Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Sizden Gelenler – “Kaklık” Nedir? Kimler Biliyor? – Arif Şafak

Sizden Gelenler – “Kaklık” Nedir? Kimler Biliyor? – Arif Şafak
28.11.2020
2.048
A+
A-

Kaybolan kültürel değerlerimizi yeniden hatırlatmaya ve tanıtarak yaşatmaya devam ediyoruz.

Gıdaları kurutarak saklamak eskiden çok kullanılan bir yöntemdi. Köylerde tüketim fazlası sebze ve meyveler kışın tüketilmek üzere kurutulurdu. Evlerin yanında bu gıdalar kurutmak için kullanılan bir alan bulunurdu. Bu alana ise yöremizde “kaklık(gaklık)” denir. Kaklıklar, sebze meyve kurutmanın yanısıra mahsullerin zarar görmemesi için seyir alanı olarak da kullanılırdı.

Arif Şafak sizler için kaklık ile ilgili derleme hazırladı. Kendisine teşekkür ediyor ve sizlerle paylaşıyoruz.

Eskiden Mengen ve çevre köylerinde bulunan evlerin tümünde muhakkak “KAKLIK” denilen 15-20 metrekare genişliğinde eve bitişik üstü açık ahşap bir yapı bulunurdu.
Buralarda insanlar yıkadıkları buğdayları, tarhanaları, pestilleri, hoşaf yaptıkları meyveleri hatta yıkadıkları çamaşırları burada kurutuyorlardı.

Bu yapının köy hayatında önemli bir yeri vardı. Uzun süre güneş ışınlarından faydalanmak için güney yönine yani kıbleye bakacak şekilde inşa edilirdi.

Bazı yörelerde “KAKLIK”, bazı yörelerde “SAYAT” bazı yörelerde “SEDİR” olarak bilinir. Bazı yörelerde de “SERGİLİK” veya “GÜNLÜK” dendiği de olurdu.

Zamanımıza kadar gelebilen evlerde “Kaklık” ihtiyaç kalmadığı için hemen hemen hepsi çürümüş şekilde kalmış veya yıkılmış bazıları da balkona çevrilmiştir.



YORUMLAR

  1. Seyhan Yıldız dedi ki:

    Kak, halk dilinde; elma, armut, erik gibi meyvelerin doğal olarak kurutulmalıdır. Kaklık sözcüğü buradan türetilmiş olup yerel bölgelerde söylenişi değişime uğramıştır.