Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Hz. Muhammed’in En Sevdiği Yemeklerden Biri

Hz. Muhammed’in En Sevdiği Yemeklerden Biri
15.04.2021
555
A+
A-

Hemen hemen her yörede, aslen kalan yemeği ve bayat ekmeği değerlendirmek amaçlı yapılan tirit yemeği hakkında bilmedikleriniz…



Arapça metinlerde ‘serîd’ olarak geçen, ilk hazırlayan kişinin ise Hz. İbrahim olduğu söylenen tiritin, Hz. Muhammed’in en sevdiği yemek olduğu rivayet edilir. Öyle ki, özellikle Ramazan ayında tirit yemeğini sofrasından eksik etmeyen Hz. Muhmmed’in sahur yemeğinin bereketi için dua ettiği gibi tirit yemeğinin bereketi için de dua ettiği söylenir. Tiritin yemekleri çoğaltıcı etkisinden mi yoksa lezzetinden midir bilinmez ama, geçmişte sıklıkla yapılan ve sevilen bir yemek olduğu birçok kaynakta geçiyor.

BEREKETİN YEMEK HALİ
En temel haliyle tirit yemeği; küçük parçalar halinde doğranmış bayat ekmek, yufka ya da pide et suyu ile ıslatılıp yumuşatılır ve üzerine konulan et parçalarıyla servis edilirdi. Tiritin daha pratik bir şekilde hazırlandığı da olurdu. Tabağa doğranan ekmeklerin üzerine sıcak su dökülür, üzerine de eritilmiş iç yağı konurdu. Bazen tirit tereyağı ile hazırlanırdı. Doğranmış ekmek üzerine et suyu veya su döktükten sonra içine bir miktar tereyağı konurdu. Aslında hazırlanan bütün tiritlerdeki ortak nokta; bayat ya da kurumuş ekmeği ıslatarak yumuşatmak ve az malzemeyle çok kişiye yemek çıkarabilmek.

Anadolu’da tiritin her çeşidine rastlamak mümkün. Bir gün önceden kalmış patlıcan yemeği ya da türlünün, ertesi gün bambaşka lezzetli bir yemeğe dönüşünü, eminim benim gibi birçok kişi deneyimlemiştir. Ramazan ayının ruhuna yakışır bu yemek kültürü tabaklara pay edilerek yenmezdi. Sofranın ortasında konur ve herkes oradan yerdi. İştahları kabartan tiritin orta kısmına doğru yığılan etli kısmı ise en sevilen yeri olabilirdi. Hz. Muhammed aynı kaptan yenilen toplu yemeklerle ilgili değişmez kuralları vardı. Yemeğin bereketinin ortada olduğunu, herkesin önüne gelen yerden yiyerek ortaya doğru gitmesini isterdi. Hz. Muhammed tirit yemeği yedikleri vakit elini çanak içerisinde gezdiren ve güzel kısımları seçen kişileri önünden yemesi konusunda uyarırdı.

Bu kadar merak uyandırmışken, tirit yemeğinin klasik tariflerinden birini sevdiklerinizle birlikte aynı kaptan deneyimlemeye ne dersiniz?

Kaynak: Aşçı Haber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.