Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Özel Haber – “Mengen’den Yetişen Değerler” – Sedat Özkan

Özel Haber – “Mengen’den Yetişen Değerler” – Sedat Özkan
20.07.2020
4.551
A+
A-

Mengen’den Yetişen Değerler köşemizin bu kez misafiri başarılı bir mutfak şefimiz. Sedat Özkan.

Sedat ÖZKAN Kimdir?

Özkan, Mengen ilçemizin Ağacalar köyünde doğmuş ve baba mesleği olan (namı değer EŞREF USTA’nın oğlu) aşçılık mesleğini seçmiş değerli bir yemek sanatkârı.




1969 yılında Bursa Çekirge Palas Oteli’nde Aşçılık mesleğine başlayan Sedat Şef, 1970 Yılında hızlı bir yükseliş göstererek, o dönemin Türkiye’deki en iyi mutfağına sahip İzmir Büyük Efes Oteli’ne transfer oldu. Burada geçen 5 yılın ardından, Inter-Continental İstanbul Taksim Otel’de görev aldı. Daha sonra Pulman Etap Marmara Oteli’nde Soğuk Büfe Şefi ve ardından SousChefliğe yükseldi.

 

MUTFAK ŞEFİ OLDU

1990 yılında The Marmara Taksim Otelinde Executive Şefliğe yükseldi. Bu görevini 21 yıl sürdürdü, birçok başarıya ve yeniliğe imza attı.

 

TÜRK MUTFAĞINI TANITTI VE İSPANYOL MUTFAĞINI İNCELEDİ

1989 yılında Lüksemburg’da düzenlenen Türk Mutfağı’nın tanıtımında, 15 gün boyunca katkıda bulunan Sedat Özkan, 1992’de İspanya’da bir ay süreyle İspanyol mutfağını inceleyerek, The Marmara İstanbul’da 7 yıldır düzenlenen, geleneksel “İspanyol Gecelerini Lezzet şöleni”ne dönüştürdü.

KATILDIĞI YURTDIŞI ORGANİZASYONLARI

*Sedat Özkan’ın katıldığı diğer yurtdışı Organizasyonları ise şunlardır:

*1995 New York Uluslararası Zeytinyağı Konseyi
*1998 ve 1999 Dallas’ta düzenlenen Türk Festivalleri
*1999 Japonya Asya Pasifik Festivali.
*2000 Yılında Milano Four Seasons Hotel’ İtalyan Medyasının en üst düzey yetkililerine * * Türk Mutfağı Sunumu Yaptı.

* Türk Lezzet Ustası olarak haklı bir üne sahip Executive Chef Sedat Özkan, Fransa da hazırlanan ve Türk Kültür Bakanlığı’nın da öncülüğü ile Akdeniz Lezzetleri Ansiklopedisi Türkiye Cildinin hazırlanması projesi kapsamında Paris’e davet edilerek Orta Anadolu mutfağından oluşan 10 adet yemek hazırladı.

* 6 Şubat 2002’de Milano’da İstanbul Forum kapsamında düzenlenen davette, yabancı basına Türk mutfağının lezzetlerini tanıtan yemekler de Sedat Özkan tarafından yapıldı.

*Beşiktaş ve Galatasaray Spor kulüplerinin 100. Yıl Gala yemekleri de Sedat Usta’nın başında olduğu ekip tarafından verildi.

* Aynı zamanda Gurmeler topluluğu Chaine’des Rotisseurs’a 5 Defa Gala Yemeği veren Chef Ünvanı da Sedat Usta’da bulunuyor.

* 5 Aralık 2004 Tarihinde Belçika da Avrupa Parlamento binasında 550 Parlamentere Türk Yemeklerinden derlenen bir menü sunarak AB’ne Türkiye’den önce girdi.

* Nato’nun yıllık İstanbul toplantıları Gala yemeği olan Topkapı Sarayı içindeki Başkan George Bush’un da katıldığı 850 kişilik yemeğin hazırlanış ve sunumunu ve ayrıca ülkemizi ziyaret eden Papa’nın da Yemeklerini Sedat Usta hazırlamıştır.

* 01 Mayıs 2012 tarihinden bu yana da Wyndham Grand Istanbul Europe Hotel de Executive Chef olarak Görevine başlayan Sedat Şef Bölge de Düğün yemekleri Konseptini Değiştirerek Kaliteyi Yükseltti.

* Otelin Yükselen Misafir Memnuniyeti Oranlarında büyük rol oynadı. Ve halen görevine devam ediyor.

Mengen’den Yetişen Değerler köşesinde yer bulan ve bunu fazlasıyla hak eden, mesleğine devam ederken dahi duayen bir şef aşçı haline gelen Sedat Özkan’a ve ekibine çalışmalarında ve bundan sonraki meslek hayatlarında Mengen.Gen.TR olarak başarılar dileriz.

Haber-Fotoğraflar ve Düzenleme: Varol VARLIK – Hüseyin VARLIK




YORUMLAR

  1. Sedat ÖZKAN dedi ki:

    Çok teşekkür ederim.
    Harika hazırlamışsınız.
    Ellerinize Sağlık

  2. Sedat ÖZKAN dedi ki:

    teşekkürler Hüseyin bey, Foto Varlık 🙂