Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

MUDURNU BEBEKLERİ İLÇE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK

MUDURNU BEBEKLERİ İLÇE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK
26.02.2017
613
A+
A-

MUDURNU BEBEKLERİ İLÇE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK

MUDURNU BEBEKLERİ İLÇE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde ev hanımlarına yönelik açılan kurslarda dikimi öğretilen yöresel bebek figürlerinin, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunularak ilçe ekonomisine katkı sağlaması hedefleniyor.

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde ev hanımları tarafından üretilen yöresel “Mudurnu bebekleri”, bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisine sunularak, ilçe ekonomisine katkı sağlanması amaçlanıyor.
Mudurnu Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kurslarda yöresel bebek yapma eğitimini başarıyla tamamlayan kadınların, evlerinde diktikleri “Mudurnu bebekleri” satışa çıkarılarak, ilçe ekonomisi ve turizmine katkı sağlanıyor.
Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “İlçemizde yaşayan hamarat kadınlar, becerilerini sergileyerek kursu başarıyla tamamladı. Aldıkları eğitimlerin ardından bu bebekleri evlerinde üretmeye başladılar.” diye konuştu.
Özel olarak hazırlanan bebeklerin iğne oyasıyla giysilerinin dikildiğini anlatan İnegöl, şunları söyledi:
“Mudurnu Bebekleri, günler süren çalışmanın ardından ev hanımlarının el işi, göz nuru emekleri ortaya çıkıyor. Yapılan bebeklerin tamamı yöresel olarak hazırlanmakta. Bebekler, ilçe ekonomisi ve turizmine katkı sağlamaya başladı. Belediye olarak bölgelerde düzenlenen etkinlik ve festivallerde açtığımız stantlarda bu bebekleri sergiliyoruz. Biz bu kültürü kaybetmeden, yaşatmak için çalışıyoruz.”
Mudurnu Halk Eğitim Merkezi görevlisi Fatma Mercan da bebek figürlerinin basit bir çalışma olmadığına dikkati çekerek, “Bebeklerin yapımı figürüne göre bir veya üç günde tamamlanmakta. 20 ila 30 lira arasında maliyeti var. Konulu bebekler maliyet gözetmeden yapılıyor ama bindallı ve üç etekli bebeklerin yapımında hem malzemesi pahalı, hem de makinede işleniyor. Danteli, çatkısı, gülü olduğu için maliyeti yüksek oluyor.” dedi.
Bebeklerin günlük hayattan esinlenerek yöresel olarak tasarlandığını vurgulayan Mercan, “Mudurnu bebeklerini, şalvarlı, başörtülü, çıkrıklı, fırınlı, efe, avcı gibi olanlar günlük yaşamdan, diğer üç etek ve bindallı bayanları da düğünlerde kınalar da giydikleri için yapmaktayız. Fiyatlar, işçilik ve malzeme durumuna göre 40-50 lira arasında değişmekte.” ifadesini kullandı.
Köroğlu Gazetesi,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.