Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mengen Peynirine Teknogirişim Desteği

Mengen Peynirine Teknogirişim Desteği
16.12.2020
983
A+
A-

BAİBÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hülya Yaman ve Gıda Yüksek Mühendisi Cem Kösemeci tarafından hazırlanan proje BİGG 1512 – Teknogirişim Sermaye Desteği almaya hak kazandı.

Dr. Hülya Yaman ve Gıda Yüksek Mühendisi Cem Kösemeci tarafından hazırlanan proje fikri “Sürdürülebilir Tarım ve Beslenme – Gıda Güvenliği” başlıklı öncelikli alanda ilk olarak uygulayıcı kuruluş TOBB ETÜ Teknoloji Transfer Ofisi’ne sunulmuş ve yapılan ilk değerlendirmenin ardından jürinin oybirliğiyle TÜBİTAK’a gönderildi. “Geleneksel Mengen Peyniri Üretiminin Teknolojik Olarak Optimize Edilmesi ve Pazara Kazandırılması” adlı proje, TÜBİTAK’ta da 2.aşama sürecinde teknoloji tabanlı, yenilikçi, ticarileşebilir iş fikri gibi önemli kriterleri başarıyla geçmiş ve 3289 proje fikri arasından desteklenmeye uygun görülen 144 projeden biri oldu.

BAİBÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hülya Yaman ve Gıda Yüksek Mühendisi Cem Kösemeci; “Ülkemizde 190’ı aşkın peynir çeşitliliği bulunmakta, ancak sürdürülebilir kalite, standardizasyon ve gıda güvenliği sorunlarından dolayı hem ulusal pazarda yer alamamakta hem de yurt dışına ihraç edilememektedir. Bu proje ile turizm ve perakende sektöründe önemli pazar payına sahip olabilecek, bölgemizin en önemli süt ürünlerinden biri olan Mengen peynirinin katma değere dönüştürülmesi, iç ve dış pazarda rekabet gücünün arttırılması ve milli ekonomiye katkıda bulunması hedeflenmektedir. Böylece, global pazarda hak ettiği değere ulaşamayan tüm geleneksel Türk peynirlerinin optimizasyonu için bir model oluşturulacaktır.

III. Tarım ve Orman Şûrası Sonuç Bildirgesi’nin 38. maddesinde de belirtildiği gibi “Coğrafi işaretli ürünler, markalaşma ve katma değerli üretim ile pazar çeşitliliğinin artırılması” hedefine uygun olarak bölgemizde fark yaratacak bir proje olduğuna inanıyor, ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Köroğlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.