Sizden Gelenler – “Kaklık” Nedir? Kimler Biliyor? – Arif Şafak
Kaybolan kültürel değerlerimizi yeniden hatırlatmaya ve tanıtarak yaşatmaya devam ediyoruz.
Gıdaları kurutarak saklamak eskiden çok kullanılan bir yöntemdi. Köylerde tüketim fazlası sebze ve meyveler kışın tüketilmek üzere kurutulurdu. Evlerin yanında bu gıdalar kurutmak için kullanılan bir alan bulunurdu. Bu alana ise yöremizde “kaklık(gaklık)” denir. Kaklıklar, sebze meyve kurutmanın yanısıra mahsullerin zarar görmemesi için seyir alanı olarak da kullanılırdı.
Arif Şafak sizler için kaklık ile ilgili derleme hazırladı. Kendisine teşekkür ediyor ve sizlerle paylaşıyoruz.
Eskiden Mengen ve çevre köylerinde bulunan evlerin tümünde muhakkak “KAKLIK” denilen 15-20 metrekare genişliğinde eve bitişik üstü açık ahşap bir yapı bulunurdu.
Buralarda insanlar yıkadıkları buğdayları, tarhanaları, pestilleri, hoşaf yaptıkları meyveleri hatta yıkadıkları çamaşırları burada kurutuyorlardı.
Bu yapının köy hayatında önemli bir yeri vardı. Uzun süre güneş ışınlarından faydalanmak için güney yönine yani kıbleye bakacak şekilde inşa edilirdi.
Bazı yörelerde “KAKLIK”, bazı yörelerde “SAYAT” bazı yörelerde “SEDİR” olarak bilinir. Bazı yörelerde de “SERGİLİK” veya “GÜNLÜK” dendiği de olurdu.
Zamanımıza kadar gelebilen evlerde “Kaklık” ihtiyaç kalmadığı için hemen hemen hepsi çürümüş şekilde kalmış veya yıkılmış bazıları da balkona çevrilmiştir.
Kak, halk dilinde; elma, armut, erik gibi meyvelerin doğal olarak kurutulmalıdır. Kaklık sözcüğü buradan türetilmiş olup yerel bölgelerde söylenişi değişime uğramıştır.