Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Bolu’da Ücretsiz SMA Taraması Yapılmaya Başlandı

Bolu’da Ücretsiz SMA Taraması Yapılmaya Başlandı
18.01.2022
233
A+
A-

Bolu’da Sağlık Bakanlığınca yeni evlenen çiftlere ve anne baba olmayı planlayan ailelere yönelik uygulamaya konulan ücretsiz Spinal Muskuler Atrofi (SMA) taraması yapılmaya başlandı. Ücretsiz tüm aile hekimliklerinde yürütülecek program sayesinde anne baba adayları, bebek sahibi olmadan önce bebeğin SMA riski taşıyıp taşımayacağını öğrenebilecek.


Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı koordinesinde vatandaşlar, SMA taramasından geçmek için aile sağlığı merkezlerine başvuruyor. Aile Sağlığı Merkezine gelen çiftlere, SMA taraması yapılıyor.

Evlilik için müracaat eden kişiler öncelikle kayıtlı oldukları Aile Hekimine yönlendirilecek, Aile Hekimince kişiler değerlendirildikten sonra erkek eş adayından SMA taraması için kan örneği alınacak.

Alınan bu örnekler uygun şartlarda İl Sağlık Müdürlüğü kanalı ile Ankara Genetik Hastalıklar Laboratuvarına gönderilecek, burada kan örneği değerlendirilecek ve eğer şüpheli bir durum ya da hastalık için taşıyıcılık söz konusu ise kadın eş adayından da örnek alınması için ilgili Sağlık Müdürlüğü ve ilgili aile hekimliği bilgilendirilecek. Erkek eş adayında herhangi bir şüpheli durum tespit edilmezse kadın eş adayı için test yapılmasına gerek olmayacak.

Evlilikle ilgili işlemlerin tamamlanabilmesi için SMA test sonucunun çıkmasının beklenilmesi zorunluluğu da olmazken, daha önce evlenmiş olan çiftler de yeniden çocuk sahibi olmayı düşünüyorlarsa Aile hekimlerine müracaat ederek SMA tarama testi yapılmasını talep edebilecek.

Her iki eşte SMA taşıyıcısı ise bu çiftlerin SMA’lı bebek sahibi olma ihtimali % 25 olurken, bu sebeple çiftler eğer SMA taşıyıcısı iseler mutlaka tıbbi genetik danışmanlık hizmeti alarak sağlıklı bebek sahibi olmaları konusunda yardım almalı.

Kaynak: Köroğlu Gazetesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.