Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mengen’de İz Bırakanlar – İzzet Özcan’ın Ardından (3 Aralık 2010 Tarihli Yayınımızdan)

Mengen’de İz Bırakanlar – İzzet Özcan’ın Ardından (3 Aralık 2010 Tarihli Yayınımızdan)
08.01.2023
1.287
A+
A-

  İlçemizde İz bırakanlar serimize devam ediyoruz.

          İnternet gazetemizin vazgeçilmez ve tarihe ışık tutacak çalışmalarından olan İZ BIRAKANLAR’ın bu hafta konuğu emekli millli eğitimci İZZET ÖZCAN.



       İzzet Özcan hocamızı kendi ifadeleri ile tanıyalım.

ÇÖĞÜRTME YAPARDIM

          “Mengen Aktepe Köyünde 3 Ocak 1926 yılında dünyaya gelmişim. Rahmetli anneciğime sorduğumda kışa yakın bir tarihte doğduğumu söylerdi. Çocukluğum Köylerde ve yaylalarda geçti. Çöğürtme oyuncak yapılması görevi yaylalarda bana verilirdi. Evimizde terzi Süleyman dayıma yardım yapardım.”

TEK ARZUM ÖĞRETMEN OLMAKTI

          “Artık ilkokul zamanı geldi geçti, köyümüzde okul yoktu. Arkadaşlarla topluca Kuzgöl Köyüne korka korka okula giderdik. 1936  yılında başladığım okuldan 1941 yılında mezun oldum.Tek arzum öğretmen olmaktı.”

KÖY ENSTİTÜSÜNE GÖNDERİLDİM

 

 

          Bir yıl İstanbul Yüce Ülkü Lisesine aşçılık için dayımın yanına gittim. Okulun müdürü dayıma ‘bu çocuğu neden okula göndermiyorsun?’ dedi ben ardından müdürün elini öptüm. Arifiye Köy enstitüsüne gönderelim dediğinde sevinçten havalara uçtum.”

          1943’de Arifiye Köy Enstitüsüne başladım. 30 Eylül 1947 yılında öğretmenler yıl sonu toplantısında beni Gazi Eğitim Resim İş bölümüne gitmemi duyurdular.”

 

 

 

 

 

BÜYÜK DEPREMDE EVİMİZ YIKILDI

 

 

          “1944 depreminde evimiz yıkıldı. Dedem ve ninem tekrar okula gidersem kendilerine yardımım dokunmaz diye fazla okutmadılar. 30 Eylül 1947’de Mengen ilçesi Karacalar-Arak Köyüne baş öğretmen olarak atandım. Sekiz yıl burada görev yaptım. Köy ormanla kaplı olduğu halde çevre halkı ormandan yararlanamıyordu. Köylüleri toplayıp Pazarköy Orman işletmesine götürdüm. Yapılan anlaşmadan sonra orman kesim işinden yararlandılar.”

 

FİDANLAR YETİŞTİRDİK – BILDIRCIN YETİŞTİRDİM

          “Okulun önünde sıcak yastıklarda fidanlar yetiştirdik. Köylüler fidanları kapışıyorlardı. Okulda 98 öğrencim vardı. Her yıl müsamareler yapardık. 23 Nisan’da Arak çayında Alibeyler, Sarıkadılar ve Çayköyü topluca öğrenciler arasında yarışmalar yapardık. 1955’te Askerlik görevimi İskenderun’da yedek subay olarak yaptım. Askerlik vazifem sırasında Bölük Komutan vekilliği de yaptım. 1957 Akçakoca okulunda 1961’de ise Yığılca İlköğretim müdürlüğü görevime başladım ve 10 yıl yaptım. Okulumuzun bahçesinde bıldırcın yetiştirdim.

   



MENGEN TARİHİ VE AKTEPE KİTAPLAR

          1971 yılında kendi ilçemin İlköğretim Müdürlüğüne başladım. Bu sırada ilçemizin tüm köylerini gezdim. 1912-2005 Yılları arası Mengen’in tarihi ve istatistik bilgileri kitabımı, köyümüm Akinek olan isminin Aktepe olmasını sağladım ve Mengen Aktepe Köyü adlı kitabımı da yayınladım. Köyümde  Aktepe Camii yaptırmak, su getirmek, yol yaptırmak için çalıştım.

DERNEK ÇALIŞMALARIMIZ OLDU

          18 Haziran 1980 yılında kendi isteğimle emekli oldum. Bolu’da Mengenliler yardımlaşma ve dayanışma derneğini kurdum. Bütün köy muhtarlarına bültenler gönderdim. Dernek Bolu’da işleri olan hemşerilerimize yardımcı olmakta idi. Fakat çalışmalarda aksaklıklar oldu ve ne yazık ki Mengen adına çok üzüldüm faaliyetlerimiz ve dolayısı ile derneğimiz fesh edildi.

          İzzet Özcan hocamız Bolu’da yaşamını sürdürüyor ve bugüne kadar Mengen 1912-2005 yılları arası tarihi ve istatiki bilgileri, Mengen Aktepe Köyü, Bolu Aydınkent Öğretmenler Sitesi isimli eserlerini yazdı.

          84 yaşında ve Mengen sevdasını yaşamından eksik etmeyen İzzet Özcan’a eşi Bahtiyar hanımla beraber saglıklı uzun ömürler diliyoruz ve çalışmaları için teşekkür ediyoruz.

          İzzet Hocamız’ın Eminnur, Aynur ve Yurdanur isimli 3 kızı var. Oğlu 2 yaşında vefat etmiş. 5 torunu 6 torun çocuğu ve Derin isimli torununun torunu bulunuyor.

 

YORUMLAR

  1. Tahir demiray dedi ki:

    Medarı iftaharimiz köyümüzün örnek aldığımız bugumuz vafatini öğrendim çok üzgünüm bize gösterdiği yoldan ilk okul öğretmenim olan kızı eminnur hanımın ogretikleriyle yaşamak güzel iyiki varsiniz sizleri n tanımak büyük ayricalik ruhun şad olsun İzzet abi mekanin cennet olur efendimize komşu olursun inşallah