Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

“Ruh sağlığı ile fiziksel sağlık arasında hiçbir fark yok”

“Ruh sağlığı ile fiziksel sağlık arasında hiçbir fark yok”
30.10.2016
416
A+
A-

“Ruh sağlığı ile fiziksel sağlık arasında hiçbir fark yok”

“Ruh sağlığı ile fiziksel sağlık arasında hiçbir fark yok”
LAÜ Öğretim Üyesi Okray “Ruh Sağlığının Önemi ve herkes için Akıl ve Ruh Sağlığında İlk Yardım”a dikkat çekti

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zihniye Okray, ‘10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün de içinde bulunduğu “Ruh Sağlığı Farkındalık Haftası” nedeni ile yaptığı açıklamada ruh sağlığının önemine dikkat çekti.

Ruh Sağlığı Farkındalık Haftası’nın çeşitli etkinliklerle kutlandığını dile getiren Okray, Dünya Akıl Sağlığı Federasyonu’nun bu yılki temasının “Ruh Sağlığının Önemi – Herkes için Akıl ve Ruh Sağlığında İlk Yardım” olarak belirlediğini ifade etti. Bu temanın özellikle ruh sağlığı bozuklukları yaşayan bireylerin ve diğer taraftan onlara bakım veren aile bireyleri için çok fazla önem taşıdığına dikkat çeken Okray, “Dünya da ve ülkemizde maalesef ruh sağlığı bozukluğu yaşayan bireyler damgalanma sürecine maruz kalmaktadırlar” dedi. Herkes için ruh sağlığının ayrı bir önem taşıdığını vurgulayan Okray, herhangi bir ruhsal bozukluğu ya da akıl hastalığı olan bireyler ile yaşamanın, bakım veren kişilerde çaresizlik, haksızlığa uğrama, kabullenememe gibi çeşitli olumsuz duyguların yaşanabildiğini belirtti.

Fiziksel rahatsızlıklarda olduğu gibi, akıl ve ruh sağlığında da sağlık profesyonellerine başvurulmalı

Okray, Dünya Ruh Sağlığı Günü ve Ruh Sağlığı Haftası’nda akıl ve ruh sağlığının fiziksel rahatsızlıklardan hiçbir farkı olmadığı, fiziksel sağlıkta bir bozulma hissedildiği zaman nasıl tıp doktorlarına başvuruyorsa günlük yaşantı içerisinde yaşanılan güçlüklerde ise hiç çekinmeden bir ruh sağlığı profesyoneline başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

Akıl ve Ruh Sağlığı’nda İlk Yardım kavramının düşünülenin aksine yeni bir kavram olmadığını, ilk kez İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya atıldığını dile getiren Okray,  “Akıl ve Ruh Sağlığı’nda İlk Yardım denilince toplumda yaşayan bütün bireylerin ruh sağlıklarında ortaya çıkabilecek olan hafif düzeydeki belirtileri önleme ve bunlarla baş etme yöntemleri hakkında bilgilendirme olarak açıklanabilir” dedi.

Bireylerin günlük yaşantıları içerisinde psikososyal krizler yaşayabildiğini, yine günlük yaşantıları içerisinde gerek iş yerlerinde gerekse özel yaşamlarında bazı olumsuzluklarla ya da güçlüklerle karşılaşabildiklerini ifade eden Okray, Akıl ve Ruh Sağlığında İlk Yardım denilen müdahale yöntemi ile bu bireylerin bu güçlüklerle hızlı bir şekilde baş etmelerini sağlamak ve onları günlük yaşam aktivitelerinin içerisine hızlıca geri döndürebilecek repertuarların onlarda zaten varolduğunu hatırlatarak, yaşadıkları sıkışmışlık duygusundan onları bir an önce kurtarmanın temel amaç olduğunu açıkladı.

Sağlık Aktüel

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.