Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

TOPRAK VE YEREL ÜRETİM KONFERANSI

TOPRAK VE YEREL ÜRETİM KONFERANSI
26.10.2017
798
A+
A-

TOPRAK VE YEREL ÜRETİM
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen Meslek Yüksekokulu’nun düzenlediği “Toprak ve Yerel Ürün” konferansı Cemal TÜRKAN Konferans Salonunda Gerçekleşti.
Konuşmacı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mengen İlçe Müdürü Hasan TAŞ, BEHDER Anabaolu Markası Yönetim Kurulu Başkanı Güler BURKUCU ve BEHDER Anabolu Markası Yönetim Kurulu Üyesi Betül SAĞLIK katıldı. Etkinlik Toprak, Tohum, Tarım, Hayvancılık ve destekleme projeleri, yerel ürün, sağlıklı gıda, girişimcilik başlıklarında toplandı.

Hasan TAŞ konuşmasında; “Tarım, ilk insan HZ. Adem (A.S)’den günümüze kadar sürdürüle gelen en eski ve önemli, hayati uğraş olduğu gibi sürekli yeniliği ve gelişimi hedef alan ve bunu kaçınılmaz bir ontolojik gereksinim olarak gören en yeni bir uğraştır .
Tarımsal faaliyetlerde kullanılan alet ve ekipmanlar ile tarımsal metotların uygulandığı ilk günden günümüze baktığımızda ;geldiğimiz noktayı ve bu alanda yapılan bilimsel çalışmaları, gayretleri de anlamış oluyoruz.
Bu çalışmaların hiç kuşkusuz ki statik olmayıp dinamik bir biçimde ve artarak devam ediyor olması da topyekun tarım sektörünün bu alanda en yeni uğraş alanı olma özelliğini sağlıyor. Hatta tarım, insanoğlunun ikame edilmez, en temel ihtiyacı gıdayı sağladığı gibi, yeni bin yılında nükleer savaş stratejisinin ötesinde, maksimum uluslararası rekabete, bir öneme, değere haizdir.
Buğday üretimi, ülkemizin her bölgesinde yapılmaktadır. Bu nedenle buğday, tarla bitkileri içerisinde ekiliş alanı ve üretim miktarı bakımından ilk sırayı almaktadır. Son 20 yılda buğday ekim alanları 7,5- 9,8 milyon hektar arasında; üretimi ise 17,2 – 22,05 milyon ton arasında değişmiştir. Ülkemizde artan nüfusla birlikte buğday talebi de artmaktadır. Ekmek, bulgur, makarna, irmik, bisküvi, nişasta ve buğdaya dayalı diğer unlu mamuller tüketimi dikkate alındığında buğday tüketimimiz 18-18,5 milyon ton düzeyindedir.” ifadelerinde bulundu

Betül Sağlık ve Güler Burkucu ANABOLU markasının çıkış hikayesini, ve şu anda Bolu bölgesine ait ürettikleri yöresel ürünleri hakkında bilgiler verdi. Konuşamacılar ifadelerinde; “Muhteşem bir doğa ve Türk Mutfağı dendiğinde ülkemizin ilk akla gelen yöresi BOLU’nun bu iki güzelliğini birleştiren BEHDER, tamamen kadın girişimcilerden oluşan kadrosu ve yüzyıllardır uygulanan geleneksel, doğal üretim tekniklerini, BOLU’nun eşsiz doğasında yetişen tahıl, meyve ve sebzelerle buluşturarak, tamamen hijyenik koşullarda imal edip yine aynı anlayışla pazara sunmaktadır.

ANABOLU Markası altında üretimi gerçekleştirilen, tamamen Bolu iline özgü Tarhana, Erişte, Kuşburnu ve Kızılcık Marmelatı, Dağçileği Reçeli, Sirke çeşitleri ve yöreye özgü bir peynir çeşidi Keş yanında çok özel bir ürün olan ve ilk defa Behder tarafından pazara sunulan Kozalak Reçeli,

ve şifa çorbası olarak anılan eşşiz bir lezzete sahip Kızılcık Tarhanasıyla üretime başladığı günden itibaren sektörde çok özel bir yere sahip olmuştur.” yer verdiler. Bunun yanı sıra geleceğin şeflerine örnek teşkil edebilecek girişimcilik ruhunun aşılandığı etkinlikte katılımcılara belge takdimi ile sonlandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.