Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

LEZZET USTALARI AŞÇILAR DİYARINDA

03.10.2013
1.017
A+
A-

Türkiye’nin Dört Bir Yanından Aşçılar, Festival için Mengen’de Buluştu

28-29 Eylül’de gerçekleştirilen 29. Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Festival için Türkiye’nin dört bir yanından Mengen’e gelen deneyimli aşçılar ve şefler, Mengen’deki aşçılık okulları öğrencileriyle bir araya geldiler. İki bin kişilik etli pilav dağıtılan etkinliğe Mengenliler ve çevre illerden gelenler büyük ilgi gösterdi.
Festivale Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Ak Parti Bolu Milletvekilleri Ali Ercoşkun ve Fehmi Küpçü, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Mengen Kaymakamı Hayri Zorlu, Mengen Belediye Başkanı Osman Erarslan ile Aşçılar Federasyonu üyesi dernekler ve aşçılar katıldı.

Festival, Mengen’deki aşçı heykeli önünde toplanan aşçıların bando eşliğinde pazar yerindeki festival alanına yürümeleriyle başladı. Türkiye Aşçılar Federasyonu, Mengen Belediyesi ve Mengen Aşçılar ve Turizm Derneği organizasyonuyla düzenlenen festivale, tüm bölgelerden aşçılık derneklerinin yanı sıra aşçılık okulu mezunları adına ASOMDER de katıldı. Eski kuşak aşçılarla yeni yetişenleri bir araya getiren kortejde; İSPAD (İstanbul Profesyonel Aşçılar Derneği), İzmir Aşçılar Derneği, Bursa Aşçılar Derneği, Manavgat Aşçılar Derneği, Kapadokya Aşçılar Derneği ve Kuşadası Profesyonel Aşçılar Derneği’nden ustaları, üniversite ve lise öğrencileri takip etti.

İSPAD üyeleri, Barilla ve Ülker Eksper’in desteğiyle İstanbul’dan iki otobüs ile yola çıkıp Gökçesu’da diğer illerden gelen araçlarla buluşarak, konvoy halinde Mengen’e geldi. Festival alanına coşkulu bir şekilde giriş yapan konvoy, halkın büyük beğenisini topladı. Festival kortejinde de sloganlarla korteji coşturan İSPAD üyeleri halka ücretsiz irmik helvası dağıttı.

Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla açılışı yapılan festivalde, Mengen Aşçılık ve Turizm Derneği Başkanı Salih Bozkurt; Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Zeki Açıköz; Mengen Belediye Başkanı Osman Erarslan; CHP Milletvekili Tanju Özcan; AKP Milletvekilleri Fehmi Küpçü ve Ali Ercoşkun ile Bolu Valisi İbrahim Özçimen konuşma yaptı. Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Orhan Erdem’in protokolün onur konuğu olarak yer aldığı etkinlikte Mengenliler, Mengen’e sağlık meslek lisesi, öğretmen lisesi ve yurt yapılmasını istediklerini Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı’na ilettiler. Mengen Aşçılık ve Turizm Derneği Başkanı Salih Bozkurt da konuşmasında Mengen’in yatırıma ihtiyacı olduğunu belirterek, özellikle de konaklama ve altyapı sorunlarının çözülmesini rica etti. Belediye ve valilikten, gelecek yılın festivalinin daha kalabalık bir etkinlik olacağı sözünü aldıklarını söyleyen Salih Bozkurt, Mengen’in konaklama kapasitesi konusunda eksik olduğunu vurguladı. TAFED Başkanı Zeki Açıköz de gelecek yıl, 30.’su yapılacak olan festivalin dünya basınında konuşulacak bir etkinlik olması için çalışacaklarının sözünü verdi. Zeki Açıköz, meslekte 50. yılını dolduran İzmirli şef Nevzat Peker’e portresinin yer aldığı bir halı hediye etti. Mengen Belediye Başkanı Osman Erarslan, mehter takımını göndererek festivale destek olan Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ikramları ve ekip desteği için Keçiören Belediyesi’ne teşekkürlerini sundu. Milletvekillerinin ve Milli Eğitim Bakanı’nın yaptıkları konuşmaların ardından plaket dağıtıldı ve öğle yemeğine geçildi.

TAFED’e sponsor olan Ülker Eksper’in de destek verdiği festivalde, ev dışı tüketim sektöründen firmalar kendilerine ayrılan stantlarda halka ikramlarda bulunarak firmalarının tanıtımını yaptılar. Aşçılar, sebze ve buz oymacılığı şovlarıyla festivale renk kattı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği festivalde 2 bin kişilik etli pilav vatandaşlara ikram edildi. Mengenli kadınlar arasında düzenlenen yöresel yemek yarışmasında yapılan yemekler, protokol tarafından tadıldı; yarışma akşam saatlerinde sonuçlandı. Festival 29 Eylül’deki çeşitli etkinliklerle devam etti.

“Bu festivali uluslararası seviyeye taşımak gerekiyor”

Ülker Eksper Gıda Genel Müdürü Murat Alıcılar, uzun zamandır Mengen’deki festivale sponsor olduklarını belirterek, bu yıl TAFED’in sponsoru oldukları için festivalin de ana sponsoru olduklarını söyledi. “Bu festivali uluslararası seviyeye taşımak gerekiyor. Küçük bir organizasyon gibi görünmesine rağmen dünyaya örnek olacak bir organizasyon haline getirilebilir. 30. yıl için çalışmalar devam ediyor. Gelecek yılın daha başarılı geçeceğini sanıyoruz. Türk turizmi, Türkiye aşçıları için ve federasyon için çok faydalı bir organizasyon olduğuna inanıyoruz” dedi. 1990’lardan beri Mengen’e festival için geldiğini belirten Murat Bey, “90’larda çok daha hareketli olan ama gün geçtikçe küçülen bir organizasyon; umarım 30. yıldan itibaren hak ettiği yeri bulur ve daha büyük bir etkinliğe dönüşür, biz de bu organizasyonlar içinde yer alırız” diye konuştu.

“’80’li, ‘90’lı yılları özlüyoruz”

İSPAD Başkanı Uğur Alpaslan da festivalin eskiden daha dikkat çekici olduğunu belirterek, “Festivalimizi dünyaya duyurup ses getirmemiz gerekiyor. Bütün şefler buraya büyük bir özveriyle geliyor. ‘80’li, ‘90’lı yılları özlüyoruz. Biz o zamanlarda gözümüzü açtık. Şimdi bir tek kortej oluyor, konuşmalar yapılıyor, başka bir şey yok. Mengen’i ve aşçılığımızı tanıtamıyoruz. Bu bizim eksikliğimiz ama ilerleyen yıllarda bunu çözeceğimize inanıyorum” dedi.

Festivali başlatan isimlerden Mengenli Aydın Yılmaz’ın oğlu, İSPAD Başkan Vekili Ümit Yılmaz da festivalin zayıfladığını söyleyerek neler yapılması gerektiğini söyledi. “Daha fazla görsel şov olmalı; genç arkadaşları teşvik edecek organizasyonlar yapılmalı. Sadece Mengen’e değil, bütün Türkiye’ye ve dünyaya seslenmemiz gerekiyor” derken Mengen’deki otel eksikliğine de değindi; “Yurtdışından misafirler getirmemiz lazım. Bunun için de yapılaşma gerekiyor. Getirdiğiniz misafirlerin konaklamasını sağlamanız gerekiyor, yemesini içmesini karşılamanız gerekiyor. Biz günübirlik geliyoruz, gece yola çıktık, akşamüstü geri döneceğiz. Dünyanın öbür ucundan getirdiğin insanları burada konaklatmak zorundasın. Valimizden sözler aldık. Gelecek yıl altyapısı olan bir festival yapacağız” sözleriyle gelecek yıldan umutlu olduğunu dile getirdi.

“Mengenli ustalarla çok şey borçluyuz”

Rational standında, firmanın kuruluşunun 40. Yılı anısına sınırlı sayıda üretilen fırınları tanıtan Şef İlker Özdemir, Rational’in son zamanlarda Türk gastronomisine oldukça önem verdiğini ve bu konuda araştırmalar yaptığını anlattı. Mengen’deki etkinlik hakkında, “Festival Türk mutfağının ilerlemesi için faydalı bir aktivite. Mengenli ustalarla çok şey borçluyuz, onlardan çok şey öğrendik” dedi.

Firmalar festivale katılmaya devam edecek

Reis Gıda Horeca Satış Yöneticisi Hıdır Özdemir, “Reis olarak festivale her zaman katılıyoruz ve her zaman şeflerin yanındayız. Festivale katılan her firma tadım yaptırarak festivalin canlanmasına katkı sağlayabilir. Festivalin 2 gün olması da konaklama vesilesiyle Mengen’in ekonomisinin canlanmasını sağlayabilir” yorumunu yaptı. Lider Çikolata Genel Müdürü Ömer Saydam, “Festival katılımcıları da ziyaretçileri de geçmiş yılardaki gibi coşkulu ve heyecanlı. Buraya şeflerimizle bir arada olmak için geldik. Gelecek yıl da burada olacağız” açıklamasını yaptı.

Kaanlar Gıda Reklam ve Tasarım Müdürü Şamil Er, festivale ilk kez katıldıklarını belirterek festivalin beklediklerinden daha kalabalık olduğunu söyledi. “Profesyonel aşçıların kullandığı ricotta, mascarpone, mozzarella gibi ürünleri biz 2000 yılından beri üretiyoruz. Buraya aşçılarımızla bir arada olmak için geldik. Aşçıların da bizim ürünlerimize olan ilgisi çok iyi. Bundan sonraki festivallere de katılmaya devam edeceğiz” diye konuştu. İmren Balık Akdeniz ve Ege Bölge Satış Müdürü Recep Dönmez, yaklaşık 12 yıldan beri festivale katıldıklarını belirterek “Mengen, aşçılığın başkentidir, daha iyisinin yapılması gerekir. Gelecek yılın daha iyi olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Beşyıldız’ın sahibi Hasan Altınkaya, Mengen’deki festivale devamlı katıldıklarını ve ellerinden geldiğince desteklediklerini belirtti. Firma olarak ilk kez festivale katılan İreks Ankara Bölge Müdürü Hasan Keten, firma olarak ilk kez festivale katıldıklarını belirterek, derneğe destek amacıyla geldiklerini ve halkın ilgisinden memnun olduklarını söyledi.
Food İn Life

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.