Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

İkizdere’de HES için yüzlerce ağaç kesildi, köylüler ayaklandı

İkizdere’de HES için yüzlerce ağaç kesildi, köylüler ayaklandı
18.04.2014
783
A+
A-

 
Rize’de doğal SİT alanı ilan edilmesine rağmen hidroelektrik santral (HES) inşaatlarının sürdüğü İkizdere Vadisi’nde yapımına yeni başlanan HES projesi için çok sayıda ağaç kesilmesi Şimşirli Köyü sakinlerinin tepkisine neden oldu. Köylüler, iş makinesinin önünde toplanıp, el ele tutuşarak, ‘HES’e hayır’ diye slogan attı.
Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca 22 Ekim 2010 tarihinde doğal SİT alanı ilan edilen ancak 24 HES projesinin yapımının planlandığı İkizdere Vadisi’nde 7 ay önce yapımına başlanan Şimşirli HES Projesi’ne tepkiler üzerine ara verildi. Bölgede iki gün önce yeniden başlayan çalışma ile yol yapımı için ormanda, Şimşirli Köyü’ne adını veren şimşir ağaçlarının da bulunduğu çok sayıda ağaçın kesilmesi köylülerin tepkisine neden oldu. Bölgede kadın erkek yaklaşık 300 kişi yürüyüş düzenleyerek HES şantiyesinin bulunduğu alana geldi. Bu sırada ormanda motorlu testere ile ağaç kesen işçileri gören kadınlar, “Bu ormanın hali ne? Böyle rezillik olur mu?” diye bağırarak tepki gösterdi. Tepkiler üzerine ağaç kesimini durduran işçiler bölgeden uzaklaştı. Köylüler ise iş makinesinin önünde el ele tutuştu, ‘HES’e hayır’ diye bağırarak alkışlı protesto eylemi yaptı.
BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN POSTERİNİ İNDİRDİLER
Köylülerden 68 yaşındaki Osman Aytıntaş, HES şantiyesine giden köprü üzerinde asılı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın posterini indirdi, katlayarak cebine koydu. Altıntaş, “Başbakan’ın fotoğrafını köprüye asarak kendisini bu işe alet etmeye çalışıyorlar. Bu fotoğrafı buraya asarak ne demek istiyorlar?” dedi, posteri eve götüreceğini söyledi.
’68 KİLOMETRELİK VADİDE 24 HES OLMAZ’
Burada açıklama yapan Derelerin Kardeşliği Platformu İkizdere Temsilcisi İsmet Ekşi, köy değirmenini çevirmeyecek kadar su bulunan derede ısrarla HES yapılmak istendiğini savunarak şunları söyledi:

 

“Başbakanımızın geçen yaz dönemindeki Rize ziyaretinde bölgemizden bir heyet kendisi ile görüşmüştü. Başbakan bize, Şimşirli HES projesinin askıya alındığını ifade etmişti. 7 ay sonra yeniden çalışma başlatıldı ve ağaç katliamı yapıldı. Bu derede enerji üretilebilecek su yok. Yapımcı firmaların yurt dışından alınacak kredilerin peşinde olduğunu düşünüyoruz. İkizdere’de daha önce faaliyete geçen HES’ler su yokluğu nedeniyle çalışamıyor. Biz feryat ettik, ‘İkizdere Vadisi’nde 24 HES projesini çalıştıracak su yok’ dedik. 68 kilometrelik vadide 24 HES olmaz. Biz bunları söylerken bize, ‘Çevreci tipler’ dediler, vatan haini ilan etiler. Biz vatanını, milletini seven insanlarız. Enerjiye karşı değiliz. Ancak burada olmayan çocuğa don biçilmeye çalışılıyor. Başbakanımıza sesleniyoruz, sesimizi duymasını istiyoruz.”

Köylü kadınlar da, “Deremizi, suyumuz almasınlar. Biz deremizi vermek istemiyoruz ” diyerek tepkilerini dile getirdiler. Kalabalık, açıklamanın ardından dağıldı.
Zaman

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.