Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

NEVŞEHİR GÖREME 13. GELEKENSEL YEMEK YARIŞMASI

NEVŞEHİR GÖREME 13. GELEKENSEL YEMEK YARIŞMASI
14.10.2014
840
A+
A-

Nevşehir’in Göreme beldesinde düzenlenen Kapadokya Geleneksel Yemek Festivalinin bu yıl 13. sü yapıldı.

Nevşehir’in Göreme beldesinde düzenlenen Kapadokya Geleneksel Yemek Festivali’nin bu yıl 13’üncüsü yapıldı. Yarışmaya katılan ev hanımları hazırladıkları yemek, çorba ve tatlıları jüri üyelerine beğendirebilmek için güzel bir sunum yaptı.

Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Türkiye Aşçılar Federasyonu, Kapadokya Meslek Yüksekokulu, Kapadokya Aşçılar Derneği, Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi ile Kapadokya Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği’nin işbirliğinde düzenlenen festivalin açılışına Vali Mehmet Ceylan, İl Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu, Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, turizmciler, turistler ve beldede yaşayan çok sayıda vatandaş katıldı. Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, geleneksel yemek tatlarının sadece yöreye değil ülkemiz ve dünya genelinde tanınarak turizme en iyi şekilde katkı sağlamasını istediklerini, bunun için de Aşçılar Federasyonu’yla birlikte dünyaya tanıtmak için çalıştıklarını söyledi.

Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz ise, ülkenin yemeklerinin tanıtılmasının yanında ekonomiye katkısının da olmasının önemli olduğunu belirtti.

Yurt dışında yemeklerin tanıtımının üretilen ürünleri de tanıtma fırsatı sunduğunu anlatan Açıköz, “Balzemik sirke denildiğinde 20 yıl önce ülkemizde kimse bilmiyordu. Şimdi ise dünyanın her yerinde insanlar balzemik sirkeyi tanıyor ve alıyorlar. İtalyan ekonomisine önemli bir katlı sağlıyor. Bu bir tane örnek, bunun gibi yüzlerce verilebilir. Genç aşçı arkadaşlarımıza önce ülkemizin yemekleri ile yöresel mutfakları öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Ondan sonra İtalya, Fransa, Japon mutfaklarını öğrensinler” dedi.

Vali Mehmet Ceylan da Göreme’nin, Kapadokya Bölgesi’nin çok önemli bir turizm merkezi olduğunu, turizm içinde en önemli konulardan birisini yörenin geleneksel mutfağı oluşturduğunu belirtti. Sırf bölgenin geleneksel yemeklerini tatmak için çeşitli ülkelere giden turistlerin olduğuna işaret eden Ceylan, bu nedenle Kapadokya bölgesinin geleneksel yemeklerini tanıtmak, gelecek nesillere aktarmak için düzenlenen yarışma ve festivallerin turizmin ivme kazanmasına da katkı sağladığını kaydetti.

Jüri üyelerinden Haşim Demirtaş ise, meslek hayatı boyunca geleneksel yemeklerin yarıştığı bir yarışmada da ilk kez jüri üyesi olacağını belirterek, Göremeli hanımların yaptığı yemeklerin sunuş biçimlerini, süslemelerini çok beğendiğini, bu sunumu hiçbir yörede görmediğini belirtti. Emek veren herkesin birinci olmasını istediklerini, gönüllerinde katılan herkesin birinci olduğunu belirten Demirtaş, “Ancak biz ister istemez birinci, ikinci ve üçüncü çıkarmak zorundayız. Jüri olarak sunumu, kafeterya, restoran veya otellerde sunulabilir olma özelliği ile yöresel olmasına dikkat edeceğiz” dedi.

Yarışmaya katılan Göremeli kadınlar ise, yöresel yemek olmasına, pişimine ve sunumuna dikkat ettiklerini, iyi yaptıklarına inandıklarını, iddialı olduklarını belirterek sonucu heyecanla beklediklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından oluşturulan jüri, yarışmaya katılan kadınlar tarafından yapılan çorba, ana yemek ve tatlılar kategorisindeki yemekleri geleneksel olup olmadığı, görüntüsü, kıvamı, pişme oranı ve kıvamın yemeğe uygunluğu gibi noktalarda değerlendirmeye aldı. Değerlendirmeler sonrasında 3 ana dalda düzenlenen yemekler arasından dereceye girenleri belirledi. Buna göre çorba dalında tarhana çorbası ile Pınar Aktaş birinciliği elde ederken, çömlekte bulgur çorbası ile Münevver Çakıcı ikinci ve çanakta bahçe çorbası ile Burcu Akdağ üçüncü oldu. Ana yemek dalında çömlekte kuru fasulye ile Kübra Tellioğulları birinci olurken, yaprak sarma ile Nadiye Dağ ikinci ve çömlekte kuru fasulye ile Ayşe Şişman üçüncü oldu. Tatlı dalında da kedi batmazı tatlısı ile Ümmühan Akkuzu birinciliği kazanırken, kayısı dolması tatlısı ile ikinci Aynur Dağ oldu. Üçüncü ise aside tatlısı ile Nuray Çopur oldu. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil tarafından verildi.

Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz tarafından Türk mutfağına katkılarından dolayı Vali Mehmet Ceylan ile Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil’e Aşçılık Madalyası takıldı. – Nevşehir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.