Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Tahsin Zaman – Dijital Çağda Yerel Basının Önemi

10.02.2021
405
A+
A-

Dijital Çağda Yerel Basının Önemi

İnsanoğlu varoluşundan itibaren birbirinden haber almak için yaşadığı çağın özelliklerini ve koşullarına göre çözümler üretir ve onu uygulamaya koyar.

-Dumanla haberleşme,

-Ağaçlara vurarak haberleşme,

-Çeşitli borularla haberleşme,

-Kuşlarla haberleşme,

-Özel ulaklarla haberleşme,

-İksirli camlarla haberleşme,

-Mektuplu haberleşme derken iletişim telleri icadından sonra, telgrafla, manyetolu telefonla haberleşme,

– Frekansların öne çıkmasıyla Faks ile haberleşme,

-Telefon ve çağrı cihazlarıyla haberleşme

Ve akabinde internetin icadıyla dijital haberleşme artık iletişimin zirvesi olarak günümüzde yerini alır.

Tabii ki vazgeçilmezimiz gazeteler…

M.Ö. 59’da Roma Senatosunda 2000 kopya olarak basılan ilk gazete olan ACTA DİURNA ile başlayan bu serüven, Çin’de KAI YUAN ZA BAO ile devam eder ve matbaanın icadıyla süreli yayın olarak Almanya ve Belçika-Anvers’te Johan CARLOS’un 1605’te yayımladığı ALLER FÜRNEMMENUND GEDENCKWÜRDİGEN HİSTONE’nin kağıda basılı ilk gazetesi ile tarihe geçer. Akabinde İngiltere’de NATHANİEL BUTTER ile devam eder.

Matbaa makinelerinin yenilenmesiyle THE TIMES gazetesi Londra’da dakikada 1100 baskı yapabilir hale gelir.

Mısır-Kahire’de ise 1828 tarihinde Vali Kavalalı Mehmet Ali Paşa emiyle VEKAYİ-İ MISRİYE ile ilk Türkçe- Arapça gazete olarak basılır fakat İslam ülkelerinde 1795’te Fransızlar LE BULLETİN DE NOUVELLES adlı bir gazeteyi basıp dağıtım yapmışlardır ancak bu uzun süreli olmamıştır ve Osmanlı’da ilk gazete II.Mahmut döneminde TAKVİM-İ VEKAYİ ismiyle basılıp yayımlanmıştır.

Gazete için daha sonraki süreçler hepimizin malumudur ve kalıcı haberleşmenin özellikle yakın tarih açısından en büyük argümanı olarak devam etmektedir.

Tabi iki dergileri de unutmamak gerekir. Kalıcı dokümantasyon açısından bir arşiv niteliği taşımaktadır.

Nitekim iletişimde internetin kendini göstermesiyle artık habere ulaşamam, gazete gelecek diye bayilerde abone olup bekleme, takip edilen köşeleri, köşe yazarlarını bekleme vb. gibi sorunlar ortadan kalktı ve elinde cep telefonu olan herkes dünyanın neresinde olursa olsun yazıları okuyup gazeteleri takip edebilme durumuna geldi.

Benim yaşımda veya büyük olanlar ceket cebine gazeteyi koyarak evin yolunu tutup ilan sayfalarına kadar okumayı çok severler lakin çağa ayak uyduran insanoğlu artık cebine gazeteyi değil ismi üstünde cebine cep telefonunu koyarak dünyaya entegre olup iletişimini kuruyor.

İşte burada “Yerel Basın” kavramı da artık; haftalık veya aylık 2-4 sayfa çıkartalım, etrafımızda bulunan  insanımız veya memleketini özleyen gurbetçi abone olsun, eline ulaşan gazeteyi alıp civarındaki haberi okusun olayından vazgeçip, bu yöntem ile daha çok vatandaşına ulaşmakta ve insanın yöresinden haberi olması için çağın getirdiği bir iletişim olarak internet gazeteciliği kendini gösterdi ve hatta ispatladı da diyebiliriz.

Amaçlar aynı…

Vezgeçilmezimiz ‘Gazete okumak’.

Dijital çağda yerel basın ülkemizde artık elimin altında ve sürece ‘okuyan insan’ açısından bakıldığında; anında haber almanın, haberdar olmanın sağladığı imkanların insanoğlu için bulunmaz nimet olduğu kendini açıkça göstermektedir.

Anadolu’muzda yıllarını sevdalı oldukları memleketlerinin sesini duyurabilmek için çabalayıp-didinen üstatlarımıza, büyüklerimize saygılar sunuyorum. Vefat edenlere rahmet, yaşayıp bu sevda peşinden koşanlara sevgiler sunuyorum.

Bu bağlamda ‘Yerel Basın’da sizler dostlarımıza sesimizi duyurmaktan ve sizlerin seslerini duymaktan mutluluk duyuyoruz.

Kalın sağlıcakla…

 

 

YORUMLAR

  1. Hüseyin Şeref dedi ki:

    Bu yazı vesilesiyle yerel basına bir ömrü adamış Hikmet Aksoy abimize gani rahmet diliyorum. Mekânı cennet olsun