Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mengen’de Aşçılık Kadıköy eğitimi alan öğrencilere konferanslar devam ediyor

Mengen’de Aşçılık Kadıköy eğitimi alan öğrencilere konferanslar devam ediyor
24.11.2015
1.275
A+
A-

Selçuklu Mutfağı Konferansı ve Ekşi Maya’nın Peşinde

Mutfak Tarihi Araştırmacısı Ömür AKKOR ve PALEMEK(BURSA) Ekmek Fırını Sahibi Şevki DİLMAÇ, Ekşi Mayanın Peşinde ekibi olarak Mengen’de aşçılık eğitimi alan öğrenciler ile buluştu.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen Meslek Yüksekokul Aşçılık Programı’nda Osmanlı Saray Mutfağı Dersi Kapsamında Öğr. Gör. Berker ÇİFTÇİ’nin düzenlediği ‘Selçuklu Mutfağı Konferansı ve Ekşi Maya’nın Peşinde’ etkinliği gerçekleşti.Uygulama etkinliği kapsamında ekşi maya’nın tarihi, maya yapımı, maya yaşatılması,maya çeşitliliği,farklı maya türlerinin elde ediliş yöntemleri yanı sıra birden fazla çeşit ekmek türleri(Paşa Ekmeği, Lokum, Dağıstan Çöreği, Çebata, Bazlama) Aşçılık eğitimi alan öğrenciler ile uygulandı. Uygulama sırasında Mutfak Tarihi Araştırmacısı AKKOR ve PAlEMEK Ekmek Fırını Sahibi DİLMAÇ öğrencilere kendi mayalarını nasıl yapacaklarını ve ekmek kültürünün Türk Mutfak Kültüründeki önemini aktardı. Paylaşım dolu bir uygulama, öğrencilerin soruları ile dahada bilgi yüklü oldu. Uygulanan ekmek çeşitlerini öğrenciler tatma imkanı buldular. Sekiz gün sonra olgunlaşacak olan ekşi mayanın iki çeşiti uygulandı ve beklemeye bırakıldı.

Uygulama faaliyetinden sonra AİBÜ Mengen MYO Cemal Türkan Salonun’da gerçekleşen Selçuklu Mutfağı Konferansı öğrencilerden yoğun ilgi gördü. Konferams süresi boyunca enerjisi ile göz dolduran Ömür AKKOR dinleyicilere Selçuklu mutfak kültürünü, zamanın mutfak terimlerini, mutfak anlayışını aktardı. Çevre illerden de Konferansa katılım dikkat çekti. Yöreselllik ve yerel mutfak kültürünün üzerinde durulan konferansta Türk Mutfak Kültürünün tüm yönleri ele alındı.Selçuklu mutfağının yanı sıra öğrencilere gelecek kariyerlerinde nasıl bir yol izelemeleri hususunda ve iyi bir aşçının olabilmek için altın kurallar nelerdir sorularına karşılık paylaşımları AKKOR açık bir dille, samimi ve içten aktardı.

Öğr. Gör. Berker ÇİFTÇİ; ‘Türk Mutfak Kültüründe ekmek tarih boyunca her daim en önemli besin maddesi olmuştur. Bu kapsamda orijinal ekşi mayadan üretilen ekmekleri gerçekleştirmek kültürel mirasın aktarılaması hususunda büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda İşini severek yapan bir yemek tarihi araştırmacısı Ömür AKKOR ve Şevki DİLMAÇ ile paylaşımcı bir gün gerçekleşti. Yoğun programlarında vakit ayırıp akademik aşçılara desteklerinden dolayı şükranlarımı sunarım. Ayrıca Üniversitemizin her daim destekçisi Mengen Lezzet Dünyası’na misafirlerimize sunduğu yöresel lezzetler için teşekkür ederim.’ dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.