Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

BOLU’NUN TESCİLLİ ÜRÜNÜ “UĞUT TATLISI” SOFRALARI TATLANDIRIYOR

BOLU’NUN TESCİLLİ ÜRÜNÜ “UĞUT TATLISI” SOFRALARI TATLANDIRIYOR
14.03.2021
864
A+
A-

Bolu‘nun Göynük ilçesinde, kökeni Orta Asya’ya dayanan uğut tatlısını geleneksel yöntemlerle yapmayı sürdüren İsmail ve Müşerref Ünaler çifti, müşterilerinin damağını tatlandırıyor.



İlçeye bağlı Karacalar köyünde yaşayan Ünaler çifti, kendi tarlalarında yetiştirdiği atalık buğday tohumundan, şeker ilave etmeden yaptıkları uğut tatlısını, son derece zahmet gerektiren geleneksel yöntemlerle üreterek sofralara ulaştırıyor.

Tatlı imalatçısı İsmail Ünaler, yaptığı açıklamada, köy cemiyetlerinde tatlı yerine yapılan uğutun tarihinin çok eskiye dayandığını belirterek, “Düğün, sünnet gibi büyük törenlerde tahin helvası, lokma ve tulumba tatlısı yokken tatlı yerine köylerimizde uğut tatlısı ikram edilirdi.” dedi.

Atalarından öğrendikleri uğut yapımını sürdürdüklerini belirten Ünaler, coğrafi işaret belgesi alan ürünün besin değerinin yüksek olduğunu, birçok hastalığa iyi geldiğini anlattı.

Tatlının yapımında genetiği bozulmamış, yayla köylerinde ekilen Çalıbasan buğdayı kullandıklarını anlatan Ünaler, “Önceden yılda bir, iki defa özel günlerde yapılırdı. Sonra biz ayda bir, iki sefer yapmaya başladık. Üretim iznimizi aldıktan sonra da istek oldukça haftada bir defa yapmaya başladık.” ifadesini kullandı.

“BUĞDAYIN KENDİ ÖZÜNDEN KAYNAKLI BİR TATLILIK HİSSİ VERİYOR”
Uğutun yapımı hakkında bilgi veren Ünaler, bezlerin arasına 21 gün boyunca serilen buğdayların çimlendirildiğini, daha sonra kıyma makinesiyle ezilerek torbaların içine koyulduğunu belirterek, “Çekilen buğday çimleri, üzerine su ilave edilip sıkılmaya başlanıyor. Sıkıldıkça çıkan beyaz su süzülerek kovalara konuyor. 2-3 sefer süzekten geçiriliyor, bir miktar unla karıştırılıp süzüldükten sonra bakır kazana konulup 24 saat kısık ateşte sürekli karıştırılarak kaynatılıyor.” diye konuştu.

Uğut yapımının oldukça zor olduğunu vurgulayan Ünaler, uzun çabalar sonucu elde ettikleri tatlıyı çevre il ve ilçelere sattıklarını dile getirdi.

Uğutun içinde şeker olmadığına dikkati çeken Ünaler, “Buğdayın kendi özünden kaynaklı bir tatlılık hissi veriyor.” dedi.

Müşerref Ünaler de tatlının üretimini İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden aldıkları izinle yaptıklarını belirterek, “Yöresel ürün yerlerinde satışa sunulan uğut, bilenler tarafından alınıyor. Son zamanlarda yurt içinden de talep alıyor. Hizmet için bu işe gönül verdik, emek veriyoruz. Bizim uğut aranır oldu, beğeniliyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Köroğlu Gazetesi



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.