Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Telefonla konuşurken dikkat… Artık delil sayılabilecek !

Telefonla konuşurken dikkat… Artık delil sayılabilecek !
10.03.2018
477
A+
A-

Telefonla konuşurken dikkat… Artık delil sayılabilecek !

Antalya’da kendisine telefonda hakaret ve tehdit eden kişinin sesini telefona kaydedip mahkemeye verdi.

Antalya’da yaşayan Mehmet B. telefonda kendisine hakaret ve tehdit eden kişinin sesini telefonla kaydetti.

Ses kaydını mahkemeye delil olarak sunan ve bu kişiden şikâyetçi olan Mehmet B.’nin talebi üzerine açılan davada Mehmet B.’ye hakaret ettiği öne sürülen sanık, telefonda yaptığı görüşmeye ilişkin ses kaydının delil sayılamayacağını iddia etti. Davaya bakan Antalya 3. Sulh Ceza Mahkemesi, Mehmet B.’nin sanıkla telefonda yaptığı görüşmelerin kayıtlarını, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 135. maddesi kapsamında değerlendirerek, hâkim kararı olmaksızın gerçekleştirilen kaydı hukuka aykırı kabul etti.

‘Özel hayat ihlali değil’

Kararın temyiz edilmesinin ardından dosyayı görüşen Yargıtay 18. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak CMK’nın 135. maddesi kapsamında, iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasının bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturma sırasında iki kişi arasında gerçekleştirilen görüşmenin ancak bir üçüncü kişi tarafından dinlenmesi ve kayda alınması halinde mümkün olacağı hatırlatıldı.

Kararda, kendisine karşı suç işlendiği gerekçesiyle bir kişinin başkasıyla yaptığı telefon görüşmeleri ile ortam konuşmalarını kayda alması işleminin TCK’nın kişisel verilerin kaydedilmesini düzenleyen 135. maddesini kapsamayacağını belirtildi. Kararda “Kayıtların özel hayatın gizli alanına karşı suçlar kapsamında kaldığı da kabul edilemez. Katılanın eylemi, bir başkasının özel hayatına müdahale olmayıp kendisine karşı işlendiğini düşündüğü suçla ilgili olarak kaybolma olasılığı bulunan kayıtların kaybolmasını engelleyerek güvence altına almaktır” denildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.