Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Okumak ve Okutmak Üzerine – İbrahim Servet

Okumak ve Okutmak Üzerine – İbrahim Servet
22.05.2021
618
A+
A-

Okul ve okumak üzerine, uzun zamandır yazılar yazıyorum Mengen.Gen.Tr’de zamana ilişkin, zamandan münezzeh yazılar bunlar. Editörlerimin söylediğine göre epey takipçim var, bu da yüzümü güldürüyor, ruhumu okşuyor.

Yazmak okutmanın Mengence pançoğudur, yani köküdür. Ağacın dallarının, yapraklarının, çiçeklerinin anasıdır.

“Geleneksellleşmiş bir sözümüz var ‘Söz uçar yazı kalır’” Bizler yazdığımız yazının ön aşamasında, dersimize çalışırken en büyük kaygımız okunmamamızdır. Nasıl ki tiyatrocunun gıdası alkışsa, müzisyenin gıdası alkışsa yani sahne sanatçısını alkışlar doyuruyorsa yazanlar da okunduklarıyla mutlu olurlar, okunmak onların alkışıdır.

Yazan okunmayı düşlerken hayattan beslenmek zorundadır. Hayat özsuyudur yazmanın. Yaşama ve insana dokunmayan hiçbir yazı bize göre karalamanın ötesine geçmez.

Türk şiirinin 60 kuşağı ustalarından Refik DURBAŞ’ın (Işıklar içinde uyusun) Çırak Aranıyor diye müzik severlerin de ‘Zülfü Livaneli’ bestesiyle bildikleri o güzel şiir.
ÇIRAK ARANIYOR…

“Sevda ne yana düşer usta
Hicran ne yana
Yalnızlık hep bana mı
Bana mı düşer usta“

Okunmayan yazar, okunmamış yazılar, yalnızlığa garg edilmiştir.

Yaşam sizlerle güzel sizden aldığımız enerji bizleri hayata bağlıyor. İçimizdeki itki yeni şeyler yazmaya zorluyor bizi, insanın, emeğin, alın terinin, doğanın, kardeşliğin olduğu şeyler yazmaya…

Edebiyat tarihinde bizlerin resmi tarih dediği edebiyat araştırmalarının dışında mevcut kitaplara sığmayan gayrı resmi anılar bütünü vardır. Aşağıdaki güzel anıyla bitirelim okumak ile ilgili yazımızı.

Şiir tarihimizin dönüm taşlarından bir tanesi ikinci yeni hareketidir. İkinci yeni hareketi şairlerinden sayın Turgut UYAR’ın (Işıklar içinde yatsın) ‘DÜNYANIN EN GÜZEL ARABİSTAN’I’ adlı bir şiir kitabı var. Bir kitap fuarı, sevgili Turgut UYAR imza günü, insanlar sıradadır. Ozanımız önüne konulmuş kitapları imzalayarak okura verir.

Bir süre sonra imza standına bir beyefendi gelir, der ki;

– Arkadaş ben hacca gideceğim ben bu kitabı bir hac rehberi zannetmiştim kitabınızı geri alın.

Görevliler amcanın parasını iade ederken gülerler içlerinden.

Okumak, okur olmak böyle anıları da biriktirtiyor bizlere.

Dudaklarınızda bıraktığımız tebessüm sonrası sağlıklı, koronasız günler, doğru ve iyi okumalar diliyoruz.

YORUMLAR

  1. ercan dedi ki:

    sevgili kardeşim yazılarını şiirlerini büyük bir zevkle okuyoruz devamını bekleriz sevgiler