Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

“Mengen’de bir mucizenin altına halkımızla imza attık”

10.12.2013
1.053
A+
A-

 

Mengen belediye başkanı Osman Erarslan Mengen’de 2009 yılından bu yana yaşanan değişimi tüm ayrıntılarıyla anlattı. Erarslan;”İyi bir gözlemci ve de iyi bir işletmeci olursan iyi bir yönetici olursun. Ben kendimi bu yüzden şanslı hissediyorum ve başarımı da buna borçlu olduğumu düşünüyorum.” Dedi.

10 Aralık 2013 Salı 10:50

Bu haber 428 kez okundu

“Mengen’de bir mucizenin altına halkımızla imza attık”

Röportaj; Mehmet Engin

Fotoğraflar; Volkan Yılmaz

Mengen belediye başkanı Osman Erarslan Mengen’de yaptığı çalışmaları Bolu Olay gazetesine tüm ayrıntılarıyla anlattı. Kendisini belediye başkanı olarak görmediğini söyleyen Eraslan; “Ben hem işçilik hem de işletmecilik yaptım. Öğrenciyken bile çalışarak okudum. Bu yüzden kendimi nöbetçi çavuş olarak görüyorum” dedi.
Osman Bey 2009 yılında yapılan yerel seçimler sonucunda Mengen belediye başkanı olarak seçildiniz. Son 4,5 yıldaki çalışmalarınızı özetler misiniz?

 

“Mengen belediye başkanlığı görevinde yaklaşık 4.5 yılı geride bıraktım ve ben burada nöbetçi çavuşum. Ben kendimi ne bir memur ne de belediye başkanı olaraktan görmüyorum ben buranın nöbetçi çavuşuyum. Belediye personeli şahsım da dâhil olmak üzere toplam 41 kişidir. Son olarak işkurdan birkaç arkadaşımızı daha aldık ve şu anda sayımız 50’yi bulmuş durumdadır. Ben kendimi belediye başkanı olarak görmüyorum. Ben senelerce talebelik dönemi de dâhil işçilik yaptım, yaklaşık 25 yılda esnaflık yaptım. Dolayısıyla 2009’dan bu yana da Mengen Belediye başkanı olarak görev yapmaktayım. Yani memur olarak hiç çalışmadım. Belediyecilikte bence bir hizmet sektörüdür. 2009 yılında halka seslendiğimde beni makam odasında bulamazsınız beni arazide bulursunuz demiştim. Nitekim beni bulmak isteyen vatandaşımız geldiği zaman beni arazide bulur. Ben arazide gezerim neden diye soracak olursanız bütün inşaatlar olsun diğer farklı işler olsun sürekli işçilerin başında durur işlerin takibini bizzat yaparım. Yani bir nevi nöbetçi çavuşluk yapıyorum. Seçildiğim o günden bu yana sabah 8 akşam 9 çalışıyorum. Daha hiçbir gün saat 08.05’te işe gelmedim. Sabah 08.00’de buraya gelir personelimizle görüşüp, yapılacak işlere göre personelin dağılımını gerçekleştiririm. Daha sonra bende makama çıkarım eğer burada yapılacak acil bir iş yoksa çıkar inşaat alanlarını dolaşırım. Bazen öğle yemeğini unuttuğum zamanlar bile olmaktadır. Ben işçilikten geldiğim için işçinin psikolojisini de işverenin psikolojisini de iyi bilirim. İşçi iş yapılsın ama bir an önce akşam olsun diye bakar ama işletmecide işi en iyi şekilde en kısa zamanda nasıl yapılır diye bakar. Ben önce işçi olarak başladım ve daha sonra işletmeci olarak hayatıma devam ettim. İyi bir gözlemci ve de iyi bir işletmeci olursan iyi bir yönetici olursun. Ben kendimi bu yüzden şanslı hissediyorum ve başarımı da buna borçlu olduğuma inanıyorum.”

 

“Mengen’de iki bardak çay içecek bir çay bahçesi yoktu”

 

“2009 yılında göreve geldik. Genel bir taramadan sonra eksiklerimizi çıkardık ve çalışmalara başladık. İlçemizin çok eksiği olduğunu gözlemledik. Bolu’ya giderek milletvekillerimizle görüştük, Bolu Belediyesine gittik ne olabilire baktık ve baktığımız da ilçemizde tam 23 kahvehane vardı. Fakat insanların ailesiyle gidip iki bardak çay içebileceği bir çay bahçesi yoktu. 2009 Ankara’da bir toplantıda bulunduk. Milletvekilleri, Belediye başkanları, İlçe teşkilatları, il başkanları vardı. Toplantıda ben çıktım ve dedim ki Mengen çok güzel ve beni de Belediye başkanı seçtiler. Fakat ben buradan sizlere duyurmak istiyorum özellikle de Alaaddin Başkanımıza duyurmak isterim. Mengen’de kahvehane çok ama iki bardak çay içecek çay bahçesi yok bunun için ilgi bekliyorum dedim. Ertesi gün Alaaddin Bey başkan yardımcısını ve peyzaj mimarını yardıma gönderdi ve parkımızı yaptık. Aslına bakarsanız park yapacak yer bile yok. Taşları yerinden kaldırıp çalı çırpıları kaldırıp bir alan yaratıp kendimize Alaaddin Başkanımızın da desteğiyle park inşa ettik. Birinci park yapılırken park yapmasını da öğrendik çünkü her zaman olduğu gibi yine işin başındaydık ve şu anda 5.parkı yaptık ve iki park için de çalışmalarımız devam ediyor. Bunları yaparken imar uygulamalarına da bakıyoruz.”

 

 

“Bir ilçede bir çivi çakılacaksa kesinlikle Belediye orada olmalıdır”

 

“İlçemizde bir şey yaparken 18. Madde uygulamasına göre yapıyoruz. Bu 18 uygulaması ile birlikte Mengen’de hastane yaptık. Ayrıca yine 18.madde ile Mengen Aşçılık Anadolu Meslek Lisesi’ne 12 derslik ek bina yapıldı. Yine bir imar uygulaması çerçevesinde GENTAŞ yönetim kurulu başkanı Sayın Ahmet Kahraman tarafından GENTAŞ Çok Programlı Lisesi yapıldı. Ben 2008’de Ankara’da bir oluşumun içinde bulundum. Mengen’de Aşçılık Meslek Lisesi var üniversiteye girmek zor, Mengen’de Aşçılık Yüksekokulu var onda da sınırlı sayıda öğrenci var. Bakıyorum Mengen gibi aşçılar diyarına iki yıllıkta yetmiyor. Gastronomi bölümü bir Gazi Üniversitesinde birde Yeditepe Üniversitesinde var ve bizde Mengen’de açılması için elimizden geleni yaptık. Ankara’daki bir toplantıda ben aday adayı olarak geziyorum ve Mengen’de muhakkak bir fakülte yaptırma derneği kurulsun ve bu derneğin içinde de Belediye Başkanı olması şart, çünkü bir ilçede bir çivi çakılacaksa, çatı yıkılacaksa, yol açılacaksa kesinlikle Belediye orada olmalıdır. O dönemde tam derneğin kurulma aşamasında ben Belediye Başkanı oldum ve hemen Gastronomi bölümü için çalışmalara başladık ve Rektör hocamızın peşine düştük. Rektörümüz Sayın Hayri Coşkun çalışmalarımıza çok sıcak baktı bu projeye destek verdi. Geçen sene itibariyle Gastronomi ve mutfak hizmetleri bölümüne öğrenci alımına başlanıldı.”

 

“9 ay gibi kısa bir zamanda kanalizasyon sorununu çözdük”

“İlçemizde imar uygulamaları tam olarak yapılmadığı için yatırım yapacak arsa bulunmamaktadır. Şu anda ise ben 465 dönümde imar uygulamalarını gerçekleştirdim. İmar uygulamaları gerçekleştirilirken Mengen’in en büyük sorunu ortaya çıktı. En büyük sorun ilçemizde altyapı sorunuydu. Yazın Mengen’de su yok örneğin. İlçemizin 4 tarafından dereler geçerken ilçemizde su bulunmamaktaydı. İller bankasına başvuru yaptım ve bu sorunun çözülmesini istedim. Oradan gelen teknik ekip baktığında çok iyi su geliyor fakat irsaliye hattında %71 kayıp yaşanıyor. Ayrıca kanserojen üreten borular üzerinden bu sorun yaşanmaktaydı. 2010 verilerine göre de şehir şebekesinde de %24 kayıp olmaktaydı. Bizde bunun için hemen altyapı sorununu çözmek için hemen çalışmalara başladık. Ve kanalizasyon ve su sorununu çözdük. Mengen’in kanalizasyonu tamamen derelere akmaktaydı. 9 ay gibi kısa bir zamanda kanalizasyon sorununu çözdük. Hemen onun arkasından su sorunun çözmek için kolları sıvadık. Fakat iller bankasında bir yapılanma oldu ve çok şeyler askıya alındı. Eğer milletvekilimiz Sayın Ali Ercoşkun ile gitmeseydik şu an sadece proje aşamasında olurduk. Biz projeyi bitirdik, ihalesini yaptık ve yaklaşık olarak 42km’lik şehir şebekesini bitirmiş bulunmaktayız. Şu anda Gökçesu yakınında arıtma sistemi için başvurumuzu yaptık ve dilekçemizi gönderdik ve onay geldiğinde hemen başlayacağız. Türkiye’nin neresinde olursa olsun hiçbir belediye başkanına bu kadar kısa bir sürede bunca çalışmayı yapmak nasip olmamıştır. Bu yüzden kendimi şanslı hissediyorum.”

 

“Mengen halkı çamura basmadan her yere gidebilecek”

 

“Belediyeler için İller Bankası ve karayolları baba evi, özel idare, valilikte dede evidir. Ayrıca bunca çalışmanın yanında belediyeye ilk geldim araç parkına baktım ve 30 araç var fakat çalışan araç yok. Hemen bunun içinde bir çalışma yaptım ve 500m2’lik bir garaj yaptık ve 15 tane araç aldık ve her gün bakımını da yapmaktayız. Bu 15 araca harcadığımız miktar yaklaşık 200-300 bin gibi bir miktardır. Nasıl oldu diyecek olursanız çöp arabasını sıfır aldık hibe aldık, makam arabasını sıfır aldık ve çok uygun bir fiyata aldık. Kazılan her yer, yol hemen kapatıldı. Bu konuda Karayollarının çok büyük desteği oldu. Mengen’in girişinden çıkışına kadar ve TOKİ’ye kadar bütün yolların asfaltını karayollarına yaptırdık ve hiç para ödemedik. Geçen sene kanalizasyonu bitirdiğimizde ana caddeyi yapmıştık. Bu sene de şebeke hatlarının boruları çürümüş ve hepsini değiştirdik ve hemen arkasından asfaltını serdik ve kazısı yapılmış, borusu döşenmiş yolları bir şekilde kapattık yani Mengen halkı çamura basmadan her yere gidebilecek. Yalnızca konaklama da biraz sıkıntımız var. Bir Aşçılık okulumuzun bir pansiyonu var bir de şahsa ait bir pansiyon var o kadar. Terminal için yeni bir ek bina yapıyoruz. Burada bir hamam vardı ve onu yıktık yerine sıhhi banyo yaptık, üzerini de restaurant yaparak bitirdik. Futbol sahamız var, Kapalı spor salonumuz aktif bir şekilde kullanılmakta ve Hokey Federasyonunu burada konuk ettik.”

 

Birazda kendinizden bahseder misiniz?

 

“Ben Mengen’in Kazısuz köyündenim. İlköğretimimi köyde bitirdim. Daha sonra babam aşçı mı olacaksın yoksa okuyacak mısın diye sordu. O zamanlar bu soru sorulmazdı ve ilkokulu bitirenler aşçılık olmaya gidiyordu. Bizim köyde 4 arkadaş biz okumak için Mengen’e geldik. Okulu bitirdiğimiz zaman karneyi alacak paramız yoktu ve köyde kağnı arabasını sattık ve ücreti ödeyip o şekilde karnemi aldım. 67-68 döneminde köydeki evi kapatarak Ankara’ya yerleştik. O zamanlar çoğu arkadaşım öğretmen okuluna gitti. Bir arkadaşım benimle beraber Yenimahalle Mustafa Kemal okuluna gittik. 68 yılında da talebeyken bir yandan çalıştım. Gündüz okudum gece çalıştım. Daha sonra Ankara İktisadi ticari bilimler akademisi Bankacılık bölümünü bitirdim. Akademide de aynı şekilde bir yandan çalışarak bitirdim. Okul bittikten sonra yaklaşık 13-14 yıl gibi bir süre işçilik yaptım. İki çocuğum var ve ikisi de Hacettepe üniversitesi mezunu ve çocuklarım Ankara’da yaşamaya devam ediyor
Bolu Olay

YORUMLAR

  1. Özhan CEYLANLI dedi ki:

    Sayın Başkanımız “Mengen halkı çamura basmadan her yere gidebilecek” ifadesini söylerken galiba Tabaklar Mahallesini Mengen’in bir parçası olarak düşünmeden ifade ettiniz.4 yıldır çamurun içindeyiz.2 ay önce Yeniçağa yolundan çıkan kırpıntı asfalt atıldı bizim mahalleye.O da hiç atılmasa daha iyiydi. Gentaş sitesi tarafına parke taş döşenirken bize bunu mu layık gördünüz???

  2. çavuş dedi ki:

    sn b maşkan
    benengenli olarak size katılmıyorum hep yalan konuşuyosunuz.yollar asfalt yaptım hiç kimse çamura basmayacak dişyorsunuz palavra türkbeyli mahallesi çavuşlar sk. çamur deryası bırak asfaltı toprak serdirmekten bile acizsiniz burası sadece işime giderken geçtiğim yer.sanayi siştesini n kar küreme işini bizzat yaptım kepçeyle dediniz yalan söylüyosunuz kepçe sürmek bisikletler ürmeye benzemez bırakın bu palavraları herkes sizin ne kadar basiretsiz olduğunuzu biliyor .

    1. Mengen.Gen.TR Yönetici dedi ki:

      Çavuş takma isimli okuyucumuz İsminizi yazmanız gerekli