Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mengen Peyniri Tadım Şenlikleri Devam Ediyor

Mengen Peyniri Tadım Şenlikleri Devam Ediyor
15.03.2021
1.195
A+
A-

Mengen İlçemizin Mamatlar Köyünde Süt Hijyeni Kursu Sertifika Töreni ve Peynir Tadım Şenliği Düzenlendi



İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü arasındaki protokol kapsamında yapılan kurslar devam ediyor. Mamatlar köyünde açılan Süt Hijyeni kursunun tamamlanmasıyla kursun sertifika töreni ve ardından da kursta yapılan peynirlerin tadım şenliği düzenlendi. Törene Mengen Kaymakamı Betül Büyükkılıç, Ak Parti Bolu milletvekili Arzu Aydın, Mengen Belediye Başkan Vekili Ferhat Şentürk, Gökçesu Belediye Başkanı Vahit Aydın, Ak Parti Bolu İl Başkanı Suat Güner, İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı, Bolu İl Tarım Orman Müdür Yardımcısı Hasan Taş, Mengen İlçe Milli Eğitim Müdürü Salih Celepci, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Semih TATLI, Halk Eğitim Müdürü Ahmet Çevik, Aşçılık okulu müdürü Abdurrahman Elarslan, İl Genel Meclisi Üyesi Eyüp Beşli, İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Şenkan Aykan, Mamatlar köyü muhtarı Sami Şenel, siyasiler, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.

Halk Eğitimi Merkezinde Süt Hijyeni Kursu Sertifika Töreni ve Peynir Tadım Şenliği Düzenlendi

Peynir tadım şenliği etkinliğinde, Mengen peynirinin farklı mayalarla ve mayasız yapılmış halleri ile, peynir altı suyu ile birlikte yapılan çörek otlu, tarhanalı ve dere otlu çökelek (lor) peyniri tadımı gerçekleştirildi. Peynir türevlerinin yanı sıra kursiyerler tarafından yerel doğal meyvelerden yapılan reçel çeşitleri, yaprak sarma, höşmerim, cincile böreği, cevizli kömeç gibi ilçemize has lezzetlerin sunumu da yapıldı.

Coğrafi İşaret Süreçleri Devam Ediyor

Sertifikaların takdim edilmesinin ardından sunum öncesi söz alan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Semih Tatlı, “20’si kadın 2’si erkek olmak üzere toplam 22 kişi sertifika almaya hak kazandı. Kursiyerlere kursa katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum.” dedi. Tatlı, İnsan sağlığı için önemli bir konu olan gıda hijyeni konusunda artık daha bilgili olduklarını ve bu bilgilerini bundan sonra ürettikleri ürünlerde kullanmaları gerektiğini vurgulayarak Kaymakamlığın öncülüğünde İlçe Tarım ve İlçe Milli Eğitim protokolü kapsamında açılan bu kursların önemli olduğunu belirtti. Mengen olarak Mengen peyniri için coğrafi işaret başvurusunun kabul edildiğini, bu konudaki sürecin devam ettiğini belirten Semih Tatlı, “ilçemize has Kaldırık dolması, Kedibatmaz ve Mengen höşmerimini de kursiyerlerimiz hazırladı. Aynı zamanda döngel turşusu da hazırladılar. Bununla birlikte çok sayıda yöresel yemeği sizlere sunuyoruz.” dedi.

81 Yaşındaki En Yaşlı Katılımcı

Eğitimin en yaşlı katılımcısı olan Durkadın Arslan, “6 tane çocuk büyüttüm. Çocukları evlendirdim. Eşim ölünce kolum kanadım kırıldı. Bizim gençlerimiz hep gurbette. Onlar da yapmak ister ama hep dışarıdalar. Onlar olmayınca biz yapıyoruz. Öğrenmenin yaşı yok. Burada çok şey öğrendim.” dedi.

Kursiyerler öğrendiklerine örnek olarak, “Önceden derecesine çok dikkat etmeden mayalıyorduk. Şimdi doğru bilgileri aldık. Hijyenle ilgili çok güzel bilgiler aldık. Hijyene dikkat ettiğimizde süt verimliliğinin bile arttığını öğrendik. 57 kilodan bu kadar peynir çıkardık.” dediler.

Kursiyerlerden Nurhan Cankurtaran, “Normalde ben İstanbul’da Sefaköy’deyim. Pandemi dolayısıyla burada olduğum için katılabildim. İyi ki burdaydım. Çok şey öğrendim.” dedi.

Daha sonra kursta yapılan peynirlerin tadımı yapıldı. Şırdan Mayalı, Ticari Maya ve Yoğurtlu, Ticari Mayalı, Limon tuzu ve yoğurtlu olmak üzere 4 farklı çeşit Mengen peynirinin ve keçi peyniri ile peynir altı suyundan yapılan lor peynirinin tadımının yapıldığı şenlikte peynirlerin yanında Mengen’in yöresel lezzetlerinin ikramları da yapıldı. İçecek olarak doğal kızılcık suyunun ikram edildiği tören tadımlardan, köylüler ve muhtarlık tarafından yapılan diğer ikramlardan sonra sona erdi. Programın sonunda Mamatlar köyü muhtarı Sami Şenel katılan herkese teşekkür etti.



YORUMLAR

  1. turgut tabak dedi ki:

    Halkımızın eğitimi konusundaki başarılı çalışmalarınızın devamını diler, emeği geçen tüm kurum ve kişilere teşekkür ederim.