Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mengen’de Keneye Dikkat!!

Mengen’de Keneye Dikkat!!
01.07.2020
3.204
A+
A-

Yaz Ayların Korkulu Rüyası Kene Tutulmasına Dikkat

 

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte yayılmaya başlayan keneler ilçemizde de görülmeye başlandı.

MENGEN’DE GÖRÜLDÜ

İlçemizde son günlerde görülen kene sayılarında artış yaşanmaya başlandı. Son olarak ilçe merkezinde ortak kullanım alanlarında ve parklarda görülen kenelerle ilgili uyarı ve fotoğraflar paylaşan ziyaretçilerimiz oldu.

Keneyle karşılaşan Neslihan Sözkesen Özbek, “Mengen’de parktan geldikten sonra üzerimizde kene bulduk. Çok endişelendik. Bugün bir sürü çocukla oynadık orada, orada her gün onlarca çocuk oynuyor. Bizler bireysel olarak tedbir alıyoruz ama ilaçlama dahil gerekli önlemlerin alınmasını da istiyoruz. Hafife alınmamalı.” dedi.

 

“Türkiye’de KKKA Var”

Prof. Dr. Orhan Yıldız, havaların ısınması ile birlikte görülmeye başlanan kene vakalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kenenin Tokat ve civarında çok yaygın görüldüğü belirten Yıldız, “Bu artık bizim hastalığımız. Buralarda görülen keneler KKKA taşıyorlar, başka bölgelerdeki keneler taşımıyor. Göçmenler kuşlarla başlayan bir hastalık. Göçmen kuş hareketi olduğu sürece dışarıdan gelecek kenenin bize teması mümkün olabilir.

Göçmen kuşların olduğu her türlü su birikintisinin çevresi risklidir. Ülkemizde göçmen kuşlarında geçtiği yollar bellidir. Bunlardan birisi olan Kayseri’deki Sultan Sazlığıdır. Kuşların aktif göç yaptığı dönemde kene ihtimaline karşın önlem alınmalıdır” dedi.

‘EN ÇOK BOYUN VE SIRT KISMINDA GÖRÜLÜYOR’

Prof. Dr. Yıldız, hastalığın kene ısırıklarının 1000’de 1’inde görüldüğünü, her kene ısırmasının hastalık anlamına gelmediğini belirterek, şunları kaydetti:

“Kene ısırığından sonraki üçüncü günde hastanın ateşi çıkıyorsa uyarıyoruz. Keneyi çıkardıktan sonra hastayı belirtileri konusunda bilgilendiriyoruz. Testleri Ankara’ya gönderiyoruz ve çok hızlı sonuç alıyoruz. KKKA’da belki dünya da en hızlı tedavi uygulayan ülkeyiz diyebiliriz.

Bize başvuran hastalarımızda kene boyun ve sırt bölgesinden ısırdığını görüyoruz. Kene ağaçlıklarda ve sazlıkların üzerinden atlıyor. Bu tür bölgelere gidenler genelde uzun kollu ürünleri tercih etmeli. Saç içinde görülebiliyor, bu en riskli olan kısım. Isırdığı yeri ve keneyi görmek zorlaşabiliyor. Bazen de bacak bölgesinden ısırıyor. Biz, kenenin ısırdığı yeri ve burada oluşabilecekleri çok iyi tanıyor ve biliyoruz. Yeşil alan ziyareti dönüşü bir kişinin tamamen vücudu gözleri ile keneye karşı taraması gerekir.” DHA

Sağlık bakanlığı konuyla ilgili 10 Haziran tarihinde kene uyarısı yapmıştı. Yapılan uyarıda;

Sağlık Bakanlığı’nca, “Bu yıl 10 Haziran itibariyle Türkiye genelinde KKKA vaka sayısı geçen yıla göre artış göstererek 480’e ulaştı, 15 kişi ise hayatını kaybetti. KKKA Bilim Kurulu’nda, bu veriler ışığında alınacak tedbirler ve yürütülecek çalışmalar masaya yatırıldı” açıklaması yapıldı. Açıklamada, “Kene yönünden riskli alanlara gidilirken, mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir” denildi.

‘AÇIK RENKLİ KIYAFETLER TERCİH EDİLMELİ’

Özellikle yaz ve sonbahar aylarında görülen KKKA hastalığının, kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığı olduğu bildirilerek, şu ifadelere yer verildi: “Hastalık, virüs taşıyan hayvanların ve hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla korunmasız temas sonucunda da insanlara bulaşabiliyor. Ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı ve halsizlik en sık görülen bulgular. Hastalık kontrolünde kişisel korunma önlemleri büyük önem taşıyor. Kırım- Kongo kanamalı ateşinden korunmak için; tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden, çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.”

 

YAZIN NEDEN ARTIYOR?

Kene sıcak havayı seviyor. Bu nedenle kışın görmeyi beklemiyoruz. Nisan-eylül arasında ortaya çıkıyor, haziran ve temmuzda pik yapıyor.

KİMLER RİSK ALTINDA?

Bir kere kedi-köpeğinizde, evinizin bahçesinde gördüğünüz keneler ve şehir parklarındaki kenelerle bu işin bir alakası yok. Lütfen panikleyip acillere koşmayın. Kentsel kesimlerde yok. Riski yüksek kişileri ise şöyle sıralayabiliriz:

● Çiftçilikle uğraşanlar.

● Tarım alanlarına girip çıkanlar.

● Veterinerler.

● Deri sanayiinde çalışanlar.

 

Özgür Gökmen Çelenk’in Hazırladığı Keneyle İlgili Bilgilerin Bulunduğu Haber İçin Tıklayın

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.