Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Bolu Platformu ‘Dağ Fındığı’ için Harekete Geçti

Bolu Platformu ‘Dağ Fındığı’ için Harekete Geçti
11.09.2021
527
A+
A-

Satışı yapılan fidanlık arazisindeki ‘Bolu Dağ Fındığı Gen Bahçesi’ için çağrıda bulunan Bolu Platformu, “17 yıllık çalışma ile oluşturulmuş Bolu Dağ Fındığı Gen Bahçesi yok olacak. 6 dönümlük alan ayrılabilir ve Bolu Belediyesi’sin mülkiyetinde kalabilir” dedi.


Bolu Platformu, Bolu Belediyesi tarafından satışı yapılan fidan arazisi için yazılı bir açıklama yaparak, bölgede uzun yıllarda çalışması yürütülen Dağ Fındığı Gen Bahçesi için isteklerini sıraladı.

“17 YILLIK EMEK YOK OLACAK”

Açıklamada, alanda 17 yıldır çalışma yürütüldüğüne vurgu yapılarak, “Karacasu bölgesinde Bolu Belediyesi’ne ait yaklaşık 95 dönümlük arazinin satış ihalesi yapıldı. Arazinin satış kararının doğruluğu yanlışlığı ayrı bir değerlendirme konusu ancak; söz konusu arazi içerisinde 6 dönümlük bir alanda kurulu olan Bolu Dağ Fındığı Araştırma Ve Uygulama Merkezi / Bolu Dağ Fındığı Gen Bahçesi de mevcut. Arazi satış sürecinin tamamlanması ile birlikte 17 yıllık çalışma ve Türkiye’nin birçok yerinden katkı sunan bilim insanlarımızın emeği ile oluşturulmuş Bolu Dağ Fındığı Gen Bahçesi yok olacak” denildi.

 

“ALAN AYRILABİLİR VE BOLU BELEDİYESİ’SİN MÜLKİYETİNDE KALABİLİR”

Gen bahçesinin bulunduğu alanın ayrılmasını ve Bolu Belediyesi tarafından korunması isteğinin dile getirildiği açıklamada, “Bolu Platformu Tarım Kurulu ve Kentsel Tasarım Kurulu olarak yaptığımız çalışma ve değerlendirmeler neticesinde Bolu Belediyesi’nden talebimiz şudur:

Bolu Dağ Fındığı Gen Bahçesi mevcut kurulu yerinde korunsun ve çalışmalar daha da geliştirilerek devam ettirilsin.

 

Usül olarak nasıl olacağı ilgili ve yetkili birimlerin takdirindedir ancak mümkün olursa satış ihalesi yapılan 95 dönümlük alan içerisinden gen bahçesinin kurulu olduğu 6 dönümlük alan ayrılabilir ve Bolu Belediyesi’sin mülkiyetinde kalabilir.

 

Sözlü görüşmelerimizde çözüm olarak, gen bahçesindeki fidanların başka bir alana taşınması düşüncesi var. Ancak ilgili bilim insanları ile istişare ettik ve fidan taşıma işleminin verimli olmayacağı ve fidanların kuruyabileceği ve 17 yıllık çalışmanın, emeğin boşa gideceği uyarılarında bulundular” ifadeleri kullanıldı.

 

“SAYIN TANJU ÖZCAN’IN ÇÖZÜM ÜRETECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUZ”

Bolu Platformu, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın, konuya hassasiyet göstermesi yönünde ümitlerinin olduğunu belirterek, “Netice itibariyle Bolu Belediye Başkanımız Sayın Tanju Özcan’ın talebimizi olumlu yönde değerlendireceğini ve 17 yıllık bilimsel çalışma ile oluşturulmuş Bolu Dağ Fındığı Gen Bahçesi’nin korunması için bir çözüm üreteceğini Bolulular adına ümit ediyor ve bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

“FİDANLARIN TAŞINMASI MÜMKÜN OLMADIĞI İFADE EDİLMEKTEDİR”

Bolu Platformu Tarım Kurulu üyesi Reşat Demirel bir açıklama yaparak Bolu Dağ Fındığı Gen Bahçesinin yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ve mutlaka korunması gerektiğini belirtti:

“Yöremizin değerli bir fidanı olan Dağ Fındığı ile ülkemizin nadir örneklerinin genlerini taşıyan bahçenin bulunduğu arazinin satışı,  Bolu Belediyesi tarafından gerçekleşmek üzeredir. Dolayısıyla gen bahçesi yok olma tehlikesi altındadır. Yetkililer bu bölümün satılan arazi dışında olduğunu, gerekirse fidanların taşınabileceğini ifade etmektedirler. Ancak 17 yılda sabırla, bin bir zahmet ve emekle oluşan nadir gen bahçesindeki fidanların taşınması, bilimsel olarak mümkün olmadığı uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Fidanların taşınması durumunda kuruyacakları yine uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Bu yanlıştan dönülerek Gen bahçesi korunmalı ve hatta daha da geliştirilmelidir. Nitekim dağ fındığının değerinin farkında olan Ordu, Giresun hatta Düzce gibi iller yöremizden aldıkları örneklerle dağ fındığı fidanlıkları oluşturmak için çalışmalar başlatmışlardır.  Dağ fındığı gen bahçesinin yaşatılması, yöremiz ve ülkemiz geleceği adına çok büyük önem arz etmektedir.”

Fotoğraflar


 


Kaynak: BoluTakip / Haber: Elif Erdoğan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.