Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mengen’li Kerem TUNCER’in başarısı

Mengen’li Kerem TUNCER’in başarısı
27.01.2016
1.451
A+
A-

Mengen’li Kerem Barenboim-Said Akademisi’nin ilk Türk öğrencisi

1997 Mengen Pazarköy doğumlu Kerem Tuncer,2014 yılında Belçika’da yapılan Uluslararası Keman Yarışması’nda birincilik ödülü aldı. Ayrıca beste çalışmaları da olan Kerem’in bir eseri 04 Aralık 2015 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası tarafından seslendirildi.

Türkiye’de çeşitli kurumlarda ustalık sınıfı dersleri veren yabancı hocaların, genç yeteneklerin geleceği konusunda olumlu etkileri oluyor. Genellikle konservatuvar ve müzik fakültelerine bağlı liseleri tamamlayan müzik öğrencilerinin, lisans öğrenimlerini yurt dışında burslu olarak ya da iyi seçimlerle devam ettirmelerine olanak sağlıyor bu hocalar.
Son örneklerden biri Bilkent Müzik Hazırlık Lisesi’ni Muhemmedjan Turdiev’in sınıfından bitiren kemancı Kerem Tuncer (d. 1997). Önünü açan hocaysa Guy Braunstein. Öğrencisinin hep kendisiyle temasta kalmasını isteyen Braunstein, Mayıs’taki son gelişinde ders yapmanın ötesinde Kerem’i eğitimini nasıl sürdürmeyi plandığı konusunda iyice sorgulamasa, belki de bu kapı açılmayacaktı. Kerem, Avrupa’da belki bir iki okul denemek istediğini, Mozarteum’da Esther Hoppe ile irtibat halinde olduğunu anlattı.

Braunstein, Berlin’de Daniel Barenboim’in önemli des¬teklerle yeni bir okul açtığını, okulun bütün öğrencilerinin konaklama dahil tam burslu okuyacağı bilgisini verdi. Ancak okulun ilk yılında bir tür pilot program uygulanacak, öğrenciler konusunda çok seçici olunacak ve tüm enstrümanlarda toplamda en fazla 10-15 kişi alınabilecekti. Ayrıca okulda Barenboim’in özel isteği üzerine felsefe, sosyoloji gibi insanî bilimler dersleri bir çeşit yan dal biçiminde zorunlu olacaktı. Okulun amacı sadece iyi çalgıcı değil, entellektüel birikim sahibi müzisyenler yetiştirmekti. Braunstein bu okulu Kerem’e şiddetle öneriyor ve hemen telefona sarılarak keman hocasının kim olabileceğini ve başvuruların devam edip etmediğini öğreniyordu.

Kerem hemen elindeki hazır kayıtlarından göndererek başvurusunu
yaptı. Kendisine sınav tarihi olarak
ne ilginçtir ki, Salzburg’daki sınavın
ertesi gününe, 11 Haziran 2015 veriliyordu. Neyse İd Kerem Mozarteum’da
istediği hoca Esther Hoppe’yi kazanmanın verdiği iç rahatlığıyla Berlin’deki sınava gidiyordu.
Kendisine özel tertiplenen sınavda, Berlin’deki Schiller Theater’da Staatskapelle’den hocalar, şimdi birlikte çalışmakta olduğu Axel Wilc-zok, okulun dekanı ve bizzat Daniel Barenboim bulunuyordu. Eserleri çaldıktan sonra, Barenboim’dan “Çok beğendiği, çok yetenekli bulduğu” değerlendirmesini işitiyordu. Barenboim, “Mozarteum’u kazanmış olduğun için de kutlarım ama seni mutlaka okulumuzda görmek istiyoruz” diyor, Berlin’in önemi, verilecek olan burs ve eğitim kalitesi konusunda bilgiler vererek kararında bunları dikkate almasını istiyordu. Kerem de tüm bunları dikkate alarak seçimini “Barenboim-Said Akade misi “den yana yaptı.
Kerem’in bu seçimi, lisans öğrenimi boyunca, Barenboim’in Filistin kökenli düşünür Edward Said (1935-2003) ile birlikte oluşturup Orta Doğu ülkelerinden ve İsrail’den genç müzisyenleri aynı çatı altında topladığı Doğu-Batı Divanı Orkestrası’nda da yer alacağı anlamına geliyor.
“Barenboim-Said Akademisi”nin gelecek yıl geçeceği, kendisine tahsis edilen Berlin’in merkezindeki binasında restorasyon çalışmaları devam ediyor. Binanın konser salonu tanınmış Ame¬rikalı mimar Frank Ghery tarafından tasarlandı. 620 koltuklu salona Pierre Boulez’in adı verildi. Okulun genel müdürlüğünü Almanya’nın eski Kültür Bakanı, gazeteci, yayıncı, siyaset bilimci Dr. Michael Neumann yapıyor. Müzik sorumlusuysa Barenboim.
Okulun ilk öğrencileri, bulundukları ülkelerde açılan sınavlarla seçildi. Kerem içinse Braunstein’ın tavsiyesi ve gönderdiği kayıtların çok beğenilmesi nedeniyle Berlin’de özel sınav yapıldı. Yetenekdi öğrencilerimize bir de müjde verelim. 2016’dan itibaren bu sınav Türkiye’de yapılacak. Akademi’ye başvuracak öğrencilerden kayıt göndermeleri istenecek, bu kayıtlarla yapı¬lacak değerlendirme sonucu başvuru sahiplerinin bir bölümü seçilerek Türkiye’de sınava çağrılacak.
Kerem’i bu önemli okula kabulü ve Barenboim’in müzik direktörü olduğu Staatskapelle ve Staatsoper Berlin’in Konsertmaister’ı, aynı zamanda solist Michael Barenboim’in de hocası Axel Wilczok ile çalışıyor olması nedeniyle kutlarken 2016’dald sınava girecek tüm Türk müzik öğrencilerine de şimdiden başarılar diliyorum.
www.andante.com.tr / Ocak 2016

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.