odur ki üniversiteye verilen ve Mengen’e hâkim Konak köyündeki tepede bulunan arsa üzerine devlet eliyle ve hayırseverlerin desteğiyle kampüsümüz yapılır, özlediğimiz ve hayallerini kurduğumuz 500–600 öğrenci kapasiteli Fakültemiz Mengen’imizin ekonomisine, kültürüne katma değer katar.

Bunun için Mengen’e Fakülte Yaptırma Derneğinin ve Mengen Belediyesinin önderliğinde ilçede veya ilçe dışında yaşayan bütün hemşerimizin madden ve fikren veya siyaseten bir şeyler yapması, taşın altına elini koyması gerektiğine inanıyorum.

Fakülte sayesinde Mengen’imiz nüfus artışı ile makûs talihini yenecek, ekonomideki canlanmayı o zaman yakalayabilecek ve gelecek nesillere bırakabileceği en büyük miras olacaktır.



Geçmişten Günümüze Mengen ve Aşçılık / Aydın ERÇELİK / Fotoğraflar Hüseyin VARLIK 

Copyright © 2013 tüm hakları saklıdır

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.