Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Arşiv Haber: Şampiyon Çift İle Röportaj; “Mengen, dağ bisikleti için gerçekten bir cennet ilçe”

Arşiv Haber: Şampiyon Çift İle Röportaj; “Mengen, dağ bisikleti için gerçekten bir cennet ilçe”
06.03.2023
1.112
A+
A-

Türkiye’de gölgede kalmış olsa da rekabetin sürdüğü bir spor dalı bisiklet. Bu spor dalına damgasını vurmuş olan genç, mutlu, azimli Mengenli bir çift;

Mengen doğumlu Zeynel Akgönül ve Ankara doğumlu Dağların Kraliçesi Esra Kürkcü Akgönül. Dağ Bisikleti Türkiye Şampiyonasında kendi alanlarında Birincilik ve Üçüncülük apoletini göğsüne takan çiftimiz sağlık açısından da çok faydalı olan bisiklet sporunu, bir yandan Türkiye’de yaygınlaştırmaya çalışırken bir yandan da bu spor dalının Mengen’in doğal güzelliğinden payını almasını istiyor. Mengen.gen.tr ailesi olarak sporcu çifte amaçları ve hedefleri üzerine sorular sorduk, cevapları ile birlikte sizlere sunuyoruz.



İlk Yayın Tarihi: 8 Şubat 2021

Röportaj: Cengizhan UÇAR, Varol VARLIK

– Anladığımız kadarıyla bisiklete olan tutkunuz sizi bir araya getirdi. Kısaca tanışma hikayenizden bahseder misiniz?

Ankara’da hafta sonu yol bisikleti grup sürüşlerinde tanıştık. Sürüşlerde genellikle 15-20 kişi oluyordu ve bu nedenle ilk başlarda birbirimizi çok yakından tanımıyorduk. Ancak dağ bisikleti antrenmanlarımızda da hafta içinde birlikte sürmeye başladık ve bu sürüşler çoğunlukla 2-3 kişi oluyordu. Bu nedenle zaman içinde birbirimizi daha yakından tanıma fırsatı oldu. Bu süreçte hobilerimizin ve hayata bakış açımızın birbirine yakın olduğunu fark ettik. Sonrasında flört etmeye başladık.

– Bisiklet gerçekten efor gerektiren bir spor dalı. Nasıl besleniyorsunuz? Nelere dikkat ediyorsunuz?

Bisiklet antrenmanlarımız en az 2 saat en fazla 5-6 saat sürüyor ve ortalama en az 2000 kalori yakıyoruz. Bu nedenle günlük almamız gereken enerji ihtiyacına ek, sürüş süresi ve yoğunluğuna bağlı olarak beslenme ihtiyacımızı şekillendiriyoruz. Birimizin usta bir aşçı olması ve diğerimizin spor bilimci olması avantajıyla bu konuda iyi bir beslenme planı yapıyoruz. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösteriyoruz, öğünlerimizi düzenli alıyoruz. Antrenman ve yarışma planına göre hareket ediyoruz.

– Bisiklet sporu Türkiye’de futbol, basketbol gibi popüler spor dallarının gölgesinde kalıyor. Bu sporun tanıtımı ve teşviki adına neler yapılabilir?

Ülkemizde bisiklet sporu gelişmekte olan bir dal. Bu sporun tanıtımının daha fazla yapılması, gelişmesine katkı sağlayabilir. Amatör bir spor olması, federasyon ve devlet kurumlarının da az teşviki nedeniyle çoğu kişi veya kişilerce bilinmiyor; ancak yazılı görsel medyada yer alması bu sporu daha da bilindik kılabilir düşüncesindeyiz. Burada yerel yönetimlere de iş düşmektedir; örneğin belediye, kaymakamlık gibi küçük ölçekli yerleşim birimleri amirlerinin halkı bilgilendirmek, spora teşvik etmek adına projeler yapılabilir. Hatta bisiklet sporunun küçük yerleşim yerlerinde yapılması daha güvenli ve uygulanabilirliği daha fazladır. Bu nedenle belediye ve kaymakamlıklar bisiklet için en önemli kurumlardır.

– Uluslararası spor organizasyonları ve olimpiyatlarda Türk bisikletçilerin başarılarını gururla anacağımız günler sizce yakın mıdır? (Bu sorumuza dağların kraliçesi lakaplı Esra Kürkcü Akgönül cevap veriyor)

17 yıllık spor hayatımda birçok kez ulusal ve uluslararası yarışmalarda 500’ün üzerinde start aldım ve 200’ün üzerinde madalyam var. 15’ten fazla ülke şampiyonluğu buna ek olarak Balkan şampiyonluğum da mevcut. Dünya, Avrupa ve Olimpiyat gibi büyük spor yarışmalarında bisiklette çok ileri olan; Fransa, Amerika, İtalya, İspanya gibi ülkeler madalya şansı bulabiliyorlar. Türkiye olarak bu platformda başa baş mücadele için öncelikle ülke bazında teşvik, destek artmalı, bununla birlikte de nicelik ve nitelik olarak yukarı çıkmalıyız. Sonrasında başarı ve gurur kendiliğinden gelecektir. Ancak bu şartlarda bizim aldığımız başarılar da üstün başarı olarak sayılabilir. Daha fazla destekle daha iyileri de yapılabilir.

– Bisiklet, özellikle dağ bisikleti tamamen doğaya odaklı bir spor dalı. Mengenimiz de toprağın yeşile doyduğu tam bir doğal cennet. Mengen’de bir dağ bisikleti organizasyonu gerçekleştirilebilmesi için neler yapılabilir?

Mengen, dağ bisikleti için gerçekten bir cennet ilçe. Her yeri doğal dağ yolları ve patikalarla dolu. Biz Mengen’e her geldiğimizde bu rotaları keşfetmeye çalışıyoruz. 2 yıldır keşfettiğimiz rota oranı %50 bile olmadı, yani, daha keşfedilecek çok yerleri olduğunu düşünüyoruz. Ancak gezdiğimiz yakın rotaların birer doğal manzara harikası olduğunu düşünüyoruz. Dört tarafı orman ve yeşille kaplı, bazı noktalarında yaylalara çıkan yerleri, bazı noktalarda göl, akarsu, baraj gibi sulak alanlarla birleşen müthiş bir yapıya sahip. Dağ bisikleti yapan herkes bu tür yerleri gezmeyi, görmeyi sever ve sırf görmek için seyahat ederler. Hatta Türkiye’de bazı bölgelerde bisiklet turizmi yapılmaktadır. Mengen’de bisiklet turizmi için oldukça güzel bir bölge. Eğer uygun alt yapı oluşturulur, güzel bir tanıtım yapılırsa, bu tanıtım yarışma, festival gibi sosyal etkinliklerle desteklenirse bu küçük ve güzel ilçe bisiklet turizmine kazandırılabilir. En güzeli de dağ bisikleti organizasyonu olabilir. Bu anlamda bizim gezdiğimiz rotaların içerisinden Mengen’i tavaf eden bir rota oluşturulup, maraton veya kros yarışması yapılabilir. Hatta bu organizasyon birkaç güne yayılabilir, tüm Mengen’i kapsayan bir gezi, yarışma, festival yapılabilir. Bu festival aşçılık festivali ile iç içe olabilir, bu anlamda hem spor hem yemek lezzeti kapsamında Mengen’de güzel işler çıkarılabilir.

– Mengen’de daha önce offroad, kampçılık gibi birçok etkinlik yapıldı. Olası bir dağ bisikleti organizasyonu için nereyi uygun görüyorsunuz?

Merkez bu iş için yeterli. Başlangıç ve bitiş noktası merkez olmak koşuluyla belli bir rota belirlenip, o rotada bisikletçilerin sürüşü sağlanır. Merkez olması sporcuların dışında izleyiciler için daha verimlidir, çünkü bisiklet izleyicileri için uzak noktalara gitmek zor olabilir. Organizasyon sonunda kürsü, ödül veya herhangi bir toplantı yapılması sebebiyle de merkez en uygun noktadır.

– Mengen Belediyesi Mengen çayı kenarında “Bisiklet ve Yeşil Yürüyüş Yolu” projesi üzerinde çalışıyor. Bunlar güzel gelişmeler. Sizler birer bisiklet sporcusu olarak bu alanda Mengen için başka hangi önerilerde bulunabilirsiniz?

Bu proje Mengen ve bisiklet sporu için çok güzel bir gelişme. Ancak bu proje yalnızca rekreatif amaçlı binicilere hitap ediyor, halkı bisiklet sürmeye teşvik ediyor. Ama Mengen’i bisikletle gezmek isteyen, doğaya bisikletle katılmak isteyen binicileri de hesaba katarsak, Mengen’de bulunan tüm rotaların birer fizibilitesinin yapılması, yön levhaları ile desteklenmesi, ilçe sınırları içerisinde belirlenen bu rotaların birer haritasının çıkarılması, kişilerin bu rotaları genel kapsamıyla bilmesi için online uygulama haline getirilmesi gibi projelerin de yapılması Mengen’e büyük katkı sağlayabilir. Bu rotalar yalnızca bisikletçiler tarafından değil, yürüyüş yapmak isteyen, trekking yapmak isteyen kişiler ve motor sürücüleri için de alternatif olabilir. Kısaca böyle bir proje yapılırsa Mengen’in dolaşılabilirliği artacak, güzellikleri daha fazla görülecek, bilinecek ve insanlar tarafından sosyal ortamlarda paylaşılabilecektir. Böylelikle Mengen tüm Türkiye, hatta Dünya’ca bilinecek ve Mengen’e gelmek isteyen kişi sayısı artacaktır.

– Türk insanı özellikle çocukluğundan beri bisiklet kullanmayı çok sever. Çocuklarımıza, gençlerimize, çocuğunun spor yapmasını isteyen ebeveynlerimize bisiklet kullanmayı spor haline getirmeleri için ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

Bisiklet karne hediyesi olarak verilmektedir. Ancak bisiklet bir kültür, bir spor dalı, bir yaşam tarzıdır. Bisiklete binme yaşı, cinsiyeti yoktur. Bisiklet kullanmak isteyen herkes kurallara uygun şekilde kullanabilir ve bunun için teşvik edilmeli, kişiler desteklenmelidir. İster spor amaçlı, ister gezme amaçlı, ister ulaşım amaçlı olsun her ne amaçla kullanılırsa kullanılsın mutlaka her bireyin kendi boyuna uygun bir bisiklete binmelidir. Çok kısa mesafe bile olsa mutlaka kask takılmalı, trafikte kullanma konusunda mutlaka ders aldıktan sonra kullanılmalıdır. Trafiksiz ortamlarda güvenli sürüşler yapılabilir; ancak trafikte güvenlik tehlikesi olduğundan mutlaka bireysel önlemler alınmalıdır. Dağ bisikleti kullanmak isteyen kişiler yalnız veya tek başına çıkmamalı, grup sürüşlerine katılma şansları varsa bu alternatifi kullanmalıdır. Bisikleti spor amaçlı yapmak isteyenler için spor ilçe veya il müdürlüklerinde görev yapan antrenörlerle ya da varsa sporcu tanıdıklarıyla iletişime geçmelerini tavsiye ederiz.

– Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyoruz. Varsa son sözlerinizi alabiliriz.

Bizimle röportaj yaptığınız için biz teşekkür ediyoruz. Mengen’li bir çift olarak Mengen’de bisiklet ile gezmeyi çok seviyoruz. Bu sporun Mengen’e kazandıracağı çok şey olduğunu düşünüyoruz ve bu konuda yapmak istediğimiz çok projemiz var. Yerel yönetimlerde bu konuya sıcak bakarlarsa çok güzel işler başaracağımızı düşünüyoruz. Çünkü Mengen’i çok seviyoruz ve Mengen’li olduğumuz için de çok şanslı hissediyoruz.



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.