Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Atatürk’ün Mengenli aşçısı

Atatürk’ün Mengenli aşçısı
31.10.2022
800
A+
A-

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir, ülkemizin kurtarıcısı ve kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün aşçısının da bir Mengenli olduğunu belirtti. Bakın, Atatürk’ün Mengenli aşçısı kim?


“Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün aşçısı da Mengenliydi. Mustafa Kemal Atatürk’ün Çankaya Köşkü’ndeki aşçısı  Mehmet Yücel, işinin ehli, temiz, hepsinden önemlisi  Mustafa Kemal’in boğazından geçen lokmaların emanet edildiği, canının emanet edildiği, güvenilir bir insan olarak da tarihe geçmiştir. Günümüzde turistik tesislerin birçoğunda Mengenli aşçılara rastlamak mümkündür. Aşçılık sanatı Mengen İlçesinin ata mesleğidir. Bu nedenle Mengen’de 1985 yılında Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi açılmış ve bu sanatın bilimsel olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır.”

Bu sözlerin sahibi turizm sektörünün duayen ismi ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir. Bilir, Bolu’da katıldığı bir toplantıda yaptığı açıklamada ilk paragrafta bulunan bilgilere ek olarak  şunları söyledi;

“Her yıl eylül ayının ilk haftasında da Mengen’de Türkiye’nin tek ‘Aşçılık Festivali’ düzenleniyor. Festival kapsamında yarışma, sergi, konser, panel, şov, spor karşılaşmaları gibi etkinlikler gerçekleştiriliyor. TÜRSAB, sadece deniz kum güneş üçlüsüne değil turizmin diğer kollarına da yatırım yapacaktır. Bugün turistlerin bir başka ülkeye gitmesinde en önemli nedenlerden biri  astronomi gelmektedir. Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar olmak üzere ülkemizde çok önemli mutfaklar var. Anadolu mutfağı, Türk mutfağı başta Bolu Mengenli aşçılar olmak üzere adeta dünyayı kıskandırıyor. TÜRSAB olarak gastronomi tanıtımlarına yoğunlaşmalıyız. Yöresel yemeklerimizi globale taşımalıyız. Gastronomi denilince Türkiye’nin, Türk mutfağının akla gelmesini sağlamalıyız. TÜRSAB olarak bunları yapabilirsek ülkemize daha fazla turist çekebiliriz. TÜRSAB acenteleri ile bunları rahatlıkla yapabilecek know howa sahibiz. Mengenli aşçılar ülkemizin en önemli tanıtım kısmında olacak, Türk mutfağını tüm dünya tanıyacak. Harika yemekleri, birbirinden enfes çeşitleri ile Bolu, maalesef hak ettiği yerde değil. TÜRSAB’da göreve geldiğimizde bunu değiştireceğiz.”

MEHMET YÜCEL KİMDİR?

Mengen Düzağaç Köyü Nüfusuna kayıtlı. Doğum tarihi Rumi 1305, ölüm tarihi 2.6.1965 Önce İran Şahı Mehmet Ali Şahın daha sonra Sultan Abdülhamit’in oğlu Yusuf İzzettin Efendinin ve Saliha  sultanın aşçılığını yapmış. Atatürk’ün yanında çalışmaya başlamadan önce İstanbul/Kadıköy’de küçük bir lokanta açmış. Bir gün bu lokantaya bir hanımefendi gelmiş. Bu hanımefendi Atatürk’ün  kız kardeşi Makbule Hanımdır. Makbule Hanımefendi yemeğini yedikten sonra gitmiş. Ertesi gün tekrar gelmiş ve yemeğini yedikten sonra Mehmet Ustaya sarayda çalışır mısınız diye sormuş.  Mehmet usta hangi sarayda diye sormuş. Makbule Hanımefendi Atatürk’ün yanında demiş. Aradan kısa bir süre sonra Mehmet Ustanın lokantasına 2 asker gelmiş ve onu alıp götürmüşler.  Atatürk’ün huzuruna çıkartmışlar. 14 yıl 7 ay sürecek olan bu şerefli görev bu şekilde başlamış.

Kaynak: Bolu Gündem



 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.