Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

ÇPAL’den “Elimi Tutsan Engelimi Unutsam” toplumsal farkındalık projesi

ÇPAL’den “Elimi Tutsan Engelimi Unutsam” toplumsal farkındalık projesi
21.03.2023
341
A+
A-

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla Gentaş Ahmet Kahraman Çok Programlı Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan “ELİMİ TUTSAN ENGELİMİ UNUTSAM” adlı toplumsal farkındalık projesi kapsamındaki program Mengen’deki okullarda sergilendi.


Gentaş Ahmet Kahraman ÇPAL Çocuk Gelişimi ve Eğitimi öğretmeni Mehtap Dursun ve okul müdürü Adem Battal’ın katkılarıyla faaliyete geçirilen “ELİMİ TUTSAN ENGELİMİ UNUTSAM” adlı toplumsal farkındalık projesi kapsamında Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümü öğrencileri ile birlikte 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık gününde Gökçesu Şehit Aydın Çetin İlkokulu, Gökçesu Ortaokulu ve Atatürk Ortaokulunda programlar organize edildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinliğe okul müdürü Adem Battal’ın konuşması ile devam edildi. Okul müdürü Battal konuşmasında:

“Engellilik, doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık ya da kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerle kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanıyor.

Dolayısıyla, engelli olmak hiç kimsenin tercihi değil.

Sonuçta, hepimiz birer engelli adayıyız. Bunu unutmayalım.

Geçtiğimiz günlerde 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü Kurumlar, okullar, eğitim merkezleri günün anlam ve önemine dair konuşmalar yaptılar. Çeşitli organizasyonlar yapıldı, yarışmalar, konserler, tiyatrolar, spor etkinlikleri vs.

Programlar, etkinlikler bitiyor, gün bitiyor, herkes gidiyor.    Ve… Engelliler kendi dünyalarına dönüyor. Hayatta yaşadıklarıyla, sıkıntılarıyla, sorunlarıyla, duygularıyla baş başa…

İnsanların onlara bakışları değişmiyor…

Acımaklı, göz ucuyla süzmeler değişmiyor.

Günlük yaşamdaki zorlukları bitmiyor…

Toplu ulaşım araçlarını kullandıklarında, sokak ve caddelerde tekerlekli sandalye veya yakınlarıyla yolda giderken karşılaştıkları sorunlar bitmiyor…

Okulda, sınıfta, toplumdaki bakışlar bitmiyor ne yazık ki…

Biz eğitimciler olarak bu bakışları bu algıları değiştirmekle yükümlüyüz. Geleceğimiz olan öğrencilerimize diğergâmlık becerisini kazandırarak bu farkındalığın artmasına yardımcı olmalıyız.

İşte tam da bu yüzden bugün burada 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Gününde  “Elimi Tutsan Engelimi Unutsam” adlı projemizde engelli başarı hikâyelerini sizler için ele aldık. Engelli ve down sendromlu bireylere acınası bakışlarla değil; hayranlıkla bakmamız gerektiğini önemsedik. Çünkü onların +1 farklılıkları ile hasta olmayıp tam tersine daha güzel bireyler olduğunu göstermek istedik. Onların bu hayata tutunma ve başarı hikâyelerinin bize, öğrencilerimize ilham vermesini istedik. Asıl engellilerin, karşılarına çıkan engeli geçemeyenler olduğunu; düşüncedeki engelden kurtulmanın yolunun ise sabır ve azimle önüne gelen engelleri aşacağını inanmakla başladığını göstermek istedik.

Burada olmanız bizim için çok anlamlı. Sevgi, Saygı ve Azim Her Engeli Aşar. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederiz.” sözleriyle projenin öneminden bahsetti.

Konuşmanın ardından Türkiye’de ve dünyada engelli olup tüm engelleri aşarak başarı hikayelerine imza atmış Eşref ARMAĞAN, Sümeyye BOYACI, Helen KELLER, Aşık Veysel gibi kişilerin hayat hikayeleri tiyatroda sahnelenerek öğrenciler tarafından sergilendi.

Mengen İlçe Milli Eğitim Müdürü Salih Celepci de projeye ilişkin bir teşekkür konuşması yaparak, projeden dolayı Gentaş Ahmet Kahraman ÇPAL’i tebrik etti.


 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.