Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

81 İlin Kültürü Bolu’da Buluştu

81 İlin Kültürü Bolu’da Buluştu
02.11.2016
1.230
A+
A-

Bolu’nun Mengen İlçesindeki Mengen Atatürk Ortaokulu tarafından 81 ilin kültürünün buluştuğu “Çemberimde Gül Oya” adlı projenin sergi açılışı yapıldı.

Düzenlenen programa Mengen Kaymakamı Yavuz Akyol, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, kurum amirleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

“Çemberimde Gül Oya” adlı proje ile ilgili Solmaz-Ahmet Baysal Öğretmenevinde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Proje, İl Koordinatörü Burcu İlhan’ın proje ile ilgili açılış konuşmasıyla devam etti. Sonrasında E-Twinning İl Koordinatörü Melike Karabacak E-Twinning hakkında bilgi verdi.

“YAVAŞ YAVAŞ GELENEKLERİMİZİ GÖRENEKLERİMİZİ TÖRELERİMİZİ TERK ETMEYE BAŞLADIK”

Milli kültüre vurgu yapan, 81 ili buluşturan proje programında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, “Bu projeler tek başına olmuyor. Yani bir çok kuruluşun bir araya gelmesiyle birlikte beraberce iş üretmeleriyle daha anlamlı daha güzel hale geliyorlar. Çemberimde Gül Oya Projesi benimde çok dikkatimi çeken bir projeydi. Hatta buraya tayinim çıktığı zaman Bolu Milli Eğitimde neler oluyor dedim. İlk karşıma bir e-twinning projesi olan Çemberimde Gül Oya olmuştu ve o zamanda incelemiştim çok ta hoşuma gitmişti. Proje ortaklarımız 2015 Şubat ayından bugüne yaklaşık 20 aydan beri her ay bir çalışma yapmışlar. İşte pano hazırlamalar şiirler bir takım yöresel yemeklerin hazırlanması, türküler derlenmesi ve son olarak ta 81 ilden 81 kültür oluşturulduğu içinde Bolu’ya ait bir türküyü videoya çekip bu projeye göndermişler. Benim bu çalışmalarından dolayı onlara özellikle teşekkür ediyorum. Modernleşme ve şehirleşme sürecini yaşıyoruz. Biliyorsunuz köyden kente büyük bir göç var yüzde seksenin üzerinde şu anda şehirleşme, ve biz yavaş yavaş geleneklerimizi göreneklerimizi törelerimizi terk etmeye başladık. Bunlara bir anlamda sahip çıktığı için bu proje çok önemli. Bizim köylerimizde söylenen türkülerimiz vardı, manilerimiz vardı, şiirlerimiz vardı, ağıtlarımız vardı. Ninelerimizin çocuklara söylediği ninniler hep kulağımızdadır ama bu şehirleşme ve globalleşmeyle birlikte yavaş yavaş bunları kaybediyoruz. Bunların tekrar hatırlanması adına bu çok önemli. Uluslar arası örgütler teşkilatlar, UNESCO yani eğitim kültür ve bilim kuruluşu birleşmiş milletlerin bu tür projeleri çok destekliyor. Hatta yaşayan kültür hazineleri yaşayan insan hazineleri adı altında bu tür değerleri devamlı olarak destekliyor” ifadelerini kullandı.

“BU KÜLTÜRLERİ BİR ARAYA GETİRMEK ÇOK BÜYÜK EMEK İSTER”

İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz’den sonra kürsüye davet edilen ve proje hakkında görüşlerini aktaran Mengen Kaymakamı Yavuz Akyol, “Türkiye’de çok kültürel anlamda bir zenginlik var. Bizim her alanda renkliliğimiz kültürel bazda farklılığımız bizim zenginliğimizdir. Farklılıklarımız bizim güzelliklerimizdir. Bu kültürleri bir araya getirmek çok büyük emek ister .Bu kültürleri bir arada bulabilme ve kaybolmaya yüz tutmuş eserlerimizi ileriye ket vurup buraya getirebilen arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

“KÜLTÜRÜMÜZÜ AYAKTA TUTABİLMEK İÇİN MÜTHİŞ BİR GAYRETİN İÇİNE GİREN ÖĞRETMENLERİMİZİ KUTLUYORUM”

Programa katılan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise 15 Temmuz Darbe Girişimine de değindiği konuşmasında şunları kaydetti;

“Orijinal bir programdı bir arada bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Böyle bir çalışma ile kültürümüzü ayakta tutabilmek için müthiş bir gayretin içine girdikleri içinde öğretmenlerimizi ayrıca kutluyorum. 81’i 1’e indirdik. Şu an en çok ihtiyacımız olan birlik beraberlik. Hele 15 Temmuzdan sonra buna son derece ihtiyacımız olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu konudaki duyarlılıklarından dolayı da öğretmenlerimize ayrıca teşekkür ediyoruz. Kültür programları ile ilgili bizi, ayakta duran istiklalimizi canlandıran, üstelik daha savaş yapılırken yazılmış olan bir İstiklal Marşımızı söylerken önde çalınan düt dürü bize ait değil. Yavaş yavaş belki ondan, kültür anlamında yapılan çalışmalarla uzaklaşmamız gerekir diye düşünüyorum. Bu bizimde bandomuzun en güzel çaldığı çalışmalardan bir tanesi. Anlamına baktığımızda da gerçekten besteleyen de iyi bestelemiş. Ama bizim kültürümüzün dışında birinin olduğunu ifade etmek istiyorum. Kültür bir milleti millet yapan önemli bir öğedir. Kültürel çalışmalar içinde yer alan herkes kendi kültürümüzü, medeniyetimizi ve ülkümüzü hayatta tutmaya çalıştıkları için bizim üzerimize düşen bir şey olur ise emrindeyiz.”

Yapılan konuşmaların ardından proje ekibi ve davetliler daha sonra kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin tanıtılması amacıyla 81 ilden gelen çemberler, oyalar, yazmalar, maniler ve türkülerin yazıldığı levhalar, yöreye ait yemek tarifleri, işlemeler, el sanatları ve kültürel varlıklardan oluşan sergiyi gezdi. Sergi sonunda katılımcılara Mengen pilavı ikram edildi. Elif SARIHAN

Memleketim Bolu Gazetesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.