Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

‘Tombulacık Halimem’ Devrek’e Geldi

‘Tombulacık Halimem’ Devrek’e Geldi
04.04.2021
1.121
A+
A-

Bolu yöresine ait olarak bilinen ‘Tombulacık Halimem’ türküsünün 2 yıl önce Nisan ayında Zonguldak’ın Devrek ilçesine ait olduğu tescillendi. 10 Şubat 1922 tarihinde yazılan türkünün Devrek’in Hüseyinçavuşoğlu köyünde yaşayan Halime Subaşı’na ithaf edildiği söyleniyor.



TRT Türk Halk Müziği Repertuvar Kurulu, 73 yıldır Bolu yöresine ait olduğu öne sürülen ‘Kiraz Aldım Dikmeden/Tombulacık Halime’ türküsünün kökeninin Zonguldak’ın Devrek ilçesine ait olduğunu kararlaştırdı. Devrek Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK), türkünün Devrek ilçesine ait olduğu yönünde TRT’ye itirazda bulunmuştu.

‘Tombulacık Halime’m ’73 yıl sonra Devrek’e döndü

TRT Türk Halk Müziği Repertuvar Kurulu, ROSAK Başkanı İbrahim Tığ’ın sunduğu belgeleri de inceleyerek türkünün Bolu’ya değil Devrek’e ait olduğunu belirledi.

 

 

 

‘Tombulacık Halimem’ türküsünün adına yazıldığı iddia edilen Halime Subaşı.

 

 

 

 

HALİME İÇİN YAKILAN TÜRKÜ

ROSAK Başkanı İbrahim Tığ, türkünün sözlerinin 10 Şubat 1922 tarihinde Devrek’in Hüseyinçavuşoğlu köyünde ‘Deli Mehmet’ lakaplı Mehmet Emin Dinç tarafından eşi ölen iki çocuklu Halime Subaşı’na duyduğu aşkı anlatmak amacıyla yazıldığı belirtildi. Bu sözlerin 1946 ‘da bestelenerek TRT repertuvarında 727 sıra numarasıyla Bolu türküsü olarak kayıtlarda yer aldığını anlatan Tığ, 10 Ekim 2010 tarihinde Halime Subaşı’nın kızı Nezire Terzi ile yaptığı görüşmeyle türkünün kendi yörelerine ait olduğunu belgelediğini dile getirdi.

Tığ, “Nezire Hanım bana ‘Ben o türküden nefret ediyorum. Annemin adını kötü anlatıyor bu türkü. Annemin adının böyle bir türküyle anılmasını istemiyorum. Ne zaman radyoda, televizyonda söylense hemen kapattırıyorum. Deli Mehmet, babam ölünce iki çocuğuyla dul kalan anneme âşık olmuş’ dedi. Biz de diğer belgeleri toparladık ve kurula başvurduk. Onlar da bizi haklı buldu. Değerlerimiz olan türküleri yaşatmaya çalışıyoruz”

İbrahim Tığ, Halime Subaşı’nın torunlarının bugün Devrek’in Hüseyinçavuşoğlu köyünde yaşadığını dile getirdi.

TARTIŞMAYA NEDEN OLAN TÜRKÜSÜNÜN SÖZLERİ:

Kiraz aldım dikmeden

Halimem dallarını bükmeden

Bir armağan ver bana

Halimem ben gurbete gitmeden

***

Tombulacık Halimem Yarbaşı’na gel

Ben gidiyorum Bolu’ya düş peşime gel

***

Ocak başında kaldım

Halimem ince fikire daldım

Kapılar açılırken

Halimem seni geliyor sandım

***

Alçaklara kar yağıyor üşümedin mi

Sen bu işin sonunu düşünmedin mi

Tütün aldım Hendek’ten

Halimem hekim gelir Devrek’ten

Hekim buna neylesin

Halimem yangınımız yürekten

***

Algın mısın Halimem baygın mısın gel

Hiç haberin gelmiyor dargın mısın gel (Kaynak: Bölge Haber)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.