Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ SENİ BEKLİYOR

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ SENİ BEKLİYOR
30.01.2022
606
A+
A-

İlgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, meslekler hakkında bilgilendirme gibi birçok faydalı amaç ile sürdürülen Mesleki Eğitim Programları’na Bolu’da da başvurular başladı.



 Haber: Selda Selin Özbay

Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi amacıyla Mesleki Eğitim Programları ile çalışmalar sürüyor.  İlimizde de Mesleki Eğitim Programları öğrenci kayıtları başladı.

“MEZUNLARIN YAKLAŞIK YÜZDE 88’İ İSTİHDAMA KATILMIŞ DURUMDA”

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi, “En az ortaokul mezunu herkes için kayıt imkânı 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin %30’u; 12. sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az %50’si kadar maaş verilmekte.  3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan yeni düzenleme ile mesleki eğitim merkezine kayıt yaptıran bir öğrenci, okurken aylık yaklaşık bin 275 lira ücret alıyor. Üç yılın sonunda kalfa olanların ücreti 2 bin 125 liraya yükseliyor. Bu ücretlerin tamamı devlet tarafından ödeniyor. Ayrıca tüm öğrenciler, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı da sigortalanıyor. Mesleki eğitim merkezi mezunlarının istihdam oranları da oldukça yüksek. Mezunların yaklaşık yüzde 88’i istihdama katılmış durumda. Bu merkezlere kayıt yaptırmak için yaş sınırlaması olmaması da büyük avantaj oluşturuyor. En az ortaokul mezunu veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş öğrenciler kayıt yaptırabileceği Mesleki Eğitim Merkezleri, öğrencilerine meslek edinme ve ücret alma olanağı sağlamaktadır. Mesleki eğitim merkezleri tüm illerde bulunmaktadır. 33 alanda 181 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir. Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmekte.

KAYIT İÇİN YAŞ SINIRI YOK

9,10 ve 11. Sınıflar asgari ücretin en az %30’u, 12. Sınıflar ise en az yarısı kadar maaş veriliyor. Çıraklık eğitimi 3 yıl sürüyor ve bu süreçte asgari ücretin en az %30 ‘u kadar maaş veriliyor. Kalfalık eğitimi de 1 yıl sürüyor. Bu süreçte ise asgari ücretin %50 si kadar maaş veriliyor. Ustalar, alacakları iş pedagojisi eğitimi ile “usta öğretici” belgesine sahip olma imkanı kazanıyor. Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu liselerine bizzat müracaat edebiliyor.

“USTALIK BELGESİ” VE KENDİ İŞ YERİNİ AÇMA FIRSATI

Herhangi bir İşletmede çalışmayanlar; mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme hizmeti alabiliyorlar. Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve öğrenci/veli arasında “işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin” imzalanmasıyla başlıyor. Öğrenci e-MESEM sistemine okul tarafından kaydediliyor ve öğrenci kayıt olduğu andan itibaren öğrenim süresi boyunca devam edecek şekilde meslek hastalıkları, iş kazalarına karşı sigortası ile maaşı başlıyor. 9. sınıf öğrencileri ile ara sınıflarda olup aynı alandan mesleki eğitim merkezi programına nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrenciler, bulundukları sınıf seviyesinden zamana bağlı olmaksızın ve dönem kaybetmeden nakil ve geçiş yapabiliyor. Farklı bir alandan veya diğer okul türlerinden nakil ve geçiş yapmak isteyen 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri ise ikinci dönemin başlangıcına kadar nakil ve geçiş yapmış olmaları halinde 10. sınıf seviyesinden eğitime devam edebilecek. İkinci dönemin başlangıcından sonra nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrencilerin mesleki eğitime hazırlık amacıyla yalnız işletmede mesleki eğitim almak üzere kayıtları yapılacak ve bu öğrenciler de ilgili okulun toplam öğrenci sayısına dâhil edilecek.

NASIL BAŞVURU YAPILABİLİR?

MEB, Mesleki Eğitim Merkezleri Başvurularını e okul’ dan yapılacağını duyurdu. Adaylar https://e-okul.meb.gov.tr/ adresi üzerinden Öğrenciler T.C. Kimlik Numarası ve öğrenci numarası ile başvurularını gerçekleştirebilecek.

Kaynak: Köroğlu Gazetesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.