Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

1 Şef 1 Yemek – Hakkı Oruç

1 Şef 1 Yemek – Hakkı Oruç
02.02.2021
1.602
A+
A-

Mengen sevdalılarından Özkan Akar’ın çalışmalarından biri olan 1 Şef 1 Yemek yayın serimize başlıyoruz..



1 ŞEF 1 YEMEK
BU HAFTA KONUĞUMUZ HAKKI ORUÇ
İlk konuğumuz; Hakkı ORUÇ.
Hakkı ORUÇ’u tanıyalım; 1967 yılında Mengen’de doğmuştur. 1981 yılında, İstanbul’da, dönemin en önemli şeflerinden Erkut YILDIZ ustanın yanında meslek hayatına başlamış olup, 6 yıl birlikte çalıştıktan sonra vatani görevi için askere gitmiştir.
Askerlik dönüşü, yine İstanbul’da 5 yıldızlı otellerin mutfağında kademe kademe çeşitli görevlerde bulunmuştur. 2012 yılında İstanbul, Anadolu yakasında bulunan, en prestijli 5 yıldızlı otellerinden biri olan Wyndham Grand Kalamış Marina Hotel’de işe başlamış ve halen burada Mutfak şefi yardımcılığını (Executive Sous Chef ) yapmaktadır.
Hakkı Şefimizden 1 yemek tarifi istesek de, kendisi bize 3 ayrı tarif göndermiştir. Bu tariflerden ikisine burada yer verirken diğer tarifini de yorumlar kısmından bulabilirsiniz.
Verdiği tarifler için kendisine teşekkür eder, işlerinde başarılarının devamını dileriz.
Not : Yemek fotolarını yorumlar kısmından görebilirsiniz.
FESLEĞEN ÖZLÜ BAL KABAĞI ÇORBASI
MALZEME LİSTESİ
(Tarifimiz 10 Kişiliktir)
Bal kabağı 2 kg
Kuru soğan 2 adet orta boy
Sarımsak 5 diş
Zeytinyağı 25 gr.
Tereyağı 50 gr.
Krema, 1 su bardağı
Taze zencefil, 20 gr.
Taze fesleğen,
1 paket Ay çekirdeği içi, 50 gr
Tuz,
Karabiber
Su miktarı : 5 su bardağı
YAPILIŞI:
Kuru soğanlar ve sarımsaklar ince ince doğranır. Zeytinyağı ve tereyağı tencereye koyup eritilir. Kuru soğan, rendelenmiş zencefiller ve sarımsaklar ilave edilir.
Sonra doğranmış kabaklar tencereye ilave edilip iyice kavurup suyu konulur ve pişirilmeye bırakılır. Pişmeye yakın, tuzu, karabiberi ve kreması eklenir. Piştikten sonra mikser ya da blender yardımıyla mercimek çorbası gibi çekilir. Sonra kaselere alınıp Üzerlerine bir tatlı kaşığı krema, doğranmış fesleğen ve ay çekirdekleri konularak servis edilir.
NOT:
Bal kabağı faydaları :
Kış aylarının vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. İyi bir lif kaynağı olan bal kabağı, hem kalp hem de bağırsak sağlığı açısından büyük önem taşır. Yarım fincan bal kabağı 3 gramın üzerinde lif içerir. Yüksek oranda lif tüketimi kolesterol seviyesinin düşmesine, dolaysıyla kalp sağlığının korunmasında; bağırsak hareketliliğinin düzenlenmesi ile de kolon kanseri riskinin azaltılmasında büyük bir role sahiptir. Lif tüketiminin artması, tokluk süresini uzatır.
NARENCİYE SOSLU SOMON BALIĞI
MALZEME LİSTESİ
(Tarifimiz 10 kişiliktir)
Somon balığı filetosu derisiz 2 kg (porsiyon 200 gr üzerinden)
Taze ıspanak 500 gr
Taze kültür mantarı 1 kg (kanlıca da
olabilir)
Krema
Yarım su bardağı Zeytinyağı
Yarım çay bardağı fesleğen
Kuru soğan 2 adet orta boy
Sarımsak 2 diş
Zerdeçal 1 çay kaşığı
Portakal 2 adet
Greyfurt 2 adet
Limon 1 adet
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI;
Isıtılmış geniş bir tavaya zeytinyağı konulur. İnce doğranmış Soğanlar ve sarımsaklar ilave edilir. Pembeleşmeye başlayan soğanlara mantar, beş dk sonrada ıspanaklar eklenir.
Sulanmaya başlayan ıspanaklar suyunu çektikten sonra tuz ve karabiberi ekleyip kenara alınır.
Porsiyon haline getirilmiş somonlar zeytinyağı, tuz karabiber, limon suyu ve kıyılmış fesleğen ile birlikte marinasyon yapılır. Sonra tavada 2 dk alt 2 dk üst kısımları mühürlenip 180 derece fırında 8 dk pişirilir.
Narenciye sosu için;
Ayrı bir tavada sıkılmış portakal, greyfurt ve limon suları kaynatarak çektirilir (çektirmek buharlaşarak fazla suyunu atıp meyve suyunun özünün kalması). Çektirilmiş narenciye suyuna zerdeçal, tuz, karabiber ve krema eklenir özdeşleşmesi için ağır ateşte beş dakika daha kaynatılıp akıcı bir sos haline getirilir.
Servisi için Not:
Soslu olduğu için çukur tabak tercih edilir.
Önce narenciye sos tabağın altına konulur. Üzerine ıspanak ve mantarlı karışım ilave edilir.
Pişirilmiş somonlar da en üstte gelecek şekilde yerleştirilir. en son bir çorba kaşığı ile balığın üzerine de narenciye sostan gezdirilip sıcak şekilde servis edilir.
Özel misafirleri olan kişiler yenilebilir çiçeklerle de tabağı süsleyebilir.
Somon balığının faydaları,
Somon balığı A, C, D, B6, B12, D ve E vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağıdır.
Magnezyum, iyot, fosfor, selenyum, potasyum ve demir gibi mineraller içerir. •İçeriğindeki doymamış yağ asitleri sağlık açısından oldukça faydalıdır.
İçeriğindeki Omega 3 yağ asitleri sayesinde Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.
•Ayrıca yaşa bağlı olarak gelişen unutkan probleminin önlenmesine katkıda bulunur
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.