Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Bolu’da Mantar Toplayanlara Uzmanından Uyarılar

Bolu’da Mantar Toplayanlara Uzmanından Uyarılar
20.10.2021
510
A+
A-

Türkiye’deki tek mikolog olan Jilber Barutçiyan, Bolu’daki orman teşkilatına ormanlarda yetişen mantarları anlattı. Türkiye’de ormanlarda yetişen yaklaşık 30 bin mantar çeşidinin bulunduğunu açıklayan Barutçiyan, zehirli mantarlara karşı uyarılarda bulundu.



Bolu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Bilim ve Sanat Merkezi Konferans salonunda düzenlenen ‘Bolu’nun mantar florası’ seminerine Orman Bölge Müdürü Şaban Bıyıklı ile bölge ve şube müdürleri ve oman teşkilatı yetkilileri katıldı. Türkiye’nin mantarları isimli kitabıyla tanınan ve ülkedeki tek mikolog olan Barutçiyan, seminere katılanlara mantar çeşitlerini ve toplanma şekillerini anlattı. ‘Hayvanlar yerse bizde yeriz’ şeklinde yanlış bir inanış olduğunun altını çizen Barutçiyan, “Maçlarda çıkanlar zehirsiz olurmuş. Bazı mantarlar vardır ağaçlarda çıkar ve öldürür. Beyaz mantarlar zehirsiz olur diye düşünce de var. Ölümcül olanları var. Bütün kulaktan doyma duyduklarınızı unutun. Kuzu göbeği ebesi Fethiye bölgelerinde yetişir. Sonradan gördük ki bu mantar öldürüyor. Ve hala bir çok bölgemizde ilkbaharda çıkar. Kuzu göbeğini andırdığı için pazarlarda satılıyor. Mantar’ kurutursanız yada iyi pişirirseniz toksik maddeler uçuyor. İyi de pişirseniz senelerce tükettiğiniz zaman böbreklerimizi harap ediyor ve doktorlarda neden böbreklerin harap olduğunu anlayamıyor dedi.

“MANTARLAR ZEHİRLİ MOLEKÜLLER ÜRETİRLER”

Mantarların toplandıktan sonra naylon poşet içerisine konulmaması gerektiğinin altını çizen Barutçiyan, şunları söyledi; “Mantarlar toplandıktan sonra en kısa sürede işlenmeli ve asla naylon torbanın içerisine konulmamalı. Hava geçirmez ortama konulan mantarlar dakikalar ve saatler içerisinde bozulur ve zehirli moleküller üretirler. Bozuk balık yemek gibi, bozuk süt ürünü tüketmek gibi. Kültür mantarları streçlere sarılır diye akıllarınıza gelebilir. Üreticiler onlara göre malzeme kullanıyorlar. Mantarları topladığımız yerde tertemiz yapıyoruz. Mantardaki organizmalar, sporla”, mikroplar doğada kalmalı.”


Kaynak: Özgür Bolu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.