Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Eğitim, Alzheimer olmamak için de şart

Eğitim, Alzheimer olmamak için de şart
22.09.2016
454
A+
A-

Eğitim, Alzheimer olmamak için de şart

​Eğitim, Alzheimer olmamak için de şart

21.9.2016 19:23:01

Dünya Alzheimer Günü’nde hastalık hakkında bilgi veren Nöroloji Uzmanı Dr. Kadir Tunç, dünyada 47 milyon, Türkiye’de ise 600 bin kişinin Alzheimer hastası olduğunu söyledi. Tunç, eğitimli kişilerin daha az oranda Alzheimer hastası olma riski olduğunu belirterek “Kişi, eğitimli ise emekli olduktan sonrada bu yaşamını sürdürüyorsa, zihinsel fonksiyonlarını tam olarak kullanıyorsa bu hastalığa yakalanma riski daha az” diye konuştu.

HABER: ARZU SARI

Dünya Alzheimer Günü nedeniyle hastalık hakkında bilgiler veren Özel Çağsu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Kadir Tunç, eğitimli insanların daha az sayıda Alzheimer olduğuna dikkat çekti.

Nörolojik muayene, kan testleri, zihinsel testler, beyin görüntülemesi sonucunda teşhisi konulan Alzheimer hastalığının ilk ve en önemli bulgusunun ilerleyen unutkanlık olduğunu belirten Tunç, hastalığın ön safhasında ise kişinin günlük faaliyetlerini yürütmede aksaklıklar yaşamaya başladığını kaydetti.

HASTALIK NASIL BELİRMEYE BAŞLIYOR?
Tunç, “Ev işlerini yaparken bu işlerde beceriksiz hale geldi. Yemek yaparken yemeğin baharatını unuttu, tuzunu unuttu şeklinde, çok iyi hesap biliyor, markete gidiyor paranın üstünü almadan geliyor, bayan olsun erkek olsun günlük bakımına dikkat eden bir kişi kıyafetlerini düzgün giyen bir kişi kendi bakımlarında yavaş yavaş kendi özgüveninde kaybolma ortaya çıkıyor. Bu hastalığın ileri evrelerinde bazı psikolojik semptomlarda ortaya çıkıyor. Kişide bağırıp çağırma gece veya gündüz halüsinasyon dediğimiz hayal görmeler kişiyi aşırı derecede rahatsız ediyor.

İLERİ SAFHADA KAYBOLMALAR BAŞLIYOR…
Hastalığın son evrelerinde kişinin kaybolma riski çok fazla. Tehlikeye maruz kalma riski bizim için çok önemli. Farkındalık azaldığı için tehlikeyi fark etmediği için evini kaybettiği için bu hastalar her türlü tehlikeye maruz kalıyorlar. Hasta yakınlarına önerimiz hastanın kendi kimliğini belirten bir rehber şeklinde hastayı dış tehlikelere karşı korumak için bazı önlemler alıyoruz” diye konuştu.

Dünyada 47 milyon, Türkiye’de ise 600 bin kişinin Alzheimer hastası olduğunu söyleyen Tunç, zihinsel fonksiyonların sürdürülmesinin hastalığın önüne geçeceğini söyledi.

“ZİHİNSEL FONKSİYONLARINIZI SÜRDÜRÜN”
Tunç, “Eğe bu kişi eğitimli ise emekli olduktan sonrada bu yaşamını sürdürüyorsa bulmaca buluyorsa, gazete okuyorsa zihinsel fonksiyonlarını tam olarak kullanıyorsa bu hastalığa yakalanma riski daha az. Tüm dünyada 47 milyon civarında alzaimer hastasının bulunduğu Türkiye’de de 500-600 bin civarında alzaimer hastasının bulunduğunu istatistikler bize söylemekte. Önemli olan dünya alzaimer günü nedeniyle hasta yakınlarının veya bütün toplumun bu hastalığa karşı uyanık olması duyarlı olması. Bu hastalık ilerleyici bir hastalık. Hiçbir zaman beyin fonksiyonlarını geriye döndürmemiz mümkün olmuyor. Tedavisi oldukça pahalı bir hastalık. Kafa travmaları, genetik nedenler, kalp damar hastalıkları, kolesterol yüksekliği, şeker yüksekliği zemin hazırlıyor bu hastalığa. Mümkün olduğu kadar bu hastalıkların önceden teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi hastalarımız açısından önem arz ediyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.