Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mengen’de Kene İle Mücadele

Mengen’de Kene İle Mücadele
25.06.2021
1.037
A+
A-

Mengen İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla keneyle mücadele kapsamında büyükbaş hayvan yetiştiricilerine kene ilacı dağıtıldı.


 Mengen’de Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) rahatsızlığıyla başa çıkmak, toplumsal sağlık ve hayvan sağlığını sağlayabilmek için İlçe Tarım ve Orman Müdürü Semih Tatlı ilaçların nasıl kullanılacağını yetiştiricilere anlatması için muhtarlara tek tek anlattı. Daha sonra ilaç dağıtımına geçildi. Törene Kaymakam Betül Büyükkılıç’ta katılım sağlayarak muhtarların sorunlarını dinledi.

 Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının taşıyıcısı olan Hyalomma soyu kenelerin yaygın olduğu ilçemizde, ağırlıklı olarak büyükbaş hayvanların ortalama 4 hafta aralıklarla ilaçlanmasının programlandığı çalışmada;

İlçemizde de bugün itibari ile yapılan bilinçlendirme ve ilacın nasıl kullanılacağına dair pandemi şartları nedeniyle üreticilere iletmesi için muhtarlara bilgilendirme yapıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından sağlanan bu imkan ile toplumsal sağlık ve hayvan sağlığının korunması amaçlanıyor.

 Nasıl Uygulanır?
 Büyükbaş hayvanların boyun bölgesinden başlayarak sırt çizgisinden kuyruğa kadar olan bölgelerine dökme şeklinde  uygulanan bu ilaçlar; keneleri öldürmekte ve 4-6 hafta korumakta, et ve sütte kalıntı bırakmamaktadır.

Mengen’deki 56 köy ve mahallelere ve 720 çiftçi ailesine ulaştırmak için 64 muhtara kendi köylerindeki üreticilerinin isimlerinin yer aldığı ilaçlar ücretsiz olarak verildi.

Kene Vakalarından Korunmak İçin Öneriler

Yaz mevsiminde insanlara kene tutunması vakalarının artması nedeniyle kenelerin bulunabileceği alanlara gidildiğinde dikkatli olunmalı ve en etkili korunma yönteminin “kişisel korunma tedbirleri” olduğu unutulmamalıdır. Kırsal ve ormanlık alanlardan dönüşte vücutta kene yönünden mutlaka kontrol yapılarak eğer kene tespit edilirse  çıplak elle dokunmamak şartıyla, parçalanmadan ve ezilmeden  en kısa sürede çıkartılmalı veya yakındaki bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ayrıca çiftçilerin, yaz mevsiminde tarlada çalışma saati olarak; havanın daha serin olması nedeniyle kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları  sabah ve akşam vakitlerini tercih etmeleri önerilmektedir.


Haber: Berke Ahmet YAMAN


FOTOĞRAFLAR 

YORUMLAR

  1. Ender Erdoğan dedi ki:

    Kene ve yılan börtü böcek doğal yoldan korunmanın veya tedbirlere destek amaçlı olarak, kanatlı bir hayvan olan ülkemizde tokat tavugu,bec tavuğu olarak adlandırılan doğal ortamda veya kümeslerde bakilabilen bir kanatlı cinsidir.İllaki bilen vardır veya internetten arastirabilirler.Bazi bölgelerde ilçe tarım ücretsizde dağıtım yapmaktadır.Fiyat olarak da nornal tavuktan farkı yoktur.Dogadan beslendiği için ekonomiktir.Uçan bir kanatlı olmasına rağmen kendi bölgesine dönmektedir.Yumurtasıda daha değerleridir.