Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

YAMAN SİNEMASI

YAMAN SİNEMASI
05.01.2020
1.323
A+
A-

 

YAMAN SİNEMASI

TALAT GÜRKAN

Eski Zonguldak yolundan doğru karakol tarafına giderken 2 katlı yeşil bir bina ve bu binanın hemen altında bodruma inen daracık karanlık merdivenin başında tahtadan yapılmış afiş asma yeri ve hemen üzerinde eski bir hoparlör.

Zaman Erol BÜYÜKBURÇ devri ve o hoparlörde genellikle onun parçaları çalar. Zannedersem hatırladınız evet Yaman sineması ne güzel günlerdi onlar 25 kuruş sinema, 25 kuruş kola, 15 kuruş çekirdek. Ya o oturduğumuz tahta sıralar ve kış günü gürül gürül yanan soba ne günlerdi o günler değil mi?

Genellikle Cüneyt’in filmleri oynardı. Ayhan IŞIK, İzzet GÜNEY Hüseyin BARADAN, Erol TAŞ ve diğerleri. Kara Murat fatihin fedaisi en çok da bu film gelirdi. Kara Murat okları yaya bi koysun alimallah ne uçan kurtulurdu ne kaçan.

O yaya 5 tane ok koyardı Cüneyt birde yanda birisi ağzı ile fıyttttt diye ses çıkartırdı ve o oklar hedefi tam ortadan vururdu.

Ya İstanbu’lun fethi Yeniçerilerin attığı o oklar surların yarısına anca giderdi ama nasıl oluyorsa oluyor surlardan bir sürü kahpe Bizans askeri düşerdi hele birinde hiç unutmam ok atan bir Yeniçerinin kolunda Nacar marka saat gördüm demek ki biz Türkler teknolojiye bu kadar eski sahip olmuşuz da haberimiz yokmuş.

Ya Cüniytin elinde bulunan tek kırma tüfek bi türlü anlayamazdık oraya bi fişek koyar defalarca ateş ederdi nasılda bitmezdi o kurşunlar işte bizim Türk sineması böyleydi.

Gelelim o sinemanın emekçilerine rahmetli Kezban yengemiz az mı çilesini çekti o sinemanın rahmetli Mustafa amca ikisininde mekanları cennet olsun bizleri az mı bedava sinemaya soktular gel de o günleri arama.

Sinemaya girmişsin kola şişesi elinde oohhhh bide üçüncü sigarası oldu mu değmeyin keyfimize o yıllarda taş çatlasa sigara markası sayısı beşi geçmezdi hadi altı diyelim.

Ya bugün bazen markette arkadaşa yardım için kasada duruyorum vatandaş bi sigara ismi söylüyor tam bi saat o sigarayı arıyorum neredeyse yüz çeşit sigara markası olmuş şimdi ne o sinemadan eser var ne o sigaralardan eser var nede o kolanın tadından eser var hepsi anılarda kaldı ve eminim ki hepimizin o sinemada bir anımız vardır.

Birde sinema da film bitmis son diye yazar yazmaz salonundan tüm millet o tahta sıraaralardan kalkarken çıkan ses nasıl bi sesti değil mi sanki millet bir saniye geç kalksa o sıradan temelli sinemada kalacak gibi olurdu.

Satılmış ve Süha kardeşler, o sinemanın o beyaz perdesi o tahta koltuklar o soba o sinema makinesi o afişler tarihi bir eserdir onları iyi saklayın o sinema şimdi yok ama anılarımızda yaşıyor o sinemanın emektarları da Kezban yenge Mustafa amca kalbimizin bir köşesinde yerlerini aldılar bile nur içinde yatsın.

Geçmişten Günümüze Mengen ve Aşçılık / Aydın ERÇELİK / Fotoğraflar Hüseyin VARLIK

YORUMLAR

  1. turgut tabak dedi ki:

    Tarihi roman tadında çok hoş bir yazı. Elinize, yüreğinize sağlık.