Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Propolis Nedir, Nasıl Kullanılır?

Propolis Nedir, Nasıl Kullanılır?
19.01.2021
704
A+
A-

İmmün sistemine olumlu etkisi birçok araştırmayla da ispatlamış propolisin aynı zamanda anti-kanser olduğuna dair Japon Kanser Araştırma Kurulu’nun bilimsel çalışmaları bulunuyor. Propolisi “vücudun polisi” olarak nitelendiren propolis, arıların, ağaçların üzerindeki sıvıya yakın maddelerden, tomurcuklarından ve yapraklarından toplamış olduğu bir üründür. Bir kovandan elde edilen propolis miktarı ortalama 150 gramdır.

Propolis’in önemli faydaları

Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, Propolis’in önemli faydalarını şöyle sıralıyor:

  • Bağışıklık sistemini destekler.
  • Soğuk algınlığından korunmak için kullanılır.
  • Vücut direncinin artırılması amacıyla kullanılır.
  • Hücre yenileyici özelliğe sahiptir.
  • Yapılan araştırmalarda, ülserler, iltihaplı hastalıklar, yanıklar için olumlu etkileri görülmüştür.
  • Farenjit gibi hastalıklarda kullanılabilir.
  • Bakteri üremesini engeller mikroplardan arındırır.
  • Diş eti hastalıklarına karşı etkilidir.
  • Onkoloji tedavisinde kullanılabilir.

Propolis nasıl oluşur?

Propolis, yapışkan, reçinemsi bir maddedir. Bal arıları değişik bitkilerden toplayarak kovanlarına getirirler. Arılar kovanı dış etkenlerden, mikroorganizmalardan ve diğer zararlılardan korumak için üzerini Propolis ile kaplarlar. Propolis genellikle kayın, karaağaç ve kozalaklı ağaçlardan toplanır.

Arılar propolisi, kovanın iç duvarlarını düzgün hâle getirmek, peteklerin ağızlarını kapatmada ve başka canlıların içeriye girmesine engel olmak amacıyla kullanılır. Girdikten sonra ölen canlıları Propolis ile mumyalayarak kovanlarını koruma altına alırlar. Propolis kovandaki larvalara, mantar ve bakterilere karşı antibiyotik etki gösterir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.