Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Aşçılar Derneği: Turizmde kalıcı olmanın yolu mideden geçiyor

Aşçılar Derneği: Turizmde kalıcı olmanın yolu mideden geçiyor
05.03.2015
356
A+
A-

Manavgat Aşçılar Derneği (MAD) Başkanı İsmail Karataş, turizmde gönül bağlanmasının gastronomi turizmiyle olacağını söyledi.
Anadolu insanının, düğünlerde, mevlitlerde ve özel günlerde diline pelesenk ettiği ‘kalbe giden yol mideden geçer’ sözünün sürdürülebilir turizmin mihenk taşını oluşturduğunu belirten Karataş, aslında turizm sektöründe çalışan her aşçının bir turizm kültür elçisi olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Gastronomi (yiyecek-içecek) turizminde dünyada lider ülkenin Türkiye olmasına karşın kendi potansiyelini bir Fransa bir İtalya bir Belçika ve bir İngiltere kadar göstermediğini vurgulayan Karataş, açıklamasında şunları dile getirdi: “Dünya turizminin yükselen trendi artık gastronomi turizmi. Turistler, tatillerini gastronomi turizmini ön planda tutan konaklama tesislerini ön planda tutuyor. Bunun yanında turistler yenilebilir tüm maddelerin, hijyenik, sağlığa uygun olması, damak ve göz zevkine hitap eden sofraları tercih ediyorlar. Bugün Antalya’ya yılda 12 milyon, Manavgat’a 4 milyonun üstünde turist tatile geliyorsa bunun lokomotifini otellerin mutfakları oluşturuyor. Bölgemizde kaldığı otelin mutfağını beğendiği için 10, 15 ve 20 yıl aynı otele her yıl tatile gelen Alman turistler var. Biz buna turizmde kalıcı olma diyoruz. Siz turistin midesine hitap edemezseniz gönlüne de hitap edemezsiniz. Turizmde erken rezervasyonun yolu da mideden geçiyor.”

MANAVGAT DÜNYANIN EN GÜÇLÜ YEMEK KÜLTÜRÜNE SAHİP

Karataş, Türkiye Aşçılar Federasyonu’nun (TAFED) düzenlediği yurtiçi ve yurtdışı organizasyonunda turizm sektöründe görev yapan aşçıların yabancı aşçılarla kaynaşması ve dünya mutfağını yakından tanıma fırsatı elde ettiğini söyledi. Bir şehrin yaşam kültürünün beslenmesinin şekillendirdiğini anlatan Karataş, geçmiş yıllarda Manavgat’ın yemek kültürü ile ilgili hazırladığı kitabıyla ilgili bunun 106’ya ulaşan tüm mahallesini dolaştığını kaydetti.

Manavgat’ın manav ve Yörükler’den oluştuğunu ve son 30 yıl içinde turizmin baş sektör olması nedeniyle yoğun göç aldığını dile getiren Karataş, ilçede gastronomi turizminin yaygınlaşmasına yönelik çalışmada 250 yemek türünü kayıt altına aldığını vurguladı. Karataş, şunları söyledi: “Manavgat’ın çok zengin yemek kültür var. Özellikle Torosların eteğine doğru çıkınca Yörüklerin kendine özgü çok özel yemekleri var. Bunun yanı sıra bölge turizm yöresi olduğu için yoğun göç alıyor. Manavgat’a dünyada bazı ülkeler ile 81 ilden göç var. Bu göçle birlikte Manavgat’ın yemek kültürü zenginleşiyor. Göçle yemek kültürleri Manavgat’ta harmanlanıyor. Bu nedenle Manavgat dünyanın en zengin yemek kültürüne sahip turizm şehri diyebiliriz.”

Her yıl 4 milyon turisti ağırlayan, 220 bin yatak kapasitesiyle 165’ün üstünde beş yıldızlı konaklama tesisi bulunan Manavgat destinasyonunda 10 bin aşçı ve aşçı yardımcısı turizm sektörüne hizmet veriyor.

KAYNAK: ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN  |  ANTALYA /

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.