Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

İZZET BAYSAL-Tahsin AKDUMAN

13.05.2013
461
A+
A-

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da Kent Konseyi üyesi olmam dolayısı ile de hazırlıklarından başlayarak bu güne kadar “ İzzet Baysal Şükran Günleri” ni Bolu halkı olarak büyük bir coşku ile kutluyoruz.


Yıllardır törenlere katılırım. İzzet Baysal babamızın hayatını, kendisini yakinen tanımış olanlardan kendisine ait güzel has huylarını, inançlarını, duygularını ve özelliklerini de daima dikkatle dinlemiş, izlemişimdir.

İzzet Baysal adını ilk kez nasıl duydum diye hafızamı yokladığımda 1973 yılında Endüstri Meslek Lisesi, o zamanlar Bolu Sanat Okulu 1. Sınıfa başladığımda Yeniçağa ilçesinden gelen çocukların İzzet Baysal Yurdunda kaldıklarını öğrenmem vesilesi iledir. Daha sonra da Önünden geçerken hem ismine hem de Hisar Tepenin altında bulunan ve oldukça heybetli ve büyük olan bu binayı daha da dikkat ederek incelemişimdir. Oysa ortaokula gidip gelirken bu bina adı dikkatimi hiç çekmemişti. Eski resimlerde görülebilen oldukça heybetli sanırım 3 veya 4 katlı bu bina Hisar tepesini tam güney batı eteklerine denk gelen yerde ve bugün olmayan tavuk pazarı ve tahıl pazarının bulunduğu sokakta idi. Bu bina daha sonraları bilmediğim bir sebeple yıkıldı. Yeni belediye dükkânları yapılırken sokakta kapandı. Sonunda bugünkü Kredi yurtlar kurumunun Köroğlu yurdu arkasına düşen binanın nasıl ne zaman yıkıldığını da fark etmedim. O zamanlar çocuk aklımla olayı tam kavrayamamıştım. İstanbul’da Bolulu talebeleri düşünen zengin bir sevenlerinin ve hayırseverin olduğunu düşünmüştüm.

Merhum İzzet Baysalın bugüne kadar yaptırmış olduğu 130 parça hayırlı eseri listesi arasında bu yurt binası bulunmuyor. Ama ben bunun gibi daha nice hayırlarını da daha sonra yapılanları da minnetle anıyorum.

Daha sonraları 90 lı yılların sonlarında Üyesi bulunduğum Bolu Anadolu Teknik Lisesi Vakfı (BATEV) yeni bir Teknik Lise yapılması isteği ile İstanbul’a İzzet Babaya gittiğimizde ben de orada idim. Perşembe pazarındaki İzsal Hanın idari katına vardığımızda orada gördüğüm mütevazilik ve huzur beni oldukça şaşırtmıştı. Aynen bugün hatıralarda anlatıldığı gibi ihtişam ve debdebeden uzak bürolar ve düzen bizi etkilemişti.

Yukarıda bahsettiğim İzzet Baysal Babamızın inanç ve huylarından kendisini örnek aldığım birkaç hasletine öncelikle vurgu yapmak istiyorum.

Zamanı ve bilgisini iyi kullanmak, dolu dolu anı yaşamak, tutumluluk ve israfa şiddetle karşı olmak, mütevazi yaşamak, insanları özellikle Bolu’yu çok sevmek ve hayır yapmak.

İnsanın hayatta başarılı olması zordur. Bunun için insan okul hayatı, iş hayatı ve aile hayatının her döneminde çok çalışmak zorundadır. İnsan iyi bir tahsil yaptı, iyi bir aile kurdu, iyi bir iş kurdu diyelim bunları yaptıktan sonra hayatta başarılı olmak işini büyütmek ve zengin olmak da mümkündür. Ama en zoru hayatının her döneminde hayır yapabilmektir. Bu herkese nasip olabilen bir özellik değildir. Bu Allah c.c. verdiği bahşettiği bir ruhtur, haslettir. Şüphesiz bazı insani hasletler de öncelikle aileden ve toplumumuzdaki tarihsel örneklerden ve adetlerden alınan güzel huylardır.

Yukarıda bahsettiğim gibi insan çok çalışabilir. Para da kazanabilir. Fakat parasının yönetimini doğru yapmazsa hayatta hiçbir şey elde edemez. Öncelikle tutumlu olmalı, israf etmemeli ve lüzumsuz aynı işlevi gören elindeki mevcut imkânları çeşitli sebeplerden gösteriş olsun diye, modadır diye, yenileyeceğim diye vs. kullanırsa buna kazandığı paralar yetmez. Birikim ve tasarruf yapamayacağı için ileride imkânları zayıflar. Eskiler ne demişler işten artmaz dişten artar. İşinizi ne kadar artırırsanız artırın fakat müsriflik, israf ve debdebe için harcananlar birikim yapmanıza engel olur. İzzet Baysal babanın suyu içerken dahi garsona bardağı doldurtmaması bize en güzel örnek olmalıdır. Özellikle bu güzel hasletleri çocuklarımıza öğretmeliyiz. Ben buna gayret ediyorum.

Ahmet Tekin hoca “Kuran-ı Kerim A’RÂF suresi, 31. ayeti” mealini şu şekilde açıklamaktadır.” Ey Âdemoğulları, her ibadet edilen yerde, her mescide gidişinizde, insan içine çıkarken güzel elbiselerinizi giyin, yiyin, için, cahilce savurarak israf etmeyin, haram sınırına girmeyin. Allah müsrifleri, elindeki nimetin değerini bilmeyip cahilce savurarak harcayanları sevmez.”

İsrafı sevmeyen, tutumlu olan, bilgili ve gerektiğinde dolu dolu yaşamasını, sevmesini bilen, gezerken bile namazını kılacak kadar inançlı olan, her yönü ile bize örnek alınması güzel hasletler bırakan İzzet Baysal babamızı bir kez daha şükran ve minnetle anarken öbür alemde mekanının cennet olması için dua ediyoruz.

Sonsuz selam ve sevgilerimle, hoşça kalınız. ……14.5.2013

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.